Barliniak 04.01.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 no własnie cała impreza z pompą jest o kilka tysięcy droższa niż pellet a co do kosztu eksploatacji obu źródeł to na dwoje babka wróżyła Myślę, że biorąc pod uwagę same kwestie finansowe przy miesięcznych opłatach najtaniej wychodzi jednak ekogroszek Tak ale pod warunkiem że będziesz go rozpalał kiedy będzie zapotrzebowanie na ciepło i gasił kilka razy dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 04.01.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 no własnie cała impreza z pompą jest o kilka tysięcy droższa niż pellet a co do kosztu eksploatacji obu źródeł to na dwoje babka wróżyła Myślę, że biorąc pod uwagę same kwestie finansowe przy miesięcznych opłatach najtaniej wychodzi jednak ekogroszek Nie sądzę. Co masz teraz w kotłowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.01.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Jak sam wskazałeś - jest dużo modeli na rynku. - instalatorów w nich się specjalizujących, którzy najlepiej dostarczą ci ten kocioł, określą warunki instalacyjne, uruchomią i wyregulują go - najlepiej na stronach producentów kotłów - zazwyczaj podają listę kontaktów, - instalatorów, którzy sami zapewnią ci serwis, bez oglądania się na serwis fabryczny, - mieszkają w stosunkowo niedalekiej odległości od ciebie, która nie zrujnuje ich, bądź ciebie, jeżeli będą kłopoty. z tymi instalatorami wedle rejonu zamieszkania to bym uważał gdy ja montowałem kocioł na pellet miałem serwis w odłegłości ok 70km od Poznania który zawołał sobie bodaj 1500zł zan rozruch, sam kocioł też był droższy niż u Puławiaka który za przejechanie pół Polski na rozruch wziął już teraz nie pamiętam ale coś między 300-500zł , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 04.01.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Dziękuję za pomoc wszystkim odpowiadającym, natomiast po śledzeniu tematu od kilku miesięcy dalej mętlik w głowie: - ekogroszek - syf, brud (choć nie u każdego bo jeden ma czysto jakby miał pellet a drugi syf i nerwy- nie wiadomo dlaczego) - pellet - czysto, schludnie, ekologicznie ale jak niektórzy piszą, że spalają 25-30 kg / dzień to czysty horror i dramat w jednym - gazu - nie ma - PC - dla jednych super inwestycja z małymi kosztami rocznymi, dla innych płacz i bariera cenowa nie do przebicia w zależności od monterów, sprzętu i pewnie też szczęścia; jedni piszą, że wydali na pompę tyle ile by wydali na pellet, inni, że kalkulacja wyszła na 50-70 tys przy podobnych metrażach co Ci pierwsi (wiem, różne rejony, różny teren, różne ceny) aczkolwiek rozpiętość przy podobnym metrażu od 25 tys do 70 tys jest skromnie mówiąc dziwna....albo ktoś pisze bajki albo kogoś nabili w butelkę. Jest to bardzo trudny wybór i miliony opinii, które laikowi robią papkę z mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 04.01.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Tak ale pod warunkiem że będziesz go rozpalał kiedy będzie zapotrzebowanie na ciepło i gasił kilka razy dziennie. ok, w przypadku kaloryferów można przepalić i za chwile jest ciepło w domu, gorzej z podłogówką po całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 04.01.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Nie sądzę. Co masz teraz w kotłowni ? Nic nie mam na razie wiatr hula - w marcu planuje robić instalacje w nowo wybudowanym domu. Głowie się już od prawie 2 miesięcy jakie ogrzewanie wybrać. Na początku chciałem ekogroszek, potem pellet, na końcu przewinęła się też pompa, ale po podliczeniu wszystkich kosztów znowu się waham, także jestem w punkcie wyjścia. PC mocno potaniały na przestrzeni kilku lat wstecz i może za 15. będą w cenie kotła średniej klasy, dlatego też chce wykonać po całości podłogówkę, bo czy gaz czy PC to zawsze takie źródło lepiej pracuje na podłogowym. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez manwithnoname Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 04.01.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Dziękuję za pomoc wszystkim odpowiadającym, natomiast po śledzeniu tematu od kilku miesięcy dalej mętlik w głowie: - ekogroszek - syf, brud (choć nie u każdego bo jeden ma czysto jakby miał pellet a drugi syf i nerwy- nie wiadomo dlaczego) - pellet - czysto, schludnie, ekologicznie ale jak niektórzy piszą, że spalają 25-30 kg / dzień to czysty horror i dramat w jednym - gazu - nie ma - PC - dla jednych super inwestycja z małymi kosztami rocznymi, dla innych płacz i bariera cenowa nie do przebicia w zależności od monterów, sprzętu i pewnie też szczęścia; jedni piszą, że wydali na pompę tyle ile by wydali na pellet, inni, że kalkulacja wyszła na 50-70 tys przy podobnych metrażach co Ci pierwsi (wiem, różne rejony, różny teren, różne ceny) aczkolwiek rozpiętość przy podobnym metrażu od 25 tys do 70 tys jest skromnie mówiąc dziwna....albo ktoś pisze bajki albo kogoś nabili w butelkę. Jest to bardzo trudny wybór i miliony opinii, które laikowi robią papkę z mózgu Jak widać mamy podobny problem Można się łudzić że przy ekogroszku będzie w miarę czysto, ale jak przyjdzie czyścić kocioł to nie ma opcji aby się nie nakurzyło. Przy pellecie to tutaj gdzieś czytałem że gościu miał spalanie 40 kg/dobę i to jest dopiero wyczyn Co do kwot PC to na pewno gruntowe są okrutnie drogie: ceny zaczynają się od 50 tys. Powietrzne są tańsze, ale tutaj też ceny bywają mega różne- i mówie tu o takich samych mocach. Płaci się za markę. Najtańsze i w miarę dobre są LG. Jakieś chinole to nie warto zupełnie. Ja biorę pod uwagę wyłącznie kompleksową usługę wykonania centralnego ogrzewania w domu czyli położenie podłogówki, wodkan nad posadzką oraz kotłownia wraz z całym osprzętem więc kosz PC jest tutaj tylko składową. Najtańszą ofertę jaką dostałem to 33 tys brutto ale pompa mało znana z gorszymi parametrami od LG. Czekam jeszcze na jedną wycene i zobaczymy Poza tym nikt nie potrafi się konkretnie wypowiedzieć odnośnie żywotności jednostek. Kocioł potrafi przetrwać kilkanaście lat. Serwis dla PC może się okazać bardzo okrutny w cenach, skrajnie z braku części (wiadomo Chiny) trzeba będzie wymieniać urządzenie. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez manwithnoname Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 04.01.2018 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) ok, w przypadku kaloryferów można przepalić i za chwile jest ciepło w domu, gorzej z podłogówką po całości Ale nie po to kupujesz kocioł na ekogroch aby latać do kotłowni co chwilę tą samą opcję na dodatek tańszą oferuje zwykły śmieciuch Miałem takowego teraz "peleciak" i stał się cud że na paliwie mniej kalorycznym od wungla jest mniejsze zużycie, komfort stałej temp. przez całą dobę,czystość w kotłowni,duuuuuużo mniej obsługi pieca 1-2min/dzień ,popiołu tyle co kot napłakał. a nie mam jakiegoś mega kociołka ma kilka minusów.Jeśli nie masz jeszcze komina,chcesz mieć komfort obsługi taki jak w bloku to chyba pompka jest dobrą opcją.Nie wiem na ile jesteś zahartowany w boju.Każdy ma trochę inny próg bólu a sorry "bulu" Różnica w rachunkach (pelet vs.pomka)za ogrzewanie może być niewielka kilkaset złotych.Jest sporo czynników wpływających na rachunek za ogrzewanie.Spalanie na poziomie 40kg nie do przełknięcia ale jak strzelisz rentgena takiemu to się nagle okaże że piec chodzi w samowolce,a to chata bez ocieplenia,a to grzejniki za małe i muszą pracować na wysokiej temp. Kalafiory też nadają się do PPC. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.01.2018 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Ja czytałem niedawno o 11-12 tonach na sezon za dom średniej wielkości , jak gość doszedł do ładu i zszedł do 5-6 to był w niebo wzięty. Nie mogę teraz znaleźć gdzie to było Ale o ilości jest tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128935-ile-pellet-pellet%C3%B3w-zu%C5%BCyli%C5%9Bcie-w-tym-i-w-zesz%C5%82ym-sezonie/page14 Mnie obecnie schodzi 17kg na dobę po 0,65zł kg. Dom 160m2 z piwnicą , stary po remoncie i ociepleniu , jakieś 500m3 kubatury bo zrobiłem sobie antresolę nie wliczam jej w m2 domu . Kocioł granpalem 15 kw , bufor 500L z zasobnikiem CWU w środku 250L. Jak są mega mrozy to spalam też po 30kg na dobę . Temperatura dom 21-22 , 23 w salonie Edytowane 4 Stycznia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.01.2018 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Jak widać mamy podobny problem Można się łudzić że przy ekogroszku będzie w miarę czysto, ale jak przyjdzie czyścić kocioł to nie ma opcji aby się nie nakurzyło. Przy pellecie to tutaj gdzieś czytałem że gościu miał spalanie 40 kg/dobę i to jest dopiero wyczyn Co do kwot PC to na pewno gruntowe są okrutnie drogie: ceny zaczynają się od 50 tys. Powietrzne są tańsze, ale tutaj też ceny bywają mega różne- i mówie tu o takich samych mocach. Płaci się za markę. Najtańsze i w miarę dobre są LG. Jakieś chinole to nie warto zupełnie. Ja biorę pod uwagę wyłącznie kompleksową usługę wykonania centralnego ogrzewania w domu czyli położenie podłogówki, wodkan nad posadzką oraz kotłownia wraz z całym osprzętem więc kosz PC jest tutaj tylko składową. Najtańszą ofertę jaką dostałem to 33 tys brutto ale pompa mało znana z gorszymi parametrami od LG. Czekam jeszcze na jedną wycene i zobaczymy Poza tym nikt nie potrafi się konkretnie wypowiedzieć odnośnie żywotności jednostek. Kocioł potrafi przetrwać kilkanaście lat. Serwis dla PC może się okazać bardzo okrutny w cenach, skrajnie z braku części (wiadomo Chiny) trzeba będzie wymieniać urządzenie. Pompy nie stanieją. Gruntowki trochę sstanialy, weszły powietrzne i one są non stop na podobnym poziomie a powiedziałbym że ich cena niewiele ale podskoczyła, co pewien czas wchodzą na rynek nowe modele, starego nie kupisz. Nie rozumiem jak można porównywać ogrzewanie ekogroszkiem do pompy czy gazu. Skoro chcemy bezobsługowy system to nawet pellet niewchodzi w grę. Na forum trafilem już w sso czyli troche za późno. Z zamiarem palenia ekogroszkiem, później przewinął się pellet i LPG a stanęło na PC ze względu na dotacje które dawali w całym województwie każdemu kto złożył wniosek. Trzeba było tylko ruszyć dupę i sie zainteresować. Skoro szukasz kompleksowej usługi na montaż pompy i całego CO i wody itd to na 100% będzie to opcja droższa niż byś zaprosił lokalnego hydraulika który rozłoży rurki zgodnie z PROJEKTEM a później przyjedzie gość który zamontuje ci pompę czy gaz. Co do żywotności to niestety przewidzieć tego się nie da. To że stare kotły wytrzymywały po 15 lat niczego nie dowodzi. Jeśli ktoś pomyślał przed budową i buduje z głową, z przemyślanych materiałów, zastosuje porządna izolacje to czym by nie grzał to będzie tanio. Czy będziesz nosił woreczki czy tylko pstrykał sterownikiem - tym bym się zainteresował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 05.01.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Pompy nie stanieją. Gruntowki trochę sstanialy, weszły powietrzne i one są non stop na podobnym poziomie a powiedziałbym że ich cena niewiele ale podskoczyła, co pewien czas wchodzą na rynek nowe modele, starego nie kupisz. Nie rozumiem jak można porównywać ogrzewanie ekogroszkiem do pompy czy gazu. Skoro chcemy bezobsługowy system to nawet pellet niewchodzi w grę. Na forum trafilem już w sso czyli troche za późno. Z zamiarem palenia ekogroszkiem, później przewinął się pellet i LPG a stanęło na PC ze względu na dotacje które dawali w całym województwie każdemu kto złożył wniosek. Trzeba było tylko ruszyć dupę i sie zainteresować. Skoro szukasz kompleksowej usługi na montaż pompy i całego CO i wody itd to na 100% będzie to opcja droższa niż byś zaprosił lokalnego hydraulika który rozłoży rurki zgodnie z PROJEKTEM a później przyjedzie gość który zamontuje ci pompę czy gaz. Co do żywotności to niestety przewidzieć tego się nie da. To że stare kotły wytrzymywały po 15 lat niczego nie dowodzi. Jeśli ktoś pomyślał przed budową i buduje z głową, z przemyślanych materiałów, zastosuje porządna izolacje to czym by nie grzał to będzie tanio. Czy będziesz nosił woreczki czy tylko pstrykał sterownikiem - tym bym się zainteresował. Oj byś się zdziwił z tym lokalnym hydraulikiem, każdy musi wyjść na swoje no chyba że wykonawcą będzie jakiś wujek Nie szukam kompleksowej oferty ale niektóre firmy oferują pełen zakres i jak na razie najtansza oferta to ta kompleksowa ale niestety z podejrzaną pompą - ARISTON NIMBUS 50S NET. Wolałbym jednak LG bo Panas T-CAP już za drogi jak dla mnie. Czekam jeszcze na jedną wycene i zobaczymy. Niestety nie ma dotacji w kujawsko-pomorskim na PC bo już dawno to sprawdziłem Gdyby otrzymał na to dodatkowe fundusze to nie byłoby tematu Masz racje że warto przemyśleć wszystko przed budową ale jest wielu laików, którym albo sie nie chce albo mają bezgraniczne zaufanie do swoich majstrów, którzy robią co chcą. W moim przypadku staram się wiele zrobić sam w domu z racji minimalizacji kosztów. Dla mnie najważniejsza jest cena za ogrzanie domu w skali miesiąca i nie ma znaczenia czy będe dzwigał worki czy wciskał przycisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 05.01.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Mam - dla niektórych pewnie śmieszne - pytanie, bo zastanawia mnie kubatura domu, mój jest mały 119 m2 użytkowej garaż 20m2 i kotłownia ok. 7m2, a kubatura wg projektu to 716m3, niektórzy z powierzchnią użytkową 160 m2 i więcej mają 500-600 m3. Zakładając, że wysokość pomieszczeń jest w większości standardwa 2.6 m to skąd takie rozbieżnosci w wielkości kubatury??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.01.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Co do kwot PC to na pewno gruntowe są okrutnie drogie: ceny zaczynają się od 50 tys. .... Najtańszą ofertę jaką dostałem to 33 tys brutto ale pompa mało znana nie wiem jak szukałeś, ale ja nigdy nie dostałem tak wysokich wycen o jakich wspominasz. zobacz np. poniżej: http://ghs-polska.pl/domy-do-130-m2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 05.01.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) nie wiem jak szukałeś, ale ja nigdy nie dostałem tak wysokich wycen o jakich wspominasz. zobacz np. poniżej: http://ghs-polska.pl/domy-do-130-m2/ Miałem tutaj na myśli kompleksową ofertę na inst. CO czyli 33 tys brutto z położeniem podłogówki, wodkan nad posadzką, PC i jej montaż Sama pompa to wiadomo tańsza. Ja musze wykonać kompletną instalacje grzewczą. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez manwithnoname Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.01.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Dla mnie najważniejsza jest cena za ogrzanie domu w skali miesiąca i nie ma znaczenia czy będe dzwigał worki czy wciskał przycisk. Ciekawa teza. Wynikająca raczej z niedoświadczenia. Jestem przekonany, że w tej kwestii zmienisz zdanie za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 05.01.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 nie wiem jak szukałeś, ale ja nigdy nie dostałem tak wysokich wycen o jakich wspominasz. zobacz np. poniżej: http://ghs-polska.pl/domy-do-130-m2/ To jest koszt całej instalacji ze wszystkim czy tylko wartość pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.01.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 To jest koszt całej instalacji ze wszystkim czy tylko wartość pompy? cała kotłownia z osprzętem (w tym zasobnik) oraz robocizną. przy gruntówkach także dolne źródło (odwiert). można taniej na polskich pompach gruntowych. na powietrzne dostawałem kiedy niższe oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Kocioł na paliwo stałe zawsze będzie wymagał obsługi obojętnie o jakim mowa czy pellet czy ekogroch Ludzi jest masa, instalatorów sporo, domów i wesołego tworzenia w instalacjach też sporoNa forum trafia ułamek osób szukających najczęściej rozwiązania jakiegoś problemu a to za wysokie spalanie pelletu a to detonacyjne spalanie pelletu a to jakis kłopot z zawleczkami przy grochu czy na danym paliwie brudny mocniej wymiennik a to z pc jakies kwestie z hałasem jednostki zewnętrznej czy kwestią tzw defrostu....w skrócie mówiąc mercedesy tez do serwisu śmigac muszą, bo coś niedomaga albo ze względu na styl jazdy albo paliwo albo niedbalstwo albo dziurawe drogijak planujesz podłogowe, to w zasadzie wszystkie opcje otwarte. Najwygodniej, bo bez pracy własnej to prąd czy PC. przy ekogroszku może być czysto jak kocioł będzie miał półautomatyczne lub automatyczne czyszczaki i obsługujący nie będzie machał łopatka jak cepem na polu czy tez ćpiał na szybko worków do kosza. Kurzy się w chwili zasypu do kosza i przy nieumiejętnym wybieraniu popiołu. Czyszczenie wymiennika może tu wypasc wajhą czy danymi dźwigniami raz na ok. miesiąc (zalezy jaki palnik i paliwo)Nowe rozwiązania na ekogroszek nie ograniczają nas tylko do ekogroszku węgla kamiennego, na odpowiednim palniku czysto i bez brudu jak w typowej retorcie spalić idzie np.czeski ekogroszek ale najlepiej wychodzi używanie nowego pelletu węglowego Varmo, czyściutko i siwiuteńko w kotle, malutko popiołu a wygar paliwo ma między 27 a 30MJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 05.01.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 cała kotłownia z osprzętem (w tym zasobnik) oraz robocizną. przy gruntówkach także dolne źródło (odwiert). można taniej na polskich pompach gruntowych. na powietrzne dostawałem kiedy niższe oferty. Jakoś nie chcę wierzyć, że w haśle "kompletna instalacja bez dodatkowych kosztów" chodzi również o wykonanie wodkan, położenie pętli podłogowych w kilku pomieszczeniach, zalanie jastychem, wykonanie kompletnej instalacji w kotłowni z rozdzielaczami i automatyką, położenia posadzki i innych podobnych kosztów. Przecież nie wiadomo nawet jaki zakres przewidział Inwestor. Myślę, że chodzi o dostawę, pełne podłączenie i uruchomienie pompy wraz ze zbiornikiem cwu, ewentualnie podłączenie się do istniejących rozdzielaczy i reszty instalacji. Musisz to sprawdzić... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.01.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Jakoś nie chcę wierzyć... przecież piszę, że chodzi o kotłownię a nie całą instalację wraz z podłogówką. w każdym razie w małym domu taka kotłownia z PC wychodzi raczej taniej niż kotłownia z dobrym kotłem pelletowym, kominem i składem opału. tak do pelletu i do PC musisz podłączyć jakieś górne źródło, np. podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts