Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zacieki przy oknie balkonowym

Recommended Posts

Jestem po tynkach i posadzkach, dom jeszcze nieocieplony, jest styropian na fundamencie. Przy posadzce przy oknie balkonowym (parter) na ścianie szczytowej mam mokre narożniki (nie ma tam jeszcze tarasu). Czy jest się czym przejmować, czy jak przyjdzie styropian z zewnątrz to problem się sam rozwiąże?

Z góry dziękuje za odpowiedź?

aIMG_20171216_152541.jpg

Czy jest się czym przejmować, czy jak przyjdzie styropian z zewnątrz to problem się sam rozwiąże?

Z góry dziękuje za odpowiedź?

Koledzy wyżej napisali, co jest najprawdopodobniejszą przyczyną. Ale ja zostawiam 0,01% szans na coś innego. Masz zdjęcie z zewnątrz?

Jestem w szoku! Byłem pewien, że styropian załatwi sprawę - że po prostu woda przesiąka przez mur po krawędzi pustaka i jak przyjdzie styropian to woda nie będzie tam miała dostępu, tym bardziej, że zjawisko występuje po obu stronach okna.

Okna są na gwarancji, więc jak jest to wada montażu to muszą mi to poprawić - tylko co konkretnie jest źle?

Widok z zewnątrz:

aIMG_20171221_153031.jpg

co jest źle ?

Wszystko !!!!

Brak jakiejkolwiek izolacji przeciwwodnej - piana nie jest wodoszczelna i wystarczy deszcz by teraz po styropianie woda przesiąkała do wnętrza. Mało tego tak jak teraz jest bez żądnego zabezpieczenia woda pomiędzy ścianą a tym styropianem przedostaję się w ściany fundamentowe

WIEJE ZGROZĄ !!! i brakiem myślenia

Ocieplenie nic a nic nie zmieni

Jak wykonasz taras będzie jeszcze gorzej bo NIGDY nie wykonasz go szczelnie i deszcz na tarasie plus wiatr wepchnie wodę w każdą szczelinę

To co widać trzeba poprawić i to poprawić czym prędzej a już na pewno przed kolejnymi pracami

Poodcinać styropian nachodzący na okno

Od profili poszerzających aż za folię kubełkową wykonać izolację przeciwwodną tak by woda spływała poza ocieplenie fundamentów

DOotego dodatkowo dokładnie wykonać izolację przeciwwodną poszerzeń i muru

Od dolnego poziomu ościeżnicy całość ma być WODOSZCZELNA !!!

By było łatwiej Ci zrozumieć o co chodzi masz zdjęcie - poniżej czerwonej linii połączenie okna z murem ma być wodoszczelne

Inaczej masz przechlapane

taras.jpg

taras.jpg

tu jeszcze lepiej widać o co mi chodzi

W obrębie zaznaczonej przestrzeni ma być wykonana, dokładnie wykonana, izolacja przeciwwodna

Nachodzić na mur i schodzić poza folię kubełkową fundamentów

I idąc dalej. Jeśli taras nie będzie wylewany tylko będą to dechy (jak to ostatnio jest modne) izolacja przeciwwodna MUSI być dodatkowo zabezpieczona blachą przed uszkodzeniami

co jest źle ?

Wszystko !!!!

W końcu nie rozumiem, czy coś jest JUŻ źle i trzeba to poprawić (oraz czy mam reklamować usługę montażu okna) czy prace związane z izolacja przeciwwodną mam po prostu wykonać przy następnym etapie budowy - ociepleniu. Tarasu tam nie będzie, jedynie schodek albo jakiś mały podest.

Słyszałem, że pod oknem tarasowym daje się membranę EPDM, czy o to Ci chodzi?

Ręce opadają ;)

Wyżej dokladnie opisane co jeszcze należy zrobić i nie jest to standardem montażu

Okej, ale jak to zrobić, jakich materiałów użyć?

Idąc dalej, czy wykonać taką hydroizolację przy wszystkich oknach balkonowych, czy tylko tam gdzie jest taras (mam 6 okien balkonowych na piętrze, ale tam będą jedynie barierki)?

Takie wykończenie jest niezbędne przy tarasach tam gdzie nie będzie parapetow ktore prawidłowo zamontowane załatwia (powinny zalatwic) problem wodoszczelności progów

Czym wykonać?

Fartuch EPDM

Papa termozgrzewalna

Taśma lekarską

Nawet dobrze przyklejona zwykła gruba folia ogrodnicza

Ma to być SZCZELNE i tyle

Jestem w szoku! Byłem pewien, że styropian załatwi sprawę - że po prostu woda przesiąka przez mur po krawędzi pustaka i jak przyjdzie styropian to woda nie będzie tam miała dostępu, tym bardziej, że zjawisko występuje po obu stronach okna.

Okna są na gwarancji, więc jak jest to wada montażu to muszą mi to poprawić - tylko co konkretnie jest źle?

Widok z zewnątrz:

[ATTACH=CONFIG]403587[/ATTACH]

Woda przesiąka przez pustak, łączenia, przez piankę (nie jest wodoszczelna). Szczególnie narażony zawsze będzie dół okna, gdzie woda ścieka i będzie wnikać w strefę pod oknem. Dlatego mowa o hydroizolacji. Czy u Ciebie jest zrobione źle czy tylko umówiliście się na część montażu - kwestia Waszej umowy. Pewnie sprzedawca coś mówił o "ciepłym montażu" (a w tym worku jest także hydroizolacja dołu) ale uznaliście że po co dopłacać jak przyjdzie styropian i będzie ok... ? Styk okna z ociepleniem z czasem popęka (kwestia lat). W istniejącą szczelinę wiatr będzie wpychał się wraz z wilgocią. Pewnie grzyb z tego nie urośnie, ale często spotykamy tu posty typu "ciągnie od okien, a przez tyle lat było dobrze.."

• 3 weeks później...
no ale nie lepiej tak jak wyżej ci piszą dać folie EPDM i masz spokój ?

po co to sobie utrudniać

No ale jak się tę folie montuje? Ona chyba nie ma żadnego kleju...? Czy mógłby ktoś podesłać jakieś fotki? i co z pianką powyżej poszerzenia - tam przecież nie jestem w stanie tej folii podciągnąć.

• 3 weeks później...

Niebawem będę robił ocieplenie, więc muszę zdecydować jak zaizolować to poszerzenie. Obciąłem styropian cokołowy kilka centymetrów pod poszerzeniem i po bokach:

okno.jpg

Mam trzy opcje:

1. Kit dekarski i zasmarowanie całości

2. Membrana EPDM (tylko czym ja przykleić, żeby było szczelnie?)

3. Szeroka taśma butylowa

Co najlepiej wybrać, żeby izolacja była na 100% szczelna?

Dodatkowo na wierzch chcę dać blachę.

• 1 month później...

Ostatecznie zdecydowałem się zakleić poszerzenie i mur wokół niego taśma butylową. Dodatkowo miejsca styku pianki i taśmy wypełniłem kitem bitumicznym. Wygląda to przyzwoicie, nie było jeszcze deszczu od tego czasu, żeby stwierdzić czy problem zniknął.

Teraz zastanawiam się jak opierzyć takie okno blachą, będzie pod nim taras lub jakieś schodki, ale obecnie nie ma nic. Czy wykonać to blachą wygiętą w "eLkę" schodząc dolna częścią do powierzchni przyszłego tarasu? Nie mogą znaleźć konkretnych wskazówek w internecie, z reguły na zdjęciach pod hasłem "izolacja okna tarasowego" widać jedynie papę. Czy ktoś z Was wie, jak wykonać to prawidłowo?

IMG_20180311_160310.jpg IMG_20180311_160319.jpg