uzytkownik73467 21.12.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Od jakichś 2 tygodni zdarza się, że piec zamiast podawać (do kranów) równomiernie ciepłą wodę (jak było dotad) podaje raz zimną a za chwilę ukrop i tak na zmianę.Potem jakiś czas daje normalnie (ciepła) a za jakiś czas (innego dnia) znowu zimna/ukrop. Co to może oznaczać? Czy może to mieć też wpływ na wodę w CO, które teraz non stop chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Rozumiem, że kocioł 2-funkcyjny. Sprawdź też wylewki/perlatory w bateriach - jeśli są zbyt zakamienione i ograniczają przepływ wody, to kocioł (szczególnie, jeśli masz ustawioną wyższą temp CWU) "taktuje" przy odbiorze ciepłej wody (odbiór jest zbyt mały do mocy kotła), widać to po ikonie palnika na wyświetlaczu, grzeje/wyłącza się w krótkich odstępach. Możesz też obniżyć nastawę CWU pokrętłem na kotle i zobaczyć, czy sytuacja się poprawi - jeśli tak, to zacznij od czyszczenia/odkamieniania wymiennika.Chyba, że nie czujesz się na siłach, to tak jak radzi pegaziatko - wezwij serwis. Edytowane 21 Grudnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 22.12.2017 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Tak, to już wiedziałem zanim zadałem pytanie. Chciałem się zorientować zanim wezwę serwis żebym był świadomy czego się spodziewać i czego wymagać. Przedostatni "fachowiec" (autoryzowany) do mojego pieca przyszedl, pogrzebał, nic nie zrobił i zainkasował opłatę. Nazajutrz okazało się, że uszkodził coś w zapłonie i musiałem wzywać innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 23.12.2017 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Rozumiem, że kocioł 2-funkcyjny. Próbuję znaleźć co znaczy jedno- dwu-funkcyjny. Różnie piszą. Grzeje CO i wodę użytkową ale nie ma zewnętrznego podgrzewacza. Sprawdź też wylewki/perlatory w bateriach - jeśli są zbyt zakamienione i ograniczają przepływ wody, to kocioł (szczególnie, jeśli masz ustawioną wyższą temp CWU) "taktuje" przy odbiorze ciepłej wody (odbiór jest zbyt mały do mocy kotła), widać to po ikonie palnika na wyświetlaczu, grzeje/wyłącza się w krótkich odstępach. Nie ma oporów z kranu (dzieje się to w wannie czyli nie ma perlatora) ale rzeczywiście kupiłem ostatnio prysznic, który ma mikroskopijne dziurki więc mogły się zacząć zapychać. Wymienię więc prysznic. Możesz też obniżyć nastawę CWU pokrętłem na kotle i zobaczyć, czy sytuacja się poprawi - jeśli tak, to zacznij od czyszczenia/odkamieniania wymiennika. Chyba, że nie czujesz się na siłach, to tak jak radzi pegaziatko - wezwij serwis. Na pewno nie czuję się na siłach (brak wiedzy) ale na 90% to wina prysznica. Dziękuję za poradę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.12.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Kocioł 2-funkcyjny to taki, który podgrzewa CO i CWU (przepływowo). Kocioł 1-funkcyjny grzeje jeden obieg CO (CWU ogrzewane jako osobny "grzejnik" - wężownica/płaszcz w zbiorniku).Baterie wannowe też mogą mieć perlatory.Sprawdź też filtr siatkowy (jeśli jest w obiegu CWU) - może osad osłabia przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.12.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Nie ma jak porada.... wezwij kogoś kto się zna Jak się kocioł włącza i wyłącza to pewnie zakamieniony wymiennik płytowy, woda nie odbiera ciepła z nagrzewnicy, najlepiej zdjąć obudowę i zobaczyć czy jest duża różnica temp. Może też być uszkodzony czujnik temp. one mają tak , że w jakimś zakresie działa dobrze a w jakimś źle. PS samo gdybanie nic nie da, trzeba zdjąć obudowę i pomacać, zreszta odkamienić wymiennik zawsze można, dwie śrubki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts