Piecha21 20.12.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Witam ! Mam zrobione tynki gipsowe maszynowe Dolina Nidy. Niestety gładkość tych tynków zostawia dużo do życzenia. Miejscami jest gładziutko. Miejscami " skórka pomarańczy " która po przeszlifowaniu staje się gładka ale wydaje mi się że farba tego nie przykryje. Myślę o nałożeniu 1 ( wystarczy ? ) warstwy gładzi. Co o tym myślicie ? Czy może po przeszlifowaniu aktualnych tynków i pomalowaniu nie będzie nic widać i to zbędny wydatek ? W końcu wałek też ma jakąś tam strukturę ? Jakie jest wasze doświadczenie ? Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 20.12.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Przemaluj jedno pomieszczenie i sprawdź czy to wg Ciebie jest odpowiednie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piecha21 20.12.2017 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 No z jednej strony jest to też jakieś rozwiązanie. Tylko pokój pokojowi nie równy. Ściany tak samo jedna jest lepsza jedna gorsza. Nierówności nie ma w sensie jak przyłożę łatę to jest ok. Jedynie te " chropowatości ". Praktycznie po przeszlifowaniu jest gładko. np. w miejscu nie wstępuje skórka pomarańczy po przeszlifowaniu ona nie znika całkowicie. Jest widoczna lecz gładziutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.12.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 A jakie tynki ? Tynk miękki czy twardy (ZETA). Jak miękki to się takiego tynku nie szlifuje bo wtedy robi się chropowaty i ziarnisty ... Taki tynk jak jest kiesko wykonany to nakłada się gładź i dopiero szlifuje ... Inaczej jak tynk "twardy" , bo można go szlifować i po wyszlifowaniu można go już malować , oczywiście jak był wykonany z odpowiednia starannnością .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piecha21 20.12.2017 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 A jakie tynki ? Tynk miękki czy twardy (ZETA). Jak miękki to się takiego tynku nie szlifuje bo wtedy robi się chropowaty i ziarnisty ... Taki tynk jak jest kiesko wykonany to nakłada się gładź i dopiero szlifuje ... Inaczej jak tynk "twardy" , bo można go szlifować i po wyszlifowaniu można go już malować , oczywiście jak był wykonany z odpowiednia starannnością .. Znalazłem teraz zdjęcia worka i pisze na nim ALFA. Więc miękki ? Ale szczerze to zauważyłem całkiem inne zjawisko podczas szlifowania ponieważ tyn robi się gładziutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.12.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Znalazłem teraz zdjęcia worka i pisze na nim ALFA. Więc miękki ? Ale szczerze to zauważyłem całkiem inne zjawisko podczas szlifowania ponieważ tyn robi się gładziutki. Dolina Nidy ma jedynie jeden tynk twardy - Zeta , inne miękkie .. To co napisałem powiedział mi tynkarz. Że twarde się szlifuje i od razu można malować i że raczej żadnego sensu gładzi nie ma bo gładź jest miękka , więc po co wtedy dawać twarde tynki ? A miękkie gładzie albo się od razu maluje , ale raczej rzadko kiedy taki tynk jest tak idealnie położony i obrobiony że nie wymaga żadnej obróbki i wtedy daje się gładź i wtedy szlifuje ... Ja mam twarde tynki (Dolina Nida Zeta) , lekko przeszlifowane i od razu gruntowane/malowane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 20.12.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Dokładnie tak jak kaszpir pisze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piecha21 21.12.2017 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Będę musiał przetestować na jednej ścianie i zobaczymy W razie czego jaką gładź polecacie ? Gotowa ? Sypka ? Patrząc na koszty zdecydowanie chyba sypka. Jakiej firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 21.12.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Ja też miałem tynki gipsowe NIDA ZETA, ale zdecydowałem się na gładź, różnica pomiędzy gładzią a szlifowanymi tynkami jest duża, szlifowane tynki to nie lustro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 21.12.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Zrobienie gładzi na lustro to też niezła sztuka, chyba że gładzie na mokro. Tak czy siak bedzie to kosztować niewiele mniej niż same tynki :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts