gutozaur 20.12.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Witam. Staje przed obliczem remontu domu. Jestem laikiem, ale staram się pogłębiać wiedzę w internecie, żeby wiedzieć co będzie mi proponował fachowiec od ogrzewania jeżeli takiego znajdę. Potrzebuję dobrać piec do domu 120m2 jeden poziom, ściana 55cm cegła, dom z 1900 r. bez ocieplenia, ale plan jest ocieplić za kilka lat. Ogrzewanie mam nadzieje tylko podłogowe bez grzejników. Okna będą wymieniane prawdopodobnie na trzyszybowe jeżeli ma to znaczenie. Teraz napiszę co ja bym wybrał na podstawie wiadomości z internetu jakie przeczytałem. Piec kondensacyjny jednofunkcyjny z możliwie niskim zakresem KW np. od 3 czy 5KW do 24 z otwartą komorą bo mam kotłownie + zasobnik c.w.u. 150l warstwowy (2 dorosłych + 1 dziecko, ale w niedalekiej przyszłości będzie drugie). Mam pytania techniczne, jaki piec kupić? Czytałem że jakiś tam element pieca powinien być nie z nierdzewki tylko ze stopu krzemionki z aluminum chyba. Zależy mi na piecu, który jest stosunkowo tani w naprawie ( tanie części), bo różnice są kolosalne z tego co wiem. Dodatkowo żeby nie był skomplikowany w budowie. Nie mam preferowanej firmy, Cena jest ważna ale nie najważniejsza. Czy ktoś w ogóle jest w stanie wycenić takie przedsięwzięcie razem z robocizną? Jeżeli jest taka możliwość to razem z podłogówką. Pytanie jeszcze takie, czy jeżeli kotłownia jak to kotłownia jest na dole to czy w piecu będzie siadać pompa jak będzie musiał pompować ciepłą wodę ciągle do góry? A może lepiej do miejsc gdzie sa małe pobory wody czyli zlew w łazience i kuchni podłączyć pod przepływowe podgrzewacze wody i nie męczyć piec/zasobnika? Łazienki prawdopodobnie dwie, ale jedna żeby się opłukać a druga z wanną do kąpieli raz w tygodniu. Największy ćwiek mam z piecem bo wiadomo każdy swoje chwali a i pełno sprzedawców na forach. Edytowane 20 Grudnia 2017 przez gutozaur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.12.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 O ktłach mozna długo i namiętnie . Ja polecam ACV HRE 18 z zasobnikiem Qatro Biawaru.BO.... kocioł bardzo trwały i łatwy w serwisowaniu , niedrogi ,a zasobnik Polski i tani . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Pozwolisz, że zacytuję mistrza?...O KURWA!!!Koniec cytatu... Czytasz....Zacznij jeszcze raz ale ZE ZROZUMIENIEM TEKSTU to czytać! "Potrzebuję dobrać piec do domu 120m2 jeden poziom, ściana 55cm cegła, dom z 1900 r. bez ocieplenia, ale plan jest ocieplić za kilka lat. Ogrzewanie mam nadzieje tylko podłogowe bez grzejników. Okna będą wymieniane prawdopodobnie na trzyszybowe jeżeli ma to znaczenie." Czysta fizyka (budowli).Około 100-120W.m2 (jak się tego nie ociepli).120 x 120 =14 400 (W) Moc grzewcza potrzebna dla utrzymania przyzwoitej temperatury we wnętrzach14 400/120 = 120 (W/m2) Moc grzewcza z 1m2Podłogówka MOŻE w szczycie tyle dać, ale BARDZO tego nie lubi!!!Kocioł z OTWARTĄ komorą...WIESZ ILE m3 POWIETRZA POTRZEBUJE przy takiej mocy?Na dobę - w tysiącach m3...W kotłowni LODOWNIĘ planujesz. Te uwagi to tylko sam początek... Rób jak uważasz, ale uważaj jak robisz!To Twoje... ale to też TY płacisz za to. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 20.12.2017 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Rzeczywiście to jest tak trudne do wykonania? Nie znam się dlatego pytam zanim podejmę jakieś kroki. Nie rozumiem czemu ogrzanie takiego mieszkania samą podłogówką jest niemożliwe lub na styk. Znajomy się budowal i ma 2 poziomowy dom 140 M2 i ma sama podłogówkę i nie ma problemu. Fakt dom ocieplony, ale czy to aż taka różnica? Wolałbym mieć instalacje niskotemperaturową i uniknąć grzejników. Czy mocniejszy piec dałby radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.12.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 O!! Kocioł z OTWARTĄ komorą... . Nie ma już z otwartą komorą ,a w kondensatów to chyba nie było nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 20.12.2017 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Nie ma już z otwartą komorą ,a w kondensatów to chyba nie było nigdy Ok rozumiem swój błąd. Czy w takim razie z zamkniętą komorą da się ogrzać taki dom samą podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 20.12.2017 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Ja nie muszę wszystkiego wiedzieć, bo to niemożliwe żeby znać się na wszystkim dlatego próbuje zdobyć wiedzę żeby fachowiec mnie nie naciągał jak dzieciaka na niepotrzebne wydatki bo wiadomo że on później też będzie serwisował ten piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.12.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Ja nie muszę wszystkiego wiedzieć, bo to niemożliwe żeby znać się na wszystkim dlatego próbuje zdobyć wiedzę żeby fachowiec mnie nie naciągał jak dzieciaka na niepotrzebne wydatki bo wiadomo że on później też będzie serwisował ten piec teraz wszystkie są z zamknietą komorą. Ja piszę tylko o źródle ciepła ( kotłowni ) .. Instalacja podłogowa to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Nie... NIE MUSISZ!!! Ale za to wtedy MUSISZ płacić! DUŻO I STALE!!!! JAK poznasz czy ktoś w maliny Cię nie puszcza? Zgoda! (mnie to rybka...) Zostań bogatym jeleniem do skubania. TWOJA wola... Twoja kasa... Nic mnie tak nie wkur.wia jak stwierdzenie - ja nie muszę.... No, prawdziwe... Tylko POTEM JEST - NIE ZAPŁACĘ tym co się na tym znają!!!! Bo? - Bo niby za co? NIE ZNAM SIĘ! No... Nie musisz się znać, jak nie chcesz/nie lubisz/nie masz ochoty... PŁAĆ ILE ŻĄDAJĄ tym co się znają! Srajfona sobie umiesz zbudować? Masz srajfona? ZAPŁACIŁEŚ tym co go UMIELI zbudować? - Tu jest tak samo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Inaczej i łopatą...NIE BIERZ SIĘ ZA COŚ NA CZYM SIĘ NIE ZNASZ BO ZAPŁACISZ FRYCOWE!!! Albo się poznaj, albo... płać i nie płacz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.12.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 kolega coś pił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Nie...Nie znasz tego? - Panie... za co tyle kasy?NIC nie widać! (ale działa).Kilka kształtek połączonych i - tyle kasy? Do mechanika przywlekli autko, co nie działa.Obejrzał, wziął młotek, palnął RAZ - zadziałało!1000zł się należy!- A rachunek?- Oczywiście!Za uderzenie młotkiem - 1 PLN.Za to, ze WIEDZIAŁEM GDZIE - 999 PLN. KUMASZ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 20.12.2017 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Muszę przyznać że nie rozumiem podejścia. Nie twierdzę że nie chce płacić tylko że nie chce zostać naciągnięty na coś co będzie niedobre dla mnie a dobre dla fachowca. Sam jestem serwisantem ale zupełnie innych rzeczy i wiem że za wiedzę się płaci. Problem polega na tym że nie mam sprawdzonego fachowca i chce uniknąć naciągania. Niekoniecznie mówię o rzeczach niepotrzebnych/zbędnych w instalacji. Raczej chodzi mi o to żeby dobrać pięć i zasobnik optymalny dla mnie czyli o odpowiedniej mocy, budowie itd. wiadomo że są bardziej lub mniej udane piece a przykładowo mają takie same parametry i cenę. Skąd mam wiedzieć który wybrać? Jak fachowiec będzie nieuczciwy to zaproponuje rozwiązanie dobre dla niego a nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 ZAWSZE zaproponuje coś dobrego dla siebie...TY masz wiedzieć co Ci potrzebne.Dostarczą najlepsze z tego, co zamówisz!TY zamawiasz... Pogoogluj "OZC" Obliczenie zapotrzebowania na ciepło.Pokaże ILE potrzebujesz.Ogranicz potrzeby - ocieplij tę budę!Obecnie norma to około 32-35W.m2 a Ty masz 120W/m2 No, możesz wstawić kocioł-monstrum i ... płacić.BĘDZIE ciepło... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 21.12.2017 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 O ktłach mozna długo i namiętnie . Ja polecam ACV HRE 18 z zasobnikiem Qatro Biawaru. BO.... kocioł bardzo trwały i łatwy w serwisowaniu , niedrogi ,a zasobnik Polski i tani . To jest konkretna odpowiedź i takich bym chciał więcej. Wtedy mogę poczytać o konkretnych modelach i wyrobić sobie jakieś zdanie i podjąć ostateczną decyzję. Jeżeli piec kosztuje między 4 a 8 tysięcy to chciałbym wiedzieć z czego wynika różnica i czy aby nie przypadkiem ze znaczka. Droższe nie zawsze znaczy lepsze a i piece nie zawsze współpracują z zasobnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.12.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Rozumiem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 21.12.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Witam. Adam,ty się nie nerwuj,lepiej skrytkuj moją instalację,podesłałem tydzień temu na twoim forum. Przepraszam za zakłócenia,ale zapomnieli o mnie. . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.12.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Umknęło mi coś? Gdzie? Ja się nie nerwuję. Nie mój dom i nie mój problem. Rozumiem podejście, choć nie pochwalam... Nie widzę w nim drogi do sukcesu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 21.12.2017 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Umknęło mi coś? Gdzie? Ja się nie nerwuję. Nie mój dom i nie mój problem. Rozumiem podejście, choć nie pochwalam... Nie widzę w nim drogi do sukcesu. Adam M. Adamie skoro masz taką wiedzę to podziel się nią. Jak Ty byś wykonał instalacje i jaki piec oraz zasobnik znalazł by się w twojej kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Ja (jeśli to możliwe) polecam trochę "odwrócić" prace - najpierw ocieplić (może jeszcze wentylacja mechaniczna?), potem ogrzewanie. Skup się maksymalnie na tym etapie - jakość/parametry materiałów są co najmniej tak samo ważne, jak jakość wykonania ocieplenia/montażu okien i nawet najlepsze parametry materiałów nic nie dadzą przy spapranym wykonaniu (już lepiej odwrotnie - średnie materiały+dobre wykonanie) - dobrze poczytaj o prawidłowym montażu okien/parapetów, klejeniu styropianu (piana/klej rodzaj spoin itp), ociepleniu dachu i posadzki.Montując ogrzewanie podłogowe na chwilę obecną ( w nieocieplonym domu) zmusisz je do pracy na max. wydajności (post Adama z wyliczeniami), co będzie skutkowało mocno ciepłą podłogą (może nie być komfortowo) - ponieważ przy dużym zapotrzebowaniu na energię (a takie pewnie będzie bez ocieplenia) grzejnik podłogowy z tej samej powierzchni musi wyemitować x razy więcej ciepła. Może też się okazać, że w małych pomieszczeniach będziesz miał kłopot z dogrzaniem (nie można nadmiernie zwiększać temp podłogi, a powierzchnia jest ograniczona).Reasumując - absolutnie popieram podłogówkę w całym domu (u siebie mam zupełnie niepotrzebnie układ mieszany), ale odżałuj trochę $ na projekt instalacji i wyliczenie zapotrzebowania na ciepło - będziesz miał mniej niespodzianek. Łatwiej też będzie Ci dobrać kocioł.Jeśli chodzi o markę i koszty serwisowania, to najpierw porozglądaj się po okolicy (bliskiej) za serwisami poszczególnych firm - nie warto kupować tańszego kotła, do którego serwis będzie miał daleko (czas reakcji, koszty dojazdu itp). Łatwiej też będzie nam coś doradzić, jak zawęzisz "pole" manewru do kilku firm. Niestety dobór kotła nie jest prostą sprawą - obserwując porady na forum, każdy kocioł ma wady i zalety, dodatkowo w ramach oferty poszczególnych producentów są modele mniej lub bardziej udane, nie można więc bazować tylko na dobrej opinii o danej marce. Edytowane 21 Grudnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts