Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiennik ciep?a

slagor

Recommended Posts

Mam zainstalowany kominek Lechmy z płaszczem wodnym i za pomocą wymiennika płytowego przekazuję ciepło do ogrzania kaloryferów i cwu. Mam również wrażenie, że wymiennik jest zbyt małej mocy. Zupełnie nie oriętuję się jakiej mocy winien być wymiennik. piec ma 19 kw wymiennik 30 kw. już dwukrotnie przegotowałem wodę, gdyż wymiennik nie odebrał wytworzonego ciepła. może jest zbyt małej mocy??? a palę dosłownie dwie szczapy drewna i to na dodatek mokrego. Rozpalam o 18 a wygaszam ok 21. Proszę o kilka rad w sprawie wymiennika.

Pozdrawiam

Witaj.

Mnie to wygląda prawidłowo. Z wymiennika to ciepełko trzeba odebrać.

Dwie szczapy drewna- to może być ok. 4 kg. (albo i 10 kg.)* 2,5 kW/1kg (mokre i sprawność 70%)=~10kW (albo 25 kW) Z taką mocą trzeba coś zrobić!!!.

Trzeba sprawdzić odbiór ciepła- pompka, odpowietrzenie, zawory termostatyczne, itp.

W moim przypadku:

3 szczapy suchego ~=5kg, 4 godz. ~=18kW

odbiór: bojler 140 litrów, 2 łazienki ~=2kW.

Wszystko dobrze działa!!!.

Pozdrawiam Marek.

z obiegu kominkowego ciepło odbierane jest przez wymienni do zbiornika 120 l i ew na kaloryfery. Dom jest parterowy o pow 116m plus ogrzewanie w garażu i na strychu ( 2 kaloryfery, pow równa pow domu). od kilku dni paląc mokre ale rozdrobnione drewno jest ok. można łatwiej zapanować nad temperaturą.

Pozdrawiam

Masz czujnik temperatury płaszcza? jak nie to zamontuj, bedziesz widział kiedy temp. zbliza się do czerwonej kreski. To raz. Dwa, czy wszystkie odbiorniki ciepła /grzejniki/ masz "odkręcone"? Wymiennik dziala dobrze, ale wtedy jak ma gdzie to ciepło oddać 8) :roll: :D

• 2 weeks później...