Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

przed wprowadzeniem się do nowego mieszkania, zdecydowałem się odmalować troch zabrudzone ściany. Bez specjalnych konsultacji z fachowcami kupiłem farbę Dulux, wałki i przemalowałem wszystkie pomieszczenia, bez zdrapywania starej farby, bez gruntowania, bezpośrednio na starej farbie. Niestety nie na wszystkich ścianach to się powiodło - na 1 ściance działowej z karton-gipsu farba mocno spuchła, porobiły się pęcherze i po wyschnięciu można było zdejmować ją płatami. Wszystko byłoby ok, gdyby chciała tak zejść z całej powierzchni, ale udało mi się zerwać jedynie 3 pionowe pasy, pozostałej farby nie da się ruszyć nawet skrobaczką do farb, bo wcina się w powierzchnie regipsu i go uszkadza.

Efekt jak na zdjęciach:

1.jpg

2.JPG

3.jpg

Pytania:

• Jak to najprościej naprawić? Tzn. wyrównać i pomalować, żeby się trzymało?
  • Czy trzeba usuwać tę starą farbę jednak, skoro się mocno trzyma? Jak to zrobić skutecznie na regipsie?
  • Czy może uzupełnić te zdarte pasy gładzią, wyszlifować na równo ze starą farbą, zagruntować całość i malować?
  • Jak i czym szlifować? Nie mam dostępu do żadnych maszyn typu szlifierka oscylacyjna itp. Mam tylko klasyczną wiertarkę.

Przeczytałem już opisy różnych metod i nie wiem, która z nich będzie odpowiednia. Z góry dzięki za profesjonalne porady dla laika!

Pozdrawiam

Bartek

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

najlepszym rozwiązaniem będzie przeszlifowanie całej powierzchni papierem ściernym, dokładne jej odpylenie i zagruntowanie gruntem ACRYL-PUTZ® GU 40, a następnie całościowe nałożenie gładzi. Jeśli stara powłoka malarska dobrze się trzyma, to nie ma konieczności jej usuwania. Do gładzenia ścian polecam zastosowanie wykończeniowej gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Najlepiej nałożyć ją w dwóch warstwach. Po wyschnięciu gładź można przeszlifować papierem ściernym. Kolejny krok to dokładne odpylenie podłoża i nałożenie jeszcze cienkiej warstwy wcześniej wykorzystywanego gruntu. Końcowy etap to nałożenie farby podkładowej i farby nawierzchniowej.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 1 month później...
Jeżeli malowałeś wałkiem weź kup siatkę ścierną na packę i przejedź tam gdzie było malowane. Dlaczego?? Bo jak wyrównasz gładzią to się scali przy szlifowaniu a tak jak byś nie wyszlifował pomalowanego to tam gdzie będziesz miał gładź wyszedł by mniejszy baranek z wałka a tak jak wyrównasz będzie tak samo. Weź pierwsze zagruntuj to najzwyklejszym gruntem najlepiej rozcieńczonym. Kup dobrą gładź np. fransucką. Potem kup sobie takie gąbki ścierne z ziarnem 180 do góry najlepiej jeżeli dobrze pamiętam to 220 bo fransucka jest miękka i równaj to z lampką przykładając do ściany. W tedy będziesz pewny że wyjdzie idealnie płasko i nawet jak byś dał tam kinkiet czy przyświeci słońce nie będzie widać nic kompletnie że coś się stało. Potem znów zagruntuj ale już grunt wymieszaj z farbą białą oczywiście nie lateksową. I na to już na gotowo farba. Oczywiście odczekać między gruntem a gotową warstwą żeby nie odparzyło.