Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet do dobrze ocieplonego domu

wrozansk

Recommended Posts

Nie zabardzo rozumiem co nie jest takie proste??

Pewność że zamienne źródło ciepła będzie tak samo działało, jak to do którego dom został zaprojektowany. Przytoczyłem przykład "z życia",, że dom zaprojektowany do ogrzewania kotłem, źle był ogrzewany za pomocą klimatyzatora z grzałką.

Nie tyczy się to Twojego wyboru - zakładam że u ciebie wszystko jest OK. Szacunek.

Pzdr

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile razy wywalałem z instalacji kotły elektryczne i montowałem peleciaki bo ludziom jakoś tak dziwnie ten "tani prąd" ostro drenował kieszenie. Fajnie jest jak sobie piszemy na forum a życie niestety weryfikuje - okazuje się że idealne ocieplenie nie jest takie idealne tani prąd jest ale w innym regionie, te wszystkie kwh które miał według forumowiczów miał zużywać dom to trzeba pomnożyć przez 2 a może nawet 3 itd. OZC i audyt energetyczny mówił że dom mamy prawie pasywny a w realu jest średnio energooszczędny itd.

Ile razy wywalałem z instalacji kotły elektryczne i montowałem peleciaki bo ludziom jakoś tak dziwnie ten "tani prąd" ostro drenował kieszenie. Fajnie jest jak sobie piszemy na forum a życie niestety weryfikuje - okazuje się że idealne ocieplenie nie jest takie idealne tani prąd jest ale w innym regionie, te wszystkie kwh które miał według forumowiczów miał zużywać dom to trzeba pomnożyć przez 2 a może nawet 3 itd. OZC i audyt energetyczny mówił że dom mamy prawie pasywny a w realu jest średnio energooszczędny itd.

Puławiak, pompy ciepła (powietrzne) ludzie też wymieniają na pelleciaki?

też niedawno gdzieś pisałem , że papier wszystko przyjmie u projektanta a że ekipa budowlana narobi baboli to później płacz i zgrzytanie zębami

Co do OZC to czy wiecie na jakich normach się je liczy ? Na starych

Edytowane przez cuuube

Puławiak, pompy ciepła (powietrzne) ludzie też wymieniają na pelleciaki?

Nie rozumiem Twojego sarkazmu. Wystarczy poczytać to co było pisane wcześniej, nie wsZędzie zamontujesz powietrzną PC żeby spełniała swoją funkcję a rachunki nie rujnowaly portfela. U mnie np. jest dwufunkcyjny Junkers którym w tym momencie tylko grzeje wodę użytkową bo nie stać mnie na grzanie gazem, próbowałem. Palę grabem w smieciuchu. Od września poszło mi ok. 5,5mp drzewa. Od marca idzie pelleciak. Przy cenie pelletu u mnie 650-700zł nie powinno być źle. W sumie aż takiego durszlaka nie mam. Piec wygasł wczoraj o 22;00 a w salonie na dole po 9 rano 21.2st, w sypialniach 22,4 a w nocy było -9.

Nie rozumiem Twojego sarkazmu. Wystarczy poczytać to co było pisane wcześniej, nie wsZędzie zamontujesz powietrzną PC żeby spełniała swoją funkcję a rachunki nie rujnowaly portfela. U mnie np. jest dwufunkcyjny Junkers którym w tym momencie tylko grzeje wodę użytkową bo nie stać mnie na grzanie gazem, próbowałem. Palę grabem w smieciuchu. Od września poszło mi ok. 5,5mp drzewa. Od marca idzie pelleciak. Przy cenie pelletu u mnie 650-700zł nie powinno być źle. W sumie aż takiego durszlaka nie mam. Piec wygasł wczoraj o 22;00 a w salonie na dole po 9 rano 21.2st, w sypialniach 22,4 a w nocy było -9.

Jeszcze nie wymieniałem ale dokładałem do PC wodny piecyk na pellet ( do gruntówki)

Dlaczego z góry zakładasz że to sarkazm? Puławiak instaluje kotły i po prostu zaciekawaiło mnie czy ludzie z pomp ciepła również rezygnują, bo eksploatacja też niekiedy może zaboleć.

Nie wiem jak duży masz dom i jak ocieplony, ale to że pellet może kosztować nawet 650 zł to akurat słaby argument jeśli spalisz go np. 1 tone w miesiącu :)

Wybrałeś już kocioł? Tak z ciekawości jaki?

He he he one wszystkie spalają pelet gorszej jakości - do czasu kiedy nie trafi się pellet gorszej jakości. Gorsza jakość to pojecie bardzo pojemne to co dla nas instalatorów jest gorszym pelletem to dla producenta pelletu jest pelletem najwyższej jakości a to co u sprzedawców jest pelletem gorszej jakości to tak naprawdę się nadaje tylko jako ściółka dla zwierząt.

Ja po raz kolejny tłumaczę, nie bójcie się lokalnych, tańszych pelletów. To że w pellecie u lokalnego sprzedawcy bez certyfikatu jest popiół, kora czy piach to bujda na resorach, którą Wielcy producenci chcą rozgłaśniać żeby wystraszyć klientów bo mają kupić tonę sprasowanych trocin z certyfikatem i skrobią za 900zł. Pellet ma być czysty, a to już leży w gestii samego producenta, żeby nie zajechać maszyn. Przecież nikt sobie nie chce w stopę strzelać. Dużo handlarzy kupuje pellet z Ukrainy po 315zł, bardzo dobry, czysty, iglasty, robią certyfikat i voila, sprzedają z marżą 100%.