Regius 20.12.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Cześć,Czy ktoś z Was miał może do czynienia z systemem Stropex emo? http://oknainka.pl/wp-content/uploads/2015/03/panel-1024x1024.jpgNa etapie murowania ścian wymurowałem większe otwory pod okna z myślą o zastosowaniu poszerzeń. Chciałem zastosować poszerzenia z myślą o ograniczeniu mostków termicznych (mogą zakryć poszerzenia izolacją od zewnątrz) oraz poprawy funkcjonalności (poszerzenia umożliwiałyby szersze otwarcie okna). Ostatnio znalazłem informację o systemie Stropex emo i wygląda na to, że system sprawdziłby do moich założeń. Jednak podchodzę z dystansem do wszystkiego co nowe, stąd moje pytanie o Wasze doświadczenia z tym systemem. Chciałem się jeszcze podpytać, czy Waszym zdaniem warto iść w kierunku poszerzeń czy systemu Stropex emo.Jeśli nie, to może lepiej ocieplić wnękę okienną XPS700 na kształt czegoś jak na obrazku poniżej (u mnie grubość warstwy XPS musiała by być nieco większa, lub po prostu zmniejszyć otwory do właściwych rozmiarów.http://twojeokna.info/images/in/przygotowanie-otworu-okiennego-do-cieplego-montazu/przygotowanie-otworu-do-cieplego-montazu.jpg Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 21.12.2017 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Pomysł świetny ale sprawdź cenę to samo osiągniesz wklejając zwykły styropian czy XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 21.12.2017 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Dzięki za odpowiedź!A czy przy wklejeniu XPSa (myślę tak z 5-10 cm) nie będzie problemu z zamocowaniem okna do muru? Dłuższe / grubsze dyble dają radę? Ten system stropex emo ma coś w rodzaju ocieplanych poszerzeń, do których można zamocować zwykłe kotwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 21.12.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 ja kleiłem xps 5cm ale ustaliłem montaż na kołki przez ramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 21.12.2017 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 ja kleiłem xps 5cm ale ustaliłem montaż na kołki przez ramę Dzięki ironsmith za odpowiedź. Kleiłeś XPS tylko na szerokość ramy (coś na kształt poszerzeń), czy na pełną grubość muru? Poratowałbyś jakimiś zdjęciami? Czy z perspektywy czasu uważasz, że klejenie XPS było dobrym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 22.12.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Ocieplenie wnęki okiennej wykonuje się po całej jej szerokościFakt, przy tynkach później najpierw trzeba kleić siatkę jak przy ocieplaniu chałupy i dopiero później tynkiMontaż TYLKO na śruby do montażu ościeżnic (przez ramę) inaczej cała idea idzie się ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 22.12.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 kleiłem po całości nie mieszkam jeszcze więc tego też nie analizowałem, montaż na przez ramę i taśma rozprężna od góry i tak dałem poszerzenia w tych oknach które mają żaluzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 02.03.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 02.03.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 tak prawie we wszystkich oknach skala temperatury na zdjęciach max-min ok 5*C zdjęcia z dzisiaj w domu 16*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.06.2018 03:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 kilka zdjęć[ATTACH=CONFIG]408478[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408479[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408480[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408481[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408482[/ATTACH] Nieźle to wygląda. Nie wiem, czy dobrze interpretuję zdjęcia, ale czy to oznacza, że ościeże ocieplone XPS jest nawet cieplejsze od samej ściany (wyższa temperatura)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.06.2018 03:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Kusi mnie jedna modyfikacja. A mianowicie użycie kawałków drewna lub purenitu w miejscach śrub / dybli, żeby połączenie okna z murem było sztywniejsze. Co o tym myślicie?Wydawało mi się, że widziałem gdzieś podobne rozwiązanie, ale nie umiem teraz tego wyszukać. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 04.06.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Żartujesz chyba ? Polecam klocki drewniane po kilku latach latające w ścianie po tym jak się skurczą. Przestań wydziwiać proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.06.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Kusi mnie jedna modyfikacja. A mianowicie użycie kawałków drewna lub purenitu w miejscach śrub / dybli, żeby połączenie okna z murem było sztywniejsze. Co o tym myślicie?. Wykonalne, ale drewno odpada. Purenit, jak najbardziej, tylko po co ci wtedy reszta tego stropexowego czegoś, gdy wystarczy zwykły EPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 04.06.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Dzięki za odpowiedź! A czy przy wklejeniu XPSa (myślę tak z 5-10 cm) nie będzie problemu z zamocowaniem okna do muru? Dłuższe / grubsze dyble dają radę? Ten system stropex emo ma coś w rodzaju ocieplanych poszerzeń, do których można zamocować zwykłe kotwy. O ile 5cm to nie jest problem o tyle 10 cm to już tak Dlaczego ? Długość śrub do montażu ościeżnic i długość ich osadzenia w murze Ale jeśli wybudowałeś z Porotermu i tak pojawia się problem mocowania czyli do każdej śruby trzeba by dodać listwę Knesela jaką stosuje się przy przykręcaniu dolnych części ościeżnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.06.2018 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Dzięki za odpowiedzi. Poszukam polskiego dostawcę purenitu. Jeśli chodzi o materiał ścienny to jest jeszcze gorzej niż porotherm - bloczek silikatowy drążony. Aktualnie rozważam kotwy chemiczne (takie dwuskładnikowe do wyciskania jak silikon). Z uwagi na to, że otwory okienne zrobiłem już większe, pozostaje mi brnąć dalej w izolację ościeży, albo ewentualne kombinacje izolacji ościeży z 'termo-listwą' (żeby nie było problemów z otwieraniem okna w przypadku montażu rolet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.06.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Jakiego typu masz mieć rolety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.06.2018 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Rolety jeszcze nie zadecydowane. Zakładałem, że tymczasowo mogą się pojawić rolety wewnętrzne, a wtedy mógłby być problem z "pełnym" otwarciem okien.Generalnie z roletami zewnętrznymi ciężko, bo nie dam rady ich ukryć w izolacji. Żonie bardzo podobają się okiennice i to chyba będzie rozwiązanie finalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.06.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Okiennice Niedoceniany a estetyczny i co najważniejsze skuteczny sposób ochrony przed słońcem.Roletki wewnętrzne i owszem ale jak zauważyłeś ograniczają otwarcie skrzydła i do tego mniej skutecznie chronią przed nagrzewaniem od każdego zewnętrznego rozwiązania czy to żaluzji czy rolet czy markiz (o markizach też klienci jakby zapomnieli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 22.06.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 A ja tak trochę w temacie... Zostało mi odrobinę XPS 2 cm. Wykonawca sugeruje, aby użyć go do wyklejenia otworów okiennych - zmniejszenie mostków termicznych to jeden argument za, drugi to uzyskanie gładkiej powierzchni otworu pod montaż z użyciem taśm (zamiast tynkowania otworów). Z kolei dostawca okien kręci nosem na takie rozwiązanie twierdząc, że powiększy to luz montażowy okna i może przyczynić się do słabszej statyki samego montażu. Co sądzicie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 22.06.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 jakiekolwiek dodanie styropianu w otwór wymusza montaż na śruby do montażu ościeżnic a to nie ma żadnego wpływu na statykę montażu - wręcz przeciwnie - jest to rozwiązanie statycznie lepsze od kotew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts