finlandia 23.06.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Ale jednocześnie okno z większym luzem wypełnionym styropianem jest wyśmiewane jako fuszerka montażowa... i jak to pogdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.06.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 A czy wtedy stosowane są śruby czy kotwy ? Widzisz. Przemyślany montaż a fuszerka wynikająca z błędów pomiarowych to nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.06.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 A czy wtedy stosowane są śruby czy kotwy ? Widzisz. Przemyślany montaż a fuszerka wynikająca z błędów pomiarowych to nie to samo Założę się, że jakby ktoś pokazał tutaj montaż okien PVC w miejsce skrzynkowych gdzie wolna przestrzeń zostałaby wypełniona XPS-em (a okna zamontowane na długie śruby) byłby "zjechany" przez wszelkiej maści specjalistów, że ma "sp...y" montaż. Pamiętam, że już tutaj kiedyś była dyskusja na zbliżony temat i moja teza, że nie ma znaczenia ile jest odstępu okna od ściany (przy odpowiednim montażu mechanicznym) nie została przyjęta przychylnie. Ale widać świat się zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.06.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Ależ oczywiście że ortodoxi zmieszaliby go z błotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 18.07.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Wykonalne, ale drewno odpada. Purenit, jak najbardziej, tylko po co ci wtedy reszta tego stropexowego czegoś, gdy wystarczy zwykły EPS? Czy Twoim zdaniem kawałki 10x10 cm były by wystarczające w miejscu śrub (planuję zakupić okna na profilu 82 mm). Gdyby kawałki 10x10 cm wystarczyły, to jedna płyta purenitu 2,44x1,22m powinna mi wystarczyć na wszystkie okna. Muszę jeszcze dopytać przyszłych montażystów jak rozmierzyć miejsca na śruby - wstępnie liczyłem pierwszą śrubę 10-15 cm od naroża a potem rozstaw między śrubami max. 50 cm. W jednym z salonów okien proponowali zamiast purenitu zastosować suszone i impregnowane kantówki w klasie C24, ale boję się, że mogą pracować albo przegnić po czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.07.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Przy montażu na śruby z racji sztywnego mocowania ościeżnicy stosuje się inne punkty mocowań a nie takie jak opisujesz przewidziane do montażu na kotwuOd narożnika w pionie 25-30 cmOd narożnika w poziomie do 70 cmOdległość między srubami 50-70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 18.07.2018 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Dzięki Jareko. Muszę zapytać montażystów dlaczego mi takie rozstawy wstępnie podpowiedzieli - możliwe, że preferują montaż na kotwy (dla mnie montaż na śruby wydaje się solidniejszy, ale to tylko subiektywna opinia, która nie musi być prawdziwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.07.2018 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Twoja opinia mimo że subiektywna jest zgodna z prawda - montaż na śruby ma same zaletyZaproponowali Ci rozstaw zgodny z obowiązującymi wszędzie rysunkami rodem z ITB ktore mają błąd - nie rozgraniczaja rozmieszczenia punktów mocowania w zależności od sposobu mocowania.Miała być errata Instrukcji ale znow tego nie zaznaczono W instrukcji RAL rozmieszczenie punktów zależne jest od użytego sposobu kotwieniaI np. Okno o szerokości 70cm nie ma wogole mocowania śruba na poziomych częściach ramiaka a o szerokości 140cm ma jeden w połowie szerokości Poszukam i jesli znajde to zamieszczę rysunki z dokładnymi wymiarami otworów w ościeżnicy przy montażu na śruby czy dyble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 20.07.2018 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 (edytowane) Dzięki Jareko Zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem. Skoro i tak będę kupował purenit, to czy nie pomniejszyć otworów okiennych (np przykleić na zaprawę klejową cienkie bloczki z betonu komórkowego) i wykonać coś na kształt hybrydowego montażu w warstwie izolacji. Coś na kształt: Teoretycznie mógłbym nie zwężać otworu okiennego (tylko wyrównać zaprawą), ale nie chciałbym popsuć proporcji okna. Ma wyglądać mniej więcej tak: Generalnie to od dołu ogranicza mnie wysokość blatu w kuchni (reszta okien będzie rozmieszczona symetrycznie na elewacji, więc muszą być w jednej linii), a od góry wieniec żelbetowy. Maksymalnie okno może mieć około 160 cm wysokości (przy montażu w warstwie izolacji troszkę więcej bo odchodzi u góry izolacja z XPS). Czy ma sens rzucać się na montaż w warstwie izolacji, czy może pozostać przy pomyśle izolacji ościeży XPSem: Edytowane 20 Lipca 2018 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 22.07.2018 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 A co powiecie o takim montażu? Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 11.10.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Dzięki Jareko Zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem. Skoro i tak będę kupował purenit, to czy nie pomniejszyć otworów okiennych (np przykleić na zaprawę klejową cienkie bloczki z betonu komórkowego) i wykonać coś na kształt hybrydowego montażu w warstwie izolacji. Coś na kształt: Teoretycznie mógłbym nie zwężać otworu okiennego (tylko wyrównać zaprawą), ale nie chciałbym popsuć proporcji okna. Ma wyglądać mniej więcej tak: Generalnie to od dołu ogranicza mnie wysokość blatu w kuchni (reszta okien będzie rozmieszczona symetrycznie na elewacji, więc muszą być w jednej linii), a od góry wieniec żelbetowy. Maksymalnie okno może mieć około 160 cm wysokości (przy montażu w warstwie izolacji troszkę więcej bo odchodzi u góry izolacja z XPS). Czy ma sens rzucać się na montaż w warstwie izolacji, czy może pozostać przy pomyśle izolacji ościeży XPSem: Miałem identyczny pomysł z tymi bloczkami, żeby wysunąć okno w izolację. Naszczęście jestem przed murami i z tego zrezygnowałem. W tym momencie od dołu planuję kątownik przykręcony do płyty fundamentowej. Na ten kątownik, poszerzenie z stropexu lub klinaryt i na to okno. Zastanawiam się tylko po bokach czy dac klocki z purenitu, wypełnione styropianem. Ewentualnie zwykłe blachy montażowe (lepiej grube jakbym znalazł) lub kotwy, ale niemogę się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts