slagor 21.09.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Mam zainstalowany kominek Lechmy z płaszczem wodnym i za pomocą wymiennika płytowego przekazuję ciepło do ogrzania kaloryferów i cwu. Mam również wrażenie, że wymiennik jest zbyt małej mocy. Zupełnie nie oriętuję się jakiej mocy winien być wymiennik. piec ma 19 kw wymiennik 30 kw. już dwukrotnie przegotowałem wodę, gdyż wymiennik nie odebrał wytworzonego ciepła. może jest zbyt małej mocy??? a palę dosłownie dwie szczapy drewna i to na dodatek mokrego. Rozpalam o 18 a wygaszam ok 21. Proszę o kilka rad w sprawie wymiennika.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 21.09.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 No,no podtrzymuje temat,bo tez myslę o termokominku sprzężonym z zamknięta instalacją przez wymiennik ciepła,ale jeżeli to to ma tak działać to pie......le. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 21.09.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Napisz jakie jest zapotrzebowanie twego domu na ciepło. Możliwe że twój dom po kilkugdzinnym grzaniu kominkiem osiaga optymalna temp i wymiennik nie ma dokad odprowadzić nadmiaru ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 21.09.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Witaj.Mnie to wygląda prawidłowo. Z wymiennika to ciepełko trzeba odebrać.Dwie szczapy drewna- to może być ok. 4 kg. (albo i 10 kg.)* 2,5 kW/1kg (mokre i sprawność 70%)=~10kW (albo 25 kW) Z taką mocą trzeba coś zrobić!!!.Trzeba sprawdzić odbiór ciepła- pompka, odpowietrzenie, zawory termostatyczne, itp.W moim przypadku:3 szczapy suchego ~=5kg, 4 godz. ~=18kWodbiór: bojler 140 litrów, 2 łazienki ~=2kW.Wszystko dobrze działa!!!.Pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 24.09.2004 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 z obiegu kominkowego ciepło odbierane jest przez wymienni do zbiornika 120 l i ew na kaloryfery. Dom jest parterowy o pow 116m plus ogrzewanie w garażu i na strychu ( 2 kaloryfery, pow równa pow domu). od kilku dni paląc mokre ale rozdrobnione drewno jest ok. można łatwiej zapanować nad temperaturą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.09.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Masz czujnik temperatury płaszcza? jak nie to zamontuj, bedziesz widział kiedy temp. zbliza się do czerwonej kreski. To raz. Dwa, czy wszystkie odbiorniki ciepła /grzejniki/ masz "odkręcone"? Wymiennik dziala dobrze, ale wtedy jak ma gdzie to ciepło oddać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 24.09.2004 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 czynię starania aby nabyc czujnik temperatury, jednak od kilku dni Lechma producent wkładu nie odpowiada. Wprawdzie w instrukcji mówią o czujniku ale z tego co się dzieje wnioskuję, że takich nie rozprowadzają A może??myślę że wtedy problem znikniePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 24.09.2004 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 czynię starania aby nabyc czujnik temperatury, jednak od kilku dni Lechma producent wkładu nie odpowiada. Wprawdzie w instrukcji mówią o czujniku ale z tego co się dzieje wnioskuję, że takich nie rozprowadzają A może??myślę że wtedy problem znikniePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.09.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Slagor, na jakiej zasadzie włącza ci sie pompa? U mnie jest czujnik z zegarem, pompe mam nastawioną, aby ruszyla jak temp w płaszczu dojdzie do 55 stopni. jeżeli Lechma nie ma czegos takiego to ich opiernicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 03.10.2004 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 lechma to ma, ale przed montarzem nie miałem dtr - ki i nie poprowadziłem kabla od kominka do pom z piecem. Pompa do obiegu komonkowego pracuje razem z piecem gazowym i zawsze miesza wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 03.10.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby tu zastosowanie zasobnika na ciepłą wodę np. ok 300 - 400 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts