franek_1986 20.12.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Jestem po tynkach i posadzkach, dom jeszcze nieocieplony, jest styropian na fundamencie. Przy posadzce przy oknie balkonowym (parter) na ścianie szczytowej mam mokre narożniki (nie ma tam jeszcze tarasu). Czy jest się czym przejmować, czy jak przyjdzie styropian z zewnątrz to problem się sam rozwiąże? Z góry dziękuje za odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 20.12.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 czy jak przyjdzie styropian z zewnątrz to problem się sam rozwiąże? Na jakiś czas "problem" zostanie ograniczony lecz nie zostanie rozwiązany. Wróci, a wtedy oprócz "mokro" będzie jeszcze "zimno" i "przewiewnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 20.12.2017 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Na jakiś czas "problem" zostanie ograniczony lecz nie zostanie rozwiązany. Wróci, a wtedy oprócz "mokro" będzie jeszcze "zimno" i "przewiewnie". To co jest przyczyną i jak ja zlikwidować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.12.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Brak izolacji przeciwwodnej I ja należy wykonać przed ociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.12.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Czy jest się czym przejmować, czy jak przyjdzie styropian z zewnątrz to problem się sam rozwiąże? Z góry dziękuje za odpowiedź? Koledzy wyżej napisali, co jest najprawdopodobniejszą przyczyną. Ale ja zostawiam 0,01% szans na coś innego. Masz zdjęcie z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.12.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Witam Montaż do poprawy i to teraz, póki koszty niewielkie, jak wykończysz dom i po 3 latach będziesz miał takie zacieki to wtedy zaboli mocniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 21.12.2017 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Jestem w szoku! Byłem pewien, że styropian załatwi sprawę - że po prostu woda przesiąka przez mur po krawędzi pustaka i jak przyjdzie styropian to woda nie będzie tam miała dostępu, tym bardziej, że zjawisko występuje po obu stronach okna. Okna są na gwarancji, więc jak jest to wada montażu to muszą mi to poprawić - tylko co konkretnie jest źle? Widok z zewnątrz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 22.12.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 co jest źle ? Wszystko !!!! Brak jakiejkolwiek izolacji przeciwwodnej - piana nie jest wodoszczelna i wystarczy deszcz by teraz po styropianie woda przesiąkała do wnętrza. Mało tego tak jak teraz jest bez żądnego zabezpieczenia woda pomiędzy ścianą a tym styropianem przedostaję się w ściany fundamentowe WIEJE ZGROZĄ !!! i brakiem myślenia Ocieplenie nic a nic nie zmieni Jak wykonasz taras będzie jeszcze gorzej bo NIGDY nie wykonasz go szczelnie i deszcz na tarasie plus wiatr wepchnie wodę w każdą szczelinę To co widać trzeba poprawić i to poprawić czym prędzej a już na pewno przed kolejnymi pracami Poodcinać styropian nachodzący na okno Od profili poszerzających aż za folię kubełkową wykonać izolację przeciwwodną tak by woda spływała poza ocieplenie fundamentów DOotego dodatkowo dokładnie wykonać izolację przeciwwodną poszerzeń i muru Od dolnego poziomu ościeżnicy całość ma być WODOSZCZELNA !!! By było łatwiej Ci zrozumieć o co chodzi masz zdjęcie - poniżej czerwonej linii połączenie okna z murem ma być wodoszczelne Inaczej masz przechlapane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 22.12.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 tu jeszcze lepiej widać o co mi chodzi W obrębie zaznaczonej przestrzeni ma być wykonana, dokładnie wykonana, izolacja przeciwwodna Nachodzić na mur i schodzić poza folię kubełkową fundamentów I idąc dalej. Jeśli taras nie będzie wylewany tylko będą to dechy (jak to ostatnio jest modne) izolacja przeciwwodna MUSI być dodatkowo zabezpieczona blachą przed uszkodzeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 22.12.2017 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 co jest źle ? Wszystko !!!! W końcu nie rozumiem, czy coś jest JUŻ źle i trzeba to poprawić (oraz czy mam reklamować usługę montażu okna) czy prace związane z izolacja przeciwwodną mam po prostu wykonać przy następnym etapie budowy - ociepleniu. Tarasu tam nie będzie, jedynie schodek albo jakiś mały podest. Słyszałem, że pod oknem tarasowym daje się membranę EPDM, czy o to Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.12.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Ręce opadają Wyżej dokladnie opisane co jeszcze należy zrobić i nie jest to standardem montażu Zresztą sam montaz też nie do końca zgodny z zasadami sztuki gdyz materiału paroprzepuszczalnego nie widzę Edytowane 22 Grudnia 2017 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 24.12.2017 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Ręce opadają Wyżej dokladnie opisane co jeszcze należy zrobić i nie jest to standardem montażu Okej, ale jak to zrobić, jakich materiałów użyć? Idąc dalej, czy wykonać taką hydroizolację przy wszystkich oknach balkonowych, czy tylko tam gdzie jest taras (mam 6 okien balkonowych na piętrze, ale tam będą jedynie barierki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.12.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Takie wykończenie jest niezbędne przy tarasach tam gdzie nie będzie parapetow ktore prawidłowo zamontowane załatwia (powinny zalatwic) problem wodoszczelności progów Czym wykonać?Fartuch EPDMPapa termozgrzewalnaTaśma lekarskąNawet dobrze przyklejona zwykła gruba folia ogrodniczaMa to być SZCZELNE i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.12.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Jestem w szoku! Byłem pewien, że styropian załatwi sprawę - że po prostu woda przesiąka przez mur po krawędzi pustaka i jak przyjdzie styropian to woda nie będzie tam miała dostępu, tym bardziej, że zjawisko występuje po obu stronach okna. Okna są na gwarancji, więc jak jest to wada montażu to muszą mi to poprawić - tylko co konkretnie jest źle? Widok z zewnątrz: [ATTACH=CONFIG]403587[/ATTACH] Woda przesiąka przez pustak, łączenia, przez piankę (nie jest wodoszczelna). Szczególnie narażony zawsze będzie dół okna, gdzie woda ścieka i będzie wnikać w strefę pod oknem. Dlatego mowa o hydroizolacji. Czy u Ciebie jest zrobione źle czy tylko umówiliście się na część montażu - kwestia Waszej umowy. Pewnie sprzedawca coś mówił o "ciepłym montażu" (a w tym worku jest także hydroizolacja dołu) ale uznaliście że po co dopłacać jak przyjdzie styropian i będzie ok... ? Styk okna z ociepleniem z czasem popęka (kwestia lat). W istniejącą szczelinę wiatr będzie wpychał się wraz z wilgocią. Pewnie grzyb z tego nie urośnie, ale często spotykamy tu posty typu "ciągnie od okien, a przez tyle lat było dobrze.." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 15.01.2018 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Zastanawiam się czy nie zapaćkać całości jakimś dyspersyjnym, bitumicznym kitem dekarskim - całego poszerzenia, styropianu aż po powierzchnię pionową, muru i pianki powiedzmy na 20 cm od dołu, tak żeby całość stworzyła jednolita powłokę hydroizolacyjną. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 15.01.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 no ale nie lepiej tak jak wyżej ci piszą dać folie EPDM i masz spokój ?po co to sobie utrudniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 15.01.2018 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 no ale nie lepiej tak jak wyżej ci piszą dać folie EPDM i masz spokój ? po co to sobie utrudniać No ale jak się tę folie montuje? Ona chyba nie ma żadnego kleju...? Czy mógłby ktoś podesłać jakieś fotki? i co z pianką powyżej poszerzenia - tam przecież nie jestem w stanie tej folii podciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 02.02.2018 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Niebawem będę robił ocieplenie, więc muszę zdecydować jak zaizolować to poszerzenie. Obciąłem styropian cokołowy kilka centymetrów pod poszerzeniem i po bokach: Mam trzy opcje: 1. Kit dekarski i zasmarowanie całości 2. Membrana EPDM (tylko czym ja przykleić, żeby było szczelnie?) 3. Szeroka taśma butylowa Co najlepiej wybrać, żeby izolacja była na 100% szczelna? Dodatkowo na wierzch chcę dać blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 13.03.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Ostatecznie zdecydowałem się zakleić poszerzenie i mur wokół niego taśma butylową. Dodatkowo miejsca styku pianki i taśmy wypełniłem kitem bitumicznym. Wygląda to przyzwoicie, nie było jeszcze deszczu od tego czasu, żeby stwierdzić czy problem zniknął. Teraz zastanawiam się jak opierzyć takie okno blachą, będzie pod nim taras lub jakieś schodki, ale obecnie nie ma nic. Czy wykonać to blachą wygiętą w "eLkę" schodząc dolna częścią do powierzchni przyszłego tarasu? Nie mogą znaleźć konkretnych wskazówek w internecie, z reguły na zdjęciach pod hasłem "izolacja okna tarasowego" widać jedynie papę. Czy ktoś z Was wie, jak wykonać to prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.03.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Jutro zamieszczę zdjęcie chyba że Znajdziesz gdzie w moich postach bo publikowałem na FM nie raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts