Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła powietrze dom 89m2

Pitrekkk

Recommended Posts

Dzień dobry.

W temacie jestem kompletnie zielony, wiec chciałbym zasięgnąć rady kogoś co ma jakąś wiedzę. Przejrzałem parę stron i chyba nie dubluje tematów, a jesli tak to przepraszam. Do tej pory byłem zdecydowany na piec na pellet, z tym ze mam mała kotłownie(około 5 metrów), wiec tu pojawia się pierwszy problem(składowanie materiału). Co do ocieplenia szału nie ma:

ściany grafit 15cm

podłoga 10

strop 15

okna z szybami 3 warstwowymi.

Tak czytam i może przy tej wielkości domu może warto byłoby jednak pomyśleć o innym rodzaju ogrzewania niż na paliwo stałe?.

Minus, podłogowe ogrzewanie mam w 3 pomieszczeniach w pozostałych wyjścia na grzejniki.

Komin juz oczywiście postawiony, ale to nie był jakiś ogromny koszt, wiec tym specjalnie się nie przejmuję, a jest alternatywa.

Pytanie. Co byście polecili, jakie mocy pompa i jakie byłyby to koszta. Ile średnio wychodzi to drożej przy instalacji i jakie sa późniejsze oszczędności, jeśli są?. Dom na pograniczu 2 i 3 strefy.

Z góry dziękuje.

Na pewno nie wchodź w kopciucha! Pc trzeba jakąś małą ale jaka mała to trzeba policzyć. Jak nie masz jeszcze grzejników to je sporo przewymiarowac i będę chodziły na niskiej temp.zasilania. będziesz miał wygodę i kotłownia do wykorzystania na każdy cel.

Ja mam 100% grzejników i jak narazie zasiłek je temp 35-40st (-4 było tej zimy najzimniej) i dają radę bez problemu i nigdy nie wrócę do wegla!

To całego zestawu dałem pv i niech produkuje prąd do ogrzewania i bytowego...a węgla czy gazu sobie nie ukopie!

Słaba izolacja. Pewnie brak wentylacji mechanicznej wiec nie ma co mysleć o pompie 3kw. Pewnie minimum 7kw.

Ja bym zastanowił się nad grzaniem nadmuchowym, ale wpierw sprawdził osobiście w jakimś domu jak to się sprawdza i czy takie ogrzewanie pompą ciepła powietrze powietrze Ci odpowiada.

"Osobiście przy tak małym domu mocno bym się zastanowił czy wkładać pompę. Proponuję bardzo dokładnie to policzyć."

Jak nie pompa to co, tradycyjne ogrzewanie?.

Gaz odpada, z racji że nie ma w moich okolicach.

"Zrobić profesjonalne OZC",

Jaki to koszt jeśli bym się zdecydował.

Od powierzchni użytkowej, ilość punktów jak grzejniki, na jakiej zasadzie się wylicza?

Tak na marginesie rozmawiałem wczoraj z kolegą, który na ścianach będzie miał 20 cm, na podłodze z 20 cm, na stropie chyba podobnie i wstawił do domu o pow. użytkowej 150m2 piec na pellet - 16KW. I tak pytam czy nie przesadził, a On że lepiej żeby było więcej ;-)

"Ja bym zastanowił się nad grzaniem nadmuchowym, ale wpierw sprawdził osobiście w jakimś domu jak to się sprawdza i czy takie ogrzewanie pompą ciepła powietrze powietrze Ci odpowiada".

Doczytam, bo j/w, blady jestem w temacie. W zasadzie wczoraj mi zaświtało że może zastosować inne rozwiązania niż pellet.

I tak jak myślałem, im dalej w las tym więcej drzew - zrodziło się jeszcze więcej wątpliwości - choc oczywiście za każde odpowiedzi dziękuję :-)

"Osobiście przy tak małym domu mocno bym się zastanowił czy wkładać pompę. Proponuję bardzo dokładnie to policzyć."

Jak nie pompa to co, tradycyjne ogrzewanie?.

Gaz odpada, z racji że nie ma w moich okolicach.

"Zrobić profesjonalne OZC",

Jaki to koszt jeśli bym się zdecydował.

Od powierzchni użytkowej, ilość punktów jak grzejniki, na jakiej zasadzie się wylicza?

Tak na marginesie rozmawiałem wczoraj z kolegą, który na ścianach będzie miał 20 cm, na podłodze z 20 cm, na stropie chyba podobnie i wstawił do domu o pow. użytkowej 150m2 piec na pellet - 16KW. I tak pytam czy nie przesadził, a On że lepiej żeby było więcej ;-)

OZC to ilość energii jaką dom potrzebuje aby pokryć straty energii i utrzymać np 21*C w środku. Więc tutaj znaczenie mają materiały - grubość ocieplenia, okna, drzwi, fundamenty itd.

Tutaj masz taki "prosty" kalkulator http://kalkulator.cncpompyciepla.pl od CNC z tego forum.

Co do więcej lepiej to nie jest to prawdą bo im więcej mocy, a mniej zapotrzebowania tym większe straty w opale - więcej opału z racji gorszej sprawności spalania itd. A co do pompy jeżeli będzie przewymiarowana będzie miała dużo cykli załącz / wyłącz bo źródło ciepła dobiera się dla -18 /-24 w zależności od regionu kraju, o ile dla PC można dobrać ją dla -15 i dla temp poniżej tej wartości używać grzałek (w większości regionów takie temp. całą dobę występują w ilościach dni policzalnych na jednej ręce lub nie występują w ogóle, a jedynie przez kilka godzin temp. spada poniżej -20), lecz oszczędzając inwestycyjnie 3-4tys. na mniejszej mocy pompy szybko dopłaci się do zużycia prądu (a ceny raczej niższe nie będą).

Edytowane przez dar3k

http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/4c

tak mi wyszło jak powyżej napisaliście czyi 6KW( dla pompy ciepła)

Kable grzejne może i nie byłby złym rozwiązaniem, problem jednak w tym, ze wylewki są już zrobione.

Kolega niestety uargumentował to tym, ze lepiej niech będzie(nawet na stronie Kostrzewy 10KW zalecają do domu 200m dobrze ocieplonego).

Kłócić się z nim nie mam zamiary, bo kasa na inwestycje jego, ale środowisko to dobro wspólne(no ale cóż).

" Sprzęt i robocizna: 25 000,00 zł, Miejsce na sprzęt: 5 000,00 zł)"

Czyli te 25k muszę liczyć jak rozumiem?.

Ewentuale grzejniki to osobny temat, nie są wliczane do tej kwoty?

Edytowane przez Pitrekkk

http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/4c

tak mi wyszło jak powyżej napisaliście czyi 6KW( dla pompy ciepła)

Kalkulator to nie wszystko, trzeba wiedziec co wpisac, od razu zauwazyłem błąd. Czestochowa to nie 2 a 3 strefa klimatyczna, to nie -18 a -20 oC. Zapewne innych błedów tez nie zabraknie, ale to tylko kalkulator w niewprawnych rękach, radze do uzyskanych wyników podchodzic z dystansem.

"Kalkulator to nie wszystko, trzeba wiedziec co wpisac, od razu zauwazyłem błąd. Czestochowa to nie 2 a 3 strefa klimatyczna, to nie -18 a -20 oC. Zapewne innych błedów tez nie zabraknie, ale to tylko kalkulator w niewprawnych rękach, radze do uzyskanych wyników podchodzic z dystansem"

Źle zaznaczyłem na mapce swoją miejscowość i, z tego wynikał błąd(jestem na pograniczu 2 i 3, w zależnosci od mapki). Jak trochę lat już żyję, to te -20 to ostatnimi latami widzę z 5 razy do roku - maksymalnie ;-)

Tak czy siak nie traktuje kalkulatora jako wyroczni, a jedynie poglądowo, jeśli już bym się zdecydował to odżałowałbym te parę stówek żeby zrobić to sensownie.

Mam podobnie ocieplony dom jak Twój (metraż troszę większy) i też się głowie czy postawić na pellet czy może zaryzykować i zamontować PC. Z drugiej strony pellet to też jedna wielka niewiadoma bo spalanie wychodzi u wielu na prawdę różnie: tak jak czytam to w przedziale od 15 do nawet 45 kg na dobę więc wcale nie jest tak fajnie:) Edytowane przez manwithnoname

To spalanie może wynikać z faktu że ludzie - tak jak u mojego kolegi - mają zbyt duże piece w stosunku do energetycznego zapotrzebowania, w rezultacie spora cześć energii idzie w przysłowiowy gwizdek. Z pelletem zrobił sie w tym roku bum - przynajmniej w mojej okolic - a jak na coś jest trend, to i z automatu ceny ida do góry. Cięzki orzech do zgryzienia jednym słowem:)

Częściowo masz racje ale niestety nawet najlepszy kocioł, który jest dobrze dobrany do metrażu domu może spalić 40 kg na dobe i w tym właśnie jest problem. Wynika to z wielu czynników, a przede wszystkim z ustawień, jakość paliwa itd. Często trzeba spedzić sporo czasu w kotłowni zanim to spalanie będzie na normalnym poziomie. Zmienisz pellet na inny i wszystko zaczyna się od nowa :) i pisze to jako osoba, która nadal nie zdecydowała się na PC powietrze-woda :)

cytując siebie:

"To spalanie może wynikać miedzy innymi z faktu że ludzie".

Żle napisałem, zabrakło jednego słowa które zmienia sens wypowiedzi - moja wina.

Zdaje sobie doskonale sprawe ze opał opałowi równy nie jest, tak jak kocioł i jego ustawienia ect.

Czy posiadasz jakaś wycenę na PC?.

Oraz jaki kocioł na pellet rozważałeś.

Kocioł to temat szeroki jak rzeka. Na pewno musi być z samoczyszczącym palnikiem, najlepiej obrotowym jak Pellas Revo lub KIPI, ewentualnie Skiepko bo to też bardzo dobre palniki. Ja szukam kotła do max 9 tys brutto ponieważ powyżej tej ceny robi się już nie wielka różnica w stosunku do kosztu całkowitego PC. Wiem, że tutaj mnie mogą zaraz zlinczować ale jeśli bym zdecydował się na pellet to tylko na kocioł z dodatkowym rusztem żeliwnym, gdzie można spalać drewno lub też węgiel. Jeśli PC to dodatkowo kominek z płaszczem wodnym, chociaż instalatorzy odradzają takie połączenie co mnie bardzo dziwi.

• 3 weeks później...
Dzień dobry.

W temacie jestem kompletnie zielony, wiec chciałbym zasięgnąć rady kogoś co ma jakąś wiedzę. Przejrzałem parę stron i chyba nie dubluje tematów, a jesli tak to przepraszam. Do tej pory byłem zdecydowany na piec na pellet, z tym ze mam mała kotłownie(około 5 metrów), wiec tu pojawia się pierwszy problem(składowanie materiału). Co do ocieplenia szału nie ma:

ściany grafit 15cm

podłoga 10

strop 15

okna z szybami 3 warstwowymi.

Tak czytam i może przy tej wielkości domu może warto byłoby jednak pomyśleć o innym rodzaju ogrzewania niż na paliwo stałe?.

Minus, podłogowe ogrzewanie mam w 3 pomieszczeniach w pozostałych wyjścia na grzejniki.

Komin juz oczywiście postawiony, ale to nie był jakiś ogromny koszt, wiec tym specjalnie się nie przejmuję, a jest alternatywa.

Pytanie. Co byście polecili, jakie mocy pompa i jakie byłyby to koszta. Ile średnio wychodzi to drożej przy instalacji i jakie sa późniejsze oszczędności, jeśli są?. Dom na pograniczu 2 i 3 strefy.

Z góry dziękuje.

Witam,

W sprawie odpowiedzi na wszystkie pytania odnośnie zastosowania pompy ciepła, zachęcam Pana do kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów. Pomogą oni w doborze odpowiedniego typu pompy ciepła o odpowiedniej mocy, oraz wykonają jej montaż. Ich wyszukiwarkę w zależności od lokalizacji można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Znajduje się tam wyszukiwarka na podstawie miejsca ich lokalizacji. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. Lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Bardziej szczegółowe informacje o pompach ciepłą, dostępne są również na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 4 weeks później...

Dzień dobry cześć i czołem, pytacie skąd się wziąłem... to znowu Ja.

Jako że bardzo mi się nie śpieszy z budową, więc postanowiłem najpierw zrobić OZC. Na zapytanie dostałem takiego @:

"Koszt OZC dla tego budynku to 400 zł netto po podaniu przegród budowlanych 800 zł netto przy wyznaczeniu przegród budowlanych przez nasz dział techniczny"

Dużo to, mało bo tu jakies 300-500 podawane było. Jak mam rozumieć te całe przegrody budowlane, samemu jak rozumiem się to robi?

Dalej sie głowię co zrobić z tą pompą, bo ta mieszana instalacja trochę mnie meczy. Jakie grzejniki niskotemperaturowe byłyby najlepsze. Czy jakieś purmo płytowe dają radę jeśli się je odpowiednio przewymiaruję.

http://allegro.pl/kaloryfer-zasilany-z-boku-60-na-180-60x180-krakow-i6887168479.html

75/65/20 °C – 3076 W

55/45/20 °C – 1542 W

35/25/20 to będzie 771?

czy wartość maleje proporcjonalnie?

COP przy mieszanej jest gorszy, ale da sie powiedzieć orientacyjnie o ile. Czy OZC udzieli mi takiej odpowiedzi?

Z góry dziękuję za cenę rady i pomoc :-)

Edytowane przez Pitrekkk