Kamil30cm 29.12.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Na budowie wielu fachowców się spotyka i są dwa typy. Jedni co filozofują co to by oni nie zrobili ciągle kawa i dyskusje, a drudzy robią bo jak nie wyrobią normy to nie wyrobią. Proste. Prosta robota nie ma nad czym się zastanawiać i do przodu... Nic skomplikowanego nie widzę. Ps. Polacy w Dani potrafią roznieść dachówkę dociąć kosze i kalenice , ułożyć dachówkę i przykręcić gąsiory w 7h na tip top. Dach w kształcie litery H w kopertę. Też nie dowierzałem i mówiłem że to nie możliwe aż do czasu jak redakcja FAchowy Dekarz do nich pojechało i zmierzyła im czas i faktycznie to potwierdziła. Tylko martwi mnie klejenie dachówek w koszu i przy narożnikowych na jakiś "cudowny " klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 29.12.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 29.12.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Co do zdjęć Twoich realizacji nie mam zastrzezen bo widać wieloletnią szkołę i praktykę. Ponownie się mylisz.Jestem samoukiem ,a więźby w ten sposób robię od 24 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 29.12.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Piszą szkoła chodziło mi o to że uczysz się z dachu na dach i tym sposobem nabierasz doświadczenia... No ale cóż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.12.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 ... Polacy w Dani potrafią roznieść dachówkę dociąć kosze i kalenice , ułożyć dachówkę i przykręcić gąsiory w 7h na tip top. ... Warto napisać jeszcze jak duży dach, ilu pracowało, czy dachówki były na połaci mocowane, czy grały linie prostopadłe do okapu i skośne. Jak dach jest dobrze przygotowany i dachówka wciągnięta na połać to samo jej układanie idzie bardzo szybko. Kiedyś jedna z inwestorek powiedziała mi tak: "panie Andrzeju pańscy pracownicy przez cały tydzień nic nie robili tylko bili te łaty a dach pokryli w dwa dni". I to jest cała prawda bo najwięcej czasu pochłania przygotowanie dachu do krycia. Natomiast wracając do klejenia dachówek to małe elementy w koszu czy wąskie np. przy oknach czy kominach też kleję. Dobry klej to Colodach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 12.01.2018 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witam,Jednak skonczyło się na odpowiednim przycięciu krokwi koszowej, według mnie nawet niezle wyszło. Postaram się dodać zdjęcie dziś wieczorem.Mam za to pytanie dotyczące kładzenia papy. Rozmawiałem z moim cieślą i on na ten moment proponuje nie kłaść papy argumentując to że na deskach jest lód. że z tego powodu może się pod papą pojawić pleśń, grzyb. Proponuje poczekać na kilka dni gdzie będzie słonce, wtedy deski obeschną i wtedy kłaść. Jakie jest wasze zdanie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 14.01.2018 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Oto zdjęcia: Tak jak pisałem już według mnie nie wyszło źle ale z chęcią posłucham opinii fachowców jakie macie opinie. Ponawiam także pytanie dotyczącą kładzenia papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 15.01.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Dlaczego zakończyliście deski równo z krokwią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 17.01.2018 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Dlaczego zakończyliście deski równo z krokwią? Pierwszym pomysłem było podcinanie desek pod kątem. Ale okazało się że za dużo deski na długość trzeba by było przyciąć. Ta obcięta po skosie deska byłaby słabsza. Dlatego została podcięta krokiew aby deska nachodziła na nią, że krokiew nie została przycięta po całości to pomysł cieśli ponieważ po pierwsze znacznie więcej roboty by to wymagało a po drugie zapewniał mnie że będzie dobrze więc mu zaufałem. Generalnie dla mnie jest ok. @Kamil30cm: uważasz że koncepcja jednak jest zła? W sumie teraz już nic nie zrobię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 17.01.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Wszystko zależy jak zakończysz podbitkę. Nie mówię że jest to źle tylko aktualnie krokiew będzie piła wodę do momentu jak jej nie obrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.01.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Papę połóż koniecznie. Palnik , podsuszyć. Później wyschnie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts