Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet do dobrze ocieplonego domu

wrozansk

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jaki kocioł na pellet sprawdziłby się w domu z:

- powierzchnią ogrzewaną 256 m2

- OZC na poziomie 7,8 kW

- 100% podłogówki

?

Zależy mi na jak największej "bezobsługowości" i jak najbardziej rozbudowanym sterowaniu. Chciałbym za sam kocioł wydać nie więcej jak 10k - 12k PLN.

Nie znam się w ogóle na kotłach, dotychczas badałem temat głównie pomp ciepła, gdyż to jest mój pierwszy wybór. Jednak z pewnych względów montaż pompy może nie być taki prosty, więc muszę wybadać też alternatywne rozwiązania. Gazu nie mamy, w butle się nie chcę ładować a ekogroszek uważam za zło wcielone. Zostaje pellet.

Pozdrawiam,

Wojciech

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry,

Jaki kocioł na pellet sprawdziłby się w domu z:

- powierzchnią ogrzewaną 256 m2

- OZC na poziomie 7,8 kW

- 100% podłogówki

?

Zależy mi na jak największej "bezobsługowości" i jak najbardziej rozbudowanym sterowaniu. Chciałbym za sam kocioł wydać nie więcej jak 10k - 12k PLN.

Nie znam się w ogóle na kotłach, dotychczas badałem temat głównie pomp ciepła, gdyż to jest mój pierwszy wybór. Jednak z pewnych względów montaż pompy może nie być taki prosty, więc muszę wybadać też alternatywne rozwiązania. Gazu nie mamy, w butle się nie chcę ładować a ekogroszek uważam za zło wcielone. Zostaje pellet.

Pozdrawiam,

Wojciech

Jeżeli chcesz coś dobrego , bezobsługowego z rozbudowaną automatyką to podejrzewam że będziesz musiał wydać więcej niż 12k

Bezobsługowość to czyszczenie palnika i wymiennika automatyczne przynajmniej jak dla mnie.

Rozbudowane sterowanie: Co przez to rozumiesz?

Jeżeli chcesz coś dobrego , bezobsługowego z rozbudowaną automatyką to podejrzewam że będziesz musiał wydać więcej niż 12k

Bezobsługowość to czyszczenie palnika i wymiennika automatyczne przynajmniej jak dla mnie.

Chodziło mi właśnie o rozbudowaną automatykę:)

Naprawdę aż tyle kosztują?

Zdaje się jest jeszcze alternatywa w postaci grzania prądem.

Nie jestem do końca przekonany. Obawiam się kosztów.

Pozdrawiam,

Wojciech

Mogę zaproponować RBR Eko Bio 9kW z internetowym sterownikiem Pello, koszt 10500pln czyli mieści się w widełkach cenowych.

Jeśli automatyka miała by byc rozbudowana o radiowy system zarządzania ciepłem koszt będzie wyższy ale radio to już opcja.

Ale szczerzą mówiąc nie wiem dlaczego kolega autor boi się pompy ciepła czy też grzania prądem.

Jeśli ma to być automatyka szeroko pojęta jej koszt będzie pewnie podobny bez względu na źródło ciepła.

Mogę zaproponować RBR Eko Bio 9kW z internetowym sterownikiem Pello, koszt 10500pln czyli mieści się w widełkach cenowych.

Jeśli automatyka miała by byc rozbudowana o radiowy system zarządzania ciepłem koszt będzie wyższy ale radio to już opcja.

Ale szczerzą mówiąc nie wiem dlaczego kolega autor boi się pompy ciepła czy też grzania prądem.

Jeśli ma to być automatyka szeroko pojęta jej koszt będzie pewnie podobny bez względu na źródło ciepła.

Nie boję się samych pomp ciepła. Dotychczas byłem na nie zdecydowany i usilnie do nich przekonywałem moją drugą połówkę:)

Ale...

5 strefa klimatyczna, najzimniejsza część kraju. Niedawno otrzymałem pierwszą wycenę na pompę gruntową, i ponad 50k PLN mnie trochę odstrasza. Natomiast jeśli chodzi o powietrzne, to tylko 2 modele wchodzą w grę:

- Panasonic T-Cap

- Mitsubishi Zubadan

Mitsubishi ma chore ceny, natomiast jeśli chodzi o Panasonica, to nigdzie w pobliżu nie mam serwisu. Nie widzi mi się montowanie pompy i ściąganie kogoś z odległości kilkuset kilometrów, żeby chociażby zrobić przegląd. W moich rejonach dominują pompy NIBE oraz pewnego znanego producenta, którego konsultant czasem się tu udziela, a z tego co wiem to ich powietrzne pompy najlepsze nie są.

Grzanie prądem to dla mnie nowy temat. Nie wiem jak by to wychodziło ekonomicznie. Ale mając 3 kondygnacje do ogrzania, moje obawy chyba nie są bezpodstawne:)

Dlatego też, właściwie dzisiaj, zacząłem rozważać kocioł na pellet. No i jakby coś się w przyszłości zmieniło, z pelletu przejść na pompę ciepła nie problem:)

Pozdrawiam,

Wojciech

Mimo niskiego OZC to nadal prąd przy tym metrarzu wychodzi po prostu drogo, fakt że najbardziej bezobslugowo. Jeśli miał byś ochotę na bezobsługowego peleciaka to celuj w Windhagera. Wciskasz start i zapominasz o piecu, który ustawia się nawet do zmiany pelletu od innnego dostawcy. Tylko takie cudo juz kosztuje.

Tylko takie cudo juz kosztuje.

Cena trochę za wyskoa. Tak 2x za wysoka. Za jakość się zapewne płaci, ale Mercedesem nie muszę jeździć:)

Czy te kotły są w miarę przyzwoite?

- Kostrzewa Mini Bio Luxury

- Defro Sigma Ekopell

- Pellux Compact

Cenowo mieszczą się w założonym przeze mnie budżecie.

Pozdrawiam,

Wojciech

Tak wygląda podgląd wcześniej wspomnianego kociołka RBR ze sterownikiem internetowym Pello:

https://esterownik.pl/device/13975

Masz podgląd pracy i dostęp do wszystkich ustawień wszędzie tam gdzie jest dostęp do sieci internet, co tylko zapragniesz może sobie przestawić w parametrach z każdego zakątka na ziemi, jest również darmowa aplikacja na telefon, z pełnym dostępem do kotła.

Tak wygląda podgląd wcześniej wspomnianego kociołka RBR ze sterownikiem internetowym Pello:

https://esterownik.pl/device/13975

Masz podgląd pracy i dostęp do wszystkich ustawień wszędzie tam gdzie jest dostęp do sieci internet, co tylko zapragniesz może sobie przestawić w parametrach z każdego zakątka na ziemi, jest również darmowa aplikacja na telefon, z pełnym dostępem do kotła.

Zależy mi jednak na automatycznym czyszczeniu. Dla mnie to by nie był problem zejść i coś wyczyścić, ale nie chcę zostawiać żony z tym w przypadku wyjazdu służbowego.

Pozdrawiam,

Wojciech

Zależy mi jednak na automatycznym czyszczeniu. Dla mnie to by nie był problem zejść i coś wyczyścić, ale nie chcę zostawiać żony z tym w przypadku wyjazdu służbowego.

Pozdrawiam,

Wojciech

Nie znam kotła który prościej się czyści a miałem u siebie w domu już 4 kotły z podajnikiem.

Myślę że z czyszczeniem poradziłby sobie 7-mio latek, byle dostał tylko do rączki z boku kotła.

Nie trzeba żadnych szczotek ani innych rekwizytów, nie trzeba rozkręcać żadnych wyczystek, nie trzeba wygaszać kotła czy nawet otwierać drzwiczek.

Całą czynność czyszczenia kotła polega na ruszeniu ze trzy razy rączką z boku kotła ( jak przy jednorękim bandycie ) podczas normalnej jego pracy i to wszystko.

Ta "magiczna rączka widoczna jest na tym rysunku:

k-bok.jpg

Co z tego że palnik sam się przeczyści jak co 2 tygodnie będzie musiał dygać z wyciorem i czyścić wymiennik? Popatrz na kotły typu Red Compact, Ecovarm, Slimpel, Smartfire.

Kroitz w kwietniu minie 2 lata jak pale na takim wymienniku i jeszcze palcem nie kiwnąłem a co dopiero jakieś szczotkowanie :)

Cała komora spalania wyłożona jest szamotem przez co sadza jest mi pojęciem nie znanym z racji wysokiej temperatury w strefie spalania, jeśli uzbiera się na szamocie trochę pyłu sam zjeżdża do szuflady na popiół.

Aha, palnik również z ruchomym rusztem, samoczyszczący.

Kocioł oczywiście w najwyższej klasie 5-ej ( badania z IE w Łodzi ) dostępne na mojej stronie, dostępne moce 9,13 i 18kW.

To są czynności comiesięczne.

Serio? W instrukcji producent zaleca czyszczenie co tydzień ;)

Panowie i Panie, poziome płomieniówki w kotłach na pellet to pomyłka, taki patent był dobry dziesięć lat temu a nie teraz. Nie o to w pelecie chodzi żeby dygać i czyścić wyciorem płomieniówki co miesiąc, nie wspomnę co tydzień.