Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa kotłowni, wybór pieca, zasobnika.

gutozaur

Recommended Posts

Ja (jeśli to możliwe) polecam trochę "odwrócić" prace - najpierw ocieplić (może jeszcze wentylacja mechaniczna?), potem ogrzewanie. Skup się maksymalnie na tym etapie - jakość/parametry materiałów są co najmniej tak samo ważne, jak jakość wykonania ocieplenia/montażu okien i nawet najlepsze parametry materiałów nic nie dadzą przy spapranym wykonaniu (już lepiej odwrotnie - średnie materiały+dobre wykonanie) - dobrze poczytaj o prawidłowym montażu okien/parapetów, klejeniu styropianu (piana/klej rodzaj spoin itp), ociepleniu dachu i posadzki.

Montując ogrzewanie podłogowe na chwilę obecną ( w nieocieplonym domu) zmusisz je do pracy na max. wydajności (post Adama z wyliczeniami), co będzie skutkowało mocno ciepłą podłogą (może nie być komfortowo) - ponieważ przy dużym zapotrzebowaniu na energię (a takie pewnie będzie bez ocieplenia) grzejnik podłogowy z tej samej powierzchni musi wyemitować x razy więcej ciepła. Może też się okazać, że w małych pomieszczeniach będziesz miał kłopot z dogrzaniem (nie można nadmiernie zwiększać temp podłogi, a powierzchnia jest ograniczona).

Reasumując - absolutnie popieram podłogówkę w całym domu (u siebie mam zupełnie niepotrzebnie układ mieszany), ale odżałuj trochę $ na projekt instalacji i wyliczenie zapotrzebowania na ciepło - będziesz miał mniej niespodzianek. Łatwiej też będzie Ci dobrać kocioł.

Jeśli chodzi o markę i koszty serwisowania, to najpierw porozglądaj się po okolicy (bliskiej) za serwisami poszczególnych firm - nie warto kupować tańszego kotła, do którego serwis będzie miał daleko (czas reakcji, koszty dojazdu itp). Łatwiej też będzie nam coś doradzić, jak zawęzisz "pole" manewru do kilku firm. Niestety dobór kotła nie jest prostą sprawą - obserwując porady na forum, każdy kocioł ma wady i zalety, dodatkowo w ramach oferty poszczególnych producentów są modele mniej lub bardziej udane, nie można więc bazować tylko na dobrej opinii o danej marce.

To jest dom wielorodzinny. Moje mieszkanie jest na parterze. Od dołu będę grzany bo w piwnicy będzie firma chociaż i tak prawdopodobnie ocieple trochę sufit w piwnicy pianą, nade mną jest mieszkanie więc nie mam problemu z dachem bo go nie mam. Dom jest ogromny ogromny więc ocieplenie go to duży wydatek a ja na remont całej chaty mam tylko 160 tys. A tam jest wszystko do prucia. Większość zrobię sam ale okna i ogrzewanie to już spory wydatek. Dodatkowo żeby ocieplić ten dom to sąsiad by musiał jeszcze się dołożyć więc to będzie trudne wykonać na początku dlatego planuje za kilka lat to zrobić.

Jeśli nadal upierasz się, albo nie masz wyjścia i chcesz palić, później ocieplać, to chłopaki ci już wyraźnie powiedzieli, że podłogówką tego nie dźwigniesz.

-chyba nie zamarzł

Udźwignie

To I strefa czyli -16 do obliczeń i tam koś żył a wy wszystko 1 miarą .Zleci projekt i zobaczy czy da radę a czy wę...l czy p..d czy gaz i tak spory koszt.ale wybór należny do właściciela. Jak nie da rady to zawsze jest wyjście. Ale to wymaga obliczeń.

Jeśli nadal upierasz się, albo nie masz wyjścia i chcesz palić, później ocieplać, to chłopaki ci już wyraźnie powiedzieli, że podłogówką tego nie dźwigniesz.

W takim razie jakie jest rozwiązanie takiego problemu? Lepiej zrezygnować z podłogówki czy zrobić system mieszany? Wtedy chyba średnio z oszczędnością bo jest system nisko i wysokotemperaturowy na jednym piecu prawda? Jak to ugryźć

W takim razie jakie jest rozwiązanie takiego problemu? Lepiej zrezygnować z podłogówki czy zrobić system mieszany? Wtedy chyba średnio z oszczędnością bo jest system nisko i wysokotemperaturowy na jednym piecu prawda? Jak to ugryźć

Nie rezygnuj tylko nich ktoś wyliczy zapotrzebowanie ciepła w Twoim mieszkaniu.

To jest dom wielorodzinny. Moje mieszkanie jest na parterze. Od dołu będę grzany bo w piwnicy będzie firma chociaż i tak prawdopodobnie ocieple trochę sufit w piwnicy pianą, nade mną jest mieszkanie więc nie mam problemu z dachem bo go nie mam. Dom jest ogromny ogromny więc ocieplenie go to duży wydatek a ja na remont całej chaty mam tylko 160 tys. A tam jest wszystko do prucia. Większość zrobię sam ale okna i ogrzewanie to już spory wydatek. Dodatkowo żeby ocieplić ten dom to sąsiad by musiał jeszcze się dołożyć więc to będzie trudne wykonać na początku dlatego planuje za kilka lat to zrobić.

Dodatkowo mam kolegę który robi wentylację mechaniczną i twierdzi że bez ocieplenia szkoda w to inwestować. Niestety budżet ograniczony a na coś trzeba się zdecydować. Poza tym jest jeszcze problem tego że sufity są ze sztukaterią a do rekuperacji trzeba by było zabudować sufit a trochę tego szkoda.

Pytałeś mnie o zdanie...

Tu trzeba by kupić flaszkę, wypić, westchnąć, puścić ostrą wiąchę i... PODJĄĆ DECYZJĘ!

To w Twojej sytuacji jest i najkosztowniejsze i najboleśniejsze.

Duży dom.

Wentylacja grawitacyjna.

Brak możliwości wyduszenia kasy na wspólne z sąsiadem inwestycje.

Wielka ochota na poprawienie bytu, bezobsługowość, małe koszty utrzymania...

Ograniczony budżet na to aby zrobić WSZYSTKO.

Ale...

Grzana piwnica

Sąsiad ponad parterem (pewnie też grzeje).

Jedyna poważna utrata ciepła to ściany, okna i wentylacja.

JEŻELI uszczelnisz okna, ocieplisz ściany, ograniczysz straty wentylacyjne TO ograniczysz koszt utrzymania i podłogówka zaczyna mieć sens.

JEŻELI zaniedbasz choć jeden z tych aspektów TO podłogówka sens traci a koszt utrzymania spadnie symbolicznie.

Można jeszcze... nic nie robić a kasę przeznaczyć na opał/gaz.

Jednak... jak robić to... oznacza to sporą ruinację chałupy.

Teraz, czy doczekać do wiosny? Wiosną i latem - łatwiej i byłby czas to wszystko przygotować.

ZA JAKĄ KASĘ jesteś w stanie zrezygnować z tej sztukaterii?

MĄDRE ocieplenie od wewnątrz, docieplenie podłogi i podłogówka, wymiana okien, podwieszany sufit a w nim wentylacja mechaniczna.

Kocioł kondensat.

Adam M.

• 2 weeks później...
Pytałeś mnie o zdanie...

Tu trzeba by kupić flaszkę, wypić, westchnąć, puścić ostrą wiąchę i... PODJĄĆ DECYZJĘ!

To w Twojej sytuacji jest i najkosztowniejsze i najboleśniejsze.

Duży dom.

Wentylacja grawitacyjna.

Brak możliwości wyduszenia kasy na wspólne z sąsiadem inwestycje.

Wielka ochota na poprawienie bytu, bezobsługowość, małe koszty utrzymania...

Ograniczony budżet na to aby zrobić WSZYSTKO.

Ale...

Grzana piwnica

Sąsiad ponad parterem (pewnie też grzeje).

Jedyna poważna utrata ciepła to ściany, okna i wentylacja.

JEŻELI uszczelnisz okna, ocieplisz ściany, ograniczysz straty wentylacyjne TO ograniczysz koszt utrzymania i podłogówka zaczyna mieć sens.

JEŻELI zaniedbasz choć jeden z tych aspektów TO podłogówka sens traci a koszt utrzymania spadnie symbolicznie.

Można jeszcze... nic nie robić a kasę przeznaczyć na opał/gaz.

Jednak... jak robić to... oznacza to sporą ruinację chałupy.

Teraz, czy doczekać do wiosny? Wiosną i latem - łatwiej i byłby czas to wszystko przygotować.

ZA JAKĄ KASĘ jesteś w stanie zrezygnować z tej sztukaterii?

MĄDRE ocieplenie od wewnątrz, docieplenie podłogi i podłogówka, wymiana okien, podwieszany sufit a w nim wentylacja mechaniczna.

Kocioł kondensat.

Adam M.

Nie martwię się pruciem mieszkania bo i tak mam to w planach łącznie ze skuwaniem tynków. Jestem również zmuszony do rozpoczęcia prac w maju bo wtedy mieszkanie będzie wydane więc mam czas na przemyślenia. Ze sztukaterią to sam nie wiem. Ja przeboleję, ale będę musiał żonę przekonać. Najwyżej ja odtworzę na podwieszanym suficie. Czy 20cm zabranej przestrzeni z sufitu i piana pur wystarczy? Czy obejdzie się bez ocieplenia ścian od wewnątrz? Wentylacja mechaniczna to pewnie koło 20 tysięcy więc sporo i pytanie czy to się zwróci. Czy może być problemem przy podłogówce to że pokoje są spore? 30m2, 25m2 i 25m2.

JEŻELI zaniedbasz choć jeden z tych aspektów TO podłogówka sens traci a koszt utrzymania spadnie

Adam M.

Jeszcze odnośnie tego zadania. W sumie zależy mi też na tym żeby nie było grzejników że względów estetycznych więc nawet gdybym miał mocno nie oszczędzić z podłogówką to i tak mam plus wizualny. Ważne żeby to wszystko działało. Oczywiście postaram się zastosować wskazówki a ocieplenie zrobię za kilka lat. Mam nadzieję że zimy będą nadal takie słabe jak teraz.

Zupełnie zapomniałem, że mam świadectwo energetyczne tego mieszkania. Jeżeli ktoś potrafi na jego podstawie ocenić jaki piec dobrać, oraz czy podłogówka da radę to będę wdzięczny. W sumie można liczyć że mieszkanie ma 115m2 bo 124m2 liczone jest z oranżerią ktora chyba nie bedzie ogrzewana.

IMG_20180107_121624935.jpgIMG_20180107_121232050.jpgIMG_20180107_121242989.jpg

• 5 months później...

Jestem już po oględzinach fachowców, jedną wycenę już mam, dzisiaj powinna być druga i do końca tygodnia trzecia. Teraz chciałbym zasięgnąć porady. Przypomnę stary dom 50 cm z pusktą powietrzną bez ocieplenia, parter, piwnica grzana, nade mną grzane, wysokość pomieszczeń 3,6. Jak zaczynałem ten temat to mało jeszcze wiedziałem, teraz wiem więcej i chciałem właśnie się poradzić. Podam tylko różnice między instalacjami, bo reszta taka sama.

Fachowiec 1

Piec Vaillant ecotec pure 226 z zasobnikiem, instalacja w miedzi

Fachowiec 2

Piec Buderus GB062 z zasobnikiem, instalacja w pexach z łączeniami (kolankami)

Fachowiec 3

Piec Vaillant ecotec pro z zasobnikiem, instalacja w pexach bez żadnych połączeń.

Reszta to samo, teraz pytanie co wybrać? Czy są znaczące różnice?

Edytowane przez gutozaur

• 3 weeks później...
Witam. Staje przed obliczem remontu domu. Jestem laikiem, ale staram się pogłębiać wiedzę w internecie, żeby wiedzieć co będzie mi proponował fachowiec od ogrzewania jeżeli takiego znajdę. Potrzebuję dobrać piec do domu 120m2 jeden poziom, ściana 55cm cegła, dom z 1900 r. bez ocieplenia, ale plan jest ocieplić za kilka lat. Ogrzewanie mam nadzieje tylko podłogowe bez grzejników. Okna będą wymieniane prawdopodobnie na trzyszybowe jeżeli ma to znaczenie. Teraz napiszę co ja bym wybrał na podstawie wiadomości z internetu jakie przeczytałem. Piec kondensacyjny jednofunkcyjny z możliwie niskim zakresem KW np. od 3 czy 5KW do 24 z otwartą komorą bo mam kotłownie + zasobnik c.w.u. 150l warstwowy (2 dorosłych + 1 dziecko, ale w niedalekiej przyszłości będzie drugie). Mam pytania techniczne, jaki piec kupić? Czytałem że jakiś tam element pieca powinien być nie z nierdzewki tylko ze stopu krzemionki z aluminum chyba. Zależy mi na piecu, który jest stosunkowo tani w naprawie ( tanie części), bo różnice są kolosalne z tego co wiem. Dodatkowo żeby nie był skomplikowany w budowie. Nie mam preferowanej firmy, Cena jest ważna ale nie najważniejsza. Czy ktoś w ogóle jest w stanie wycenić takie przedsięwzięcie razem z robocizną? Jeżeli jest taka możliwość to razem z podłogówką. Pytanie jeszcze takie, czy jeżeli kotłownia jak to kotłownia jest na dole to czy w piecu będzie siadać pompa jak będzie musiał pompować ciepłą wodę ciągle do góry? A może lepiej do miejsc gdzie sa małe pobory wody czyli zlew w łazience i kuchni podłączyć pod przepływowe podgrzewacze wody i nie męczyć piec/zasobnika? Łazienki prawdopodobnie dwie, ale jedna żeby się opłukać a druga z wanną do kąpieli raz w tygodniu. Największy ćwiek mam z piecem bo wiadomo każdy swoje chwali a i pełno sprzedawców na forach.

Witam,

Zapotrzebowanie na energię cieplną budynku ponad 100-letniego bez izolacji może wynieść nawet 100-150 W/m2. W związku z tym przed doborem odpowiedniego kotła należałoby przede wszystkim przeprowadzić obliczenia OZC. Kolejnym aspektem jest wybór kotła z odpowiednią modulacją mocy cieplnej, aby po termomodernizacji oraz wymianie okien, kocioł mógł płynnie pracować z niższą mocą. Z ekonomicznego punktu widzenia nie opłaci się Panu montować podgrzewaczy przepływowych wody w budynku. Kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem podgrzeje wodę bardziej komfortowo.

Przy okazji polecam kotły marki Junkers-Bosch z rodziny Cerapur lub Bosch Condens, które cechują się najwyższą jakością wykonania, co gwarantuje wysoką sprawność. Posiadamy bogatą ofertę kotłów o szerokiej modulacji mocy palnika, dzięki czemu będą one odpowiednie dla każdej instalacji.

W celu doboru oraz montażu odpowiedniego typu kotła polecam skontaktować się z jednym z Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Wybrany instalator doradzi wybór najbardziej korzystnego rozwiązania. Więcej informacji o naszych kotłach gazowych znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch