Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessmann Vitopend 100 - ciepła woda na zmianę z zimną

uzytkownik73467

Recommended Posts

Od jakichś 2 tygodni zdarza się, że piec zamiast podawać (do kranów) równomiernie ciepłą wodę (jak było dotad) podaje raz zimną a za chwilę ukrop i tak na zmianę.

Potem jakiś czas daje normalnie (ciepła) a za jakiś czas (innego dnia) znowu zimna/ukrop. Co to może oznaczać? Czy może to mieć też wpływ na wodę w CO, które teraz non stop chodzi?

Rozumiem, że kocioł 2-funkcyjny.

Sprawdź też wylewki/perlatory w bateriach - jeśli są zbyt zakamienione i ograniczają przepływ wody, to kocioł (szczególnie, jeśli masz ustawioną wyższą temp CWU) "taktuje" przy odbiorze ciepłej wody (odbiór jest zbyt mały do mocy kotła), widać to po ikonie palnika na wyświetlaczu, grzeje/wyłącza się w krótkich odstępach.

Możesz też obniżyć nastawę CWU pokrętłem na kotle i zobaczyć, czy sytuacja się poprawi - jeśli tak, to zacznij od czyszczenia/odkamieniania wymiennika.

Chyba, że nie czujesz się na siłach, to tak jak radzi pegaziatko - wezwij serwis.

Edytowane przez przemo1

Tak, to już wiedziałem zanim zadałem pytanie.

Chciałem się zorientować zanim wezwę serwis żebym był świadomy czego się spodziewać i czego wymagać. Przedostatni "fachowiec" (autoryzowany) do mojego pieca przyszedl, pogrzebał, nic nie zrobił i zainkasował opłatę. Nazajutrz okazało się, że uszkodził coś w zapłonie i musiałem wzywać innego.

Rozumiem, że kocioł 2-funkcyjny.

Próbuję znaleźć co znaczy jedno- dwu-funkcyjny. Różnie piszą. Grzeje CO i wodę użytkową ale nie ma zewnętrznego podgrzewacza.

Sprawdź też wylewki/perlatory w bateriach - jeśli są zbyt zakamienione i ograniczają przepływ wody, to kocioł (szczególnie, jeśli masz ustawioną wyższą temp CWU) "taktuje" przy odbiorze ciepłej wody (odbiór jest zbyt mały do mocy kotła), widać to po ikonie palnika na wyświetlaczu, grzeje/wyłącza się w krótkich odstępach.

Nie ma oporów z kranu (dzieje się to w wannie czyli nie ma perlatora) ale rzeczywiście kupiłem ostatnio prysznic, który ma mikroskopijne dziurki więc mogły się zacząć zapychać. Wymienię więc prysznic.

Możesz też obniżyć nastawę CWU pokrętłem na kotle i zobaczyć, czy sytuacja się poprawi - jeśli tak, to zacznij od czyszczenia/odkamieniania wymiennika.

Chyba, że nie czujesz się na siłach, to tak jak radzi pegaziatko - wezwij serwis.

Na pewno nie czuję się na siłach (brak wiedzy) ale na 90% to wina prysznica. Dziękuję za poradę!

Kocioł 2-funkcyjny to taki, który podgrzewa CO i CWU (przepływowo). Kocioł 1-funkcyjny grzeje jeden obieg CO (CWU ogrzewane jako osobny "grzejnik" - wężownica/płaszcz w zbiorniku).

Baterie wannowe też mogą mieć perlatory.

Sprawdź też filtr siatkowy (jeśli jest w obiegu CWU) - może osad osłabia przepływ.

Nie ma jak porada.... wezwij kogoś kto się zna :D

Jak się kocioł włącza i wyłącza to pewnie zakamieniony wymiennik płytowy, woda nie odbiera ciepła z nagrzewnicy, najlepiej zdjąć obudowę i zobaczyć czy jest duża różnica temp. Może też być uszkodzony czujnik temp. one mają tak , że w jakimś zakresie działa dobrze a w jakimś źle.

PS samo gdybanie nic nie da, trzeba zdjąć obudowę i pomacać, zreszta odkamienić wymiennik zawsze można, dwie śrubki.....