veeveeoor 19.12.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Zgodnie z projektem w domu mam przewidziane kaloryfery. Jednak chcę w całym domu położyć podłogówkę i zrezygnować całkowicie z kaloryferów. Na wszelki wypadek chciałbym położyć również rury, aby ewentualnie móc zamontować kaloryfery w przyszłości. Wydaje mi się, że koszt nie powinien być duży, tym bardziej, że chciałbym to zrobić samodzielnie. Zastanawiam się tylko jak to mądrze zrobić. Na przykład jak wykończyć miejsca przy kaloryferach. Zakładam, że będą podłączane od dołu, a przewody grzejne będą wychodzić ze ściany jak na zdjęciu tutaj: http://static.e-instalacje.pl/art/3689_large.jpg. Chciałbym uniknąć mocowania konsoli, która będzie wystawać ze ściany podczas gdy nie będzie na niej kaloryfera. Podobny problem mam ze skrzynką na rozdzielacz. Chociaż tutaj jest o tyle łatwiej, że mogę zamontować same skrzynki, bez osprzętu w których rury będą "luzem". Tylko czy nie można zrobić tego inaczej - bez skrzynki? Myślałem o zaślepieniu wnęki na skrzynkę płytą g-k i na to tynk. Awaryjnie można to potem rozkuć. Moje pytania wynikają z faktu, że kaloryfery w domu mogą się nigdy nie pojawić, więc po co mieć na widoku osprzęt do nich? Oczywiście zastanawiam się w ogóle nad sensownością instalowania samych rur do kaloryferów, ale to temat na osobną dyskusję i proszę go tutaj nie poruszać. W tym wątku chcę poznać jakby to mogło dokładnie wyglądać/jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.12.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Wkuj rurki w ścianę zaślep i zatynkuj (zapas ok 10-15 cm). Drugie końce w miejsce skrzynek (wykuj otwór na skrzynkę wszystkie końce obwodów w to miejsce, zaklej płytą GK wy-szpachluj otynkuj) i gotowe. Gdy będzie potrzeba wszystko odsłonisz i wykończysz. aby nie zapomnieć gdzie w tynku umieść np czerwony sznurek/nitkę będziesz wiedział gdzie szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veeveeoor 19.12.2017 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Dobrze zrozumiałem, żeby po obu stronach zaślepiać g-k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.12.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Tak, zaślepka rurki aby nic się nie dostało do wnętrza i otynkuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts