Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spadające ciśnienie w instalacji hydroforowej - pomocy

marcin.p0135

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam nadzieję, że pomożecie mi Państwo z następującym problemem.

Od pół roku użytkuję instalację wodną składającą się ze studni głębinowej (55m), pompy głębinowej, hydroforu przeponowego 150l i stacji uzdatniania wody. Ostatnio pojawiły się problemy ze spadkiem ciśnienia w instalacji i dziwnymi odgłosami chlupotania i przelewania się wody.

Objawy są następujące:

przy ciśnieniu wyłączania pompy 5 bar po lekkim odkręceniu kurka od wody ciśnienie nagle spada do 3 bar po czym stabilizuje się i opada pomału do 2 bar (ciśnienie załączania pompy). Jeśli ciśnienie w instalacji jest 3 bary to po odkręceniu kurka nagle spada do ~1 bara i chwilę później do zera. Pompa załączy się, ale zanim pojawi się ciśnienie w kurku woda prawie nie leci. Gdy pompa załączy się w instalacji słychać chlupotanie wody i jakby przelewanie się jej. Instalacja napełnia się wodą o ciśnieniu do 5 bar w niecałą minutę.

Stacja składa się z dwóch zbiorników (odżelaziacz i zmiękczacz) ustawione w kotłowni, hydrofor jest nad nimi (na strychu; domek parterowy) studnia oddalona jest od stacji na jakieś 50m. Przy studni jest zawór zwrotny. Włączaniem i wyłączaniem steruje wyłącznik ciśnieniowy PC59.

Na myśl przyszło mi powietrze w instalacji. Odpowietrzyłem zbiorniki stacji uzdatniania. Za chwilę słychać było ponowne przelewanie się wody i chlupotanie.

Pomyślałem, skoro nagle spada ciśnienie, to może pękła przepona zbiornika? Czy możliwe jest, aby ona powodowała takie spadki ciśnienia i pojawianie się

powietrza w instalacji?

Pomyślałem również, że może pompa zasysa powietrze, ale czy wtedy powietrze nie dmuchałoby z kranów? Jak sprawdzić możliwość zasysania powietrza przez studnię głębinową?

W wyniku tych problemów w instalacji pojawia się brudna woda - kolor rdzawy.

Proszę o jakieś porady. Może ktoś spotkał się z podobnymi objawami? Może ktoś wie jaka jest przyczyna i co należałoby naprawić? PLEASE, HELP ME :)

Sprawdź ciśnienie na zbiorniku hydroforowym....wydaje się że jest pełen wody i nie ma poduszki powietrznej nad membraną.

Jeśli brak powietrza to napompuj w stanie bez wody do 1,7 bar.(koniecznie zmień/wymień na nowe wnętrze zaworu powietrza(samochodowe) to taka profilaktyka :)

Pozdrawiam napisz jak poszło.

Ciśnienie powietrza w hydroforze 150L było ok 1,5 bara. Sprawdzałem to już wcześniej i dopompowałem do 2,5 bara - zalecane dla zbiorników tej wielkości.

Zastanawiam się jeszcze, czy przyczyną może być uszkodzony zawór zwrotny?

Zauważyłem, że po nocy, gdy instalacja nie była używana ciśnienie spadło. Wyłącznik wskazywał 4 bary, a po odkręceniu kurka spadło do ~2 barów, a instalacja zaczęła się napełniać jakby ubyło sporo wody. W dodatku słychać to chlupotanie i przelewanie się wody w zbiornikach z uzdatniania.

Zawór zwrotny mam zamontowany przy studni. Może zawór nie jest dostosowany do pracy z "przybrudzoną" wodą wylatującą prosto ze studni i uległ uszkodzeniu? Może jest jakiś niewielki przeciek i spada ciśnienie?

Ciśnienie powietrza w hydroforze 150L było ok 1,5 bara. Sprawdzałem to już wcześniej i dopompowałem do 2,5 bara - zalecane dla zbiorników tej wielkości.

Zastanawiam się jeszcze, czy przyczyną może być uszkodzony zawór zwrotny?

Zauważyłem, że po nocy, gdy instalacja nie była używana ciśnienie spadło. Wyłącznik wskazywał 4 bary, a po odkręceniu kurka spadło do ~2 barów, a instalacja zaczęła się napełniać jakby ubyło sporo wody. W dodatku słychać to chlupotanie i przelewanie się wody w zbiornikach z uzdatniania.

Zawór zwrotny mam zamontowany przy studni. Może zawór nie jest dostosowany do pracy z "przybrudzoną" wodą wylatującą prosto ze studni i uległ uszkodzeniu? Może jest jakiś niewielki przeciek i spada ciśnienie?

Bardzo możliwe, ale masz zapewne zawór przeciwwyważeniowy i to też jest zawór zwrotny więc nie ma skąd zassać powietrza aby taka ilość wody wróciła z powrotem do studni. No chyba że instalacja jest robiona nie fachowo i trzeba szukać?

Bardzo możliwe, ale masz zapewne zawór przeciwwyważeniowy i to też jest zawór zwrotny więc nie ma skąd zassać powietrza aby taka ilość wody wróciła z powrotem do studni. No chyba że instalacja jest robiona nie fachowo i trzeba szukać?

Chyba nie mam takiego zaworu, a przynajmniej nie kojarzę żeby gdzieś taki był zamontowany. Wyłącznik ciśnienia ma zawór zwrotny, ale nic poza tym nie mam zainstalowane. :|

Ale faktycznie skąd zasysane jest powietrze skoro spada to ciśnienie?