Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła powietrze dom 89m2

Pitrekkk

Recommended Posts

Dzień dobry cześć i czołem, pytacie skąd się wziąłem... to znowu Ja.

Jako że bardzo mi się nie śpieszy z budową, więc postanowiłem najpierw zrobić OZC. Na zapytanie dostałem takiego @:

"Koszt OZC dla tego budynku to 400 zł netto po podaniu przegród budowlanych 800 zł netto przy wyznaczeniu przegród budowlanych przez nasz dział techniczny"

Dużo to, mało bo tu jakies 300-500 podawane było. Jak mam rozumieć te całe przegrody budowlane, samemu jak rozumiem się to robi?

Dalej sie głowię co zrobić z tą pompą, bo ta mieszana instalacja trochę mnie meczy. Jakie grzejniki niskotemperaturowe byłyby najlepsze. Czy jakieś purmo płytowe dają radę jeśli się je odpowiednio przewymiaruję.

http://allegro.pl/kaloryfer-zasilany-z-boku-60-na-180-60x180-krakow-i6887168479.html

75/65/20 °C – 3076 W

55/45/20 °C – 1542 W

35/25/20 to będzie 771?

czy wartość maleje proporcjonalnie?

COP przy mieszanej jest gorszy, ale da sie powiedzieć orientacyjnie o ile. Czy OZC udzieli mi takiej odpowiedzi?

Z góry dziękuję za cenę rady i pomoc :-)

Masz dużo lepiej ocieplony dom niż ja. PC będzie najlepszym wyborem. Wylewki do skucia i zrobić ogrzewanie podłogowe. Na grzejnikach też da radę, ale komfort cieplny jest nie do porównania.

Nie będę nic skuwał, bo już wole chodzić i do pieca dokładał nic patrzeć na panele lub zimne płytki.

Uparłem się na parkiet i innej opcji nie przewiduję :yes:.

http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-parkiet-i-podlogowka/

to że da radę to wiem, tylko pytanie o ile wzrosną koszta instalacji i późniejszego użytkowania, o to się wszystko rozbija

ps. ewentualnie zajmuje się tu ktoś takimi rzeczami i mógłby/chciałby się podjął, bo co z tego ze mam cenę, jak nawet nie wiem jak z kompetencją danego obliczeniowca :)

Edytowane przez Pitrekkk

• 5 months później...

Podbijam temat.

Uporałem sie z ocieplaniem, oczyszczalnia i innymi mniej lub bardziej waznymi rzeczami, wiec trzeba by powrócić do zagadnienia:

Podsumowania OZC wyglada jakoś tak(jak coś moge wrzucić całość):

Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie

Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 128,0 m3/h

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 45,27 GJ/rok

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 12576 kWh/rok

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 88 m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 256,0 m3

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 512,8 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 142,4 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 176,8 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 49,1 kWh/(m3·rok)

Pan z forum namawia mnie na bufor i grzanie prądem.

Pod względem wygody/ekologi wydaje się to być najlepsza opcją, ale jakie są doświadczenia tych którzy mają i skusili się na tę opcję.

Niby koszty będą podobne do tego co wydałbym na pellet przy założeniu ze będzie kosztował te 900 złotych za tonę.

Największy atut, że nic mi się nie pali - włączam i jest, a może się tak stać ze pół zimy nie będzie mnie w domu(bezpieczniej zostawić).

Jakieś rady, sugestie?.

Nie chciałbym się wpieprzyć w coś co będzie mnie kosztowac kupe kasy, a w internecie każdy zachwala to co ma, co oferuje - normalne zjawisko, na tym zarabia.

Ja natomiast chciałbym dostać coś co się zwyczajnie sprawdzi, a jednocześnie nie zrujnuję finansowo

Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi :-)

Edytowane przez Pitrekkk

Wykonane OZC plus bufor i grzanie prądem to polaczenie zwane Asolt....każdemu proponuje prąd z buforem.

Ma to sporo zalet:

calkowity brak awaryjności chyba że grzalka za kilkaset zlotych

calkowita bezobslugowość

Ale są minusy:

koszt proponowanego wykonania nie wiele niższy niż mała PC,

duży zbiornik w kotlowni

jednak sporo wyższe koszty eksploatacji niż PC.

Ogólnie mamy kotlownie tańszą o 5 tyś zużywającą 2-3 x wiecej prądu,ale święty spokój z przegladami i awariami.

Wybór należy do Ciebie.

No i to jest własnie to co mnie najbardzij interesuje: brak awaryjności. Nie mam zamiaru byc palaczem - w przypadku paliwa stałego, serwisantem i kij wie kim jeszcze we własnym domu.

Poza tym j/w napisałem. Moze byc tak ze całą zime dom bedzie sta pusty, a ogrzewac musze, wiec to by była najlepsza opcja i to głownie biorę pod uwagę

Poza tym pompa ciepła czy piec na pelet ma swoja żywotność, wiec można spokojnie każdego roku doliczyć te 1k, żeby za 10-15 lat kupić nowy sprzęt. Tu jak rozumiem tego problemu nie ma, co najwyżej wymienię sobie grzałkę jak było napisane

-koszt instalacji około 15k do akceptacji

-zbiornik mi nie przeszkadza

Jesli w skali roku na pellet wydam te 2k, a na prad 3k to i tak bym w to wszedł choć niby ma być porównywalnie.

Ma ktoś z forum, jest jakis temat w ktorym ludzie dziela sie rocznym zużyciem prądu tej instalacji.

Wiem ze jest temat zbiorczy, ale jakies pojedyncze watki znajdą sie?

Edytowane przez Pitrekkk

• 2 weeks później...

Witam,

Ogrzewanie budynku za pomocą jedynie energii elektryczne jest jednym z najdroższych rozwiązań. Znacznie lepiej zastanowić się nad zastosowaniem powietrznej pompy ciepła, która dzięki wykorzystaniu ciepła niskotemperaturowego z otoczenia budynku, pozwoli na znaczne oszczędności kosztów ogrzewania. Dla przykładu współczynnik COP pompy Logatherm WLW196i, przy temperaturze 2 stopni wynosi ponad 4,0. Zaletą pompy ciepła jest również możliwość chłodzenia budynku dzięki rewersyjnej pracy sprężarki.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o powietrznych pompach ciepła z rodziny Logatherm zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla

W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus