Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uruchomienie kotła po wymianie rur co i cwu - presostat

wertyk

Recommended Posts

Mam kocioł gazowy Beretta Ciao 2 - tu link do instrukcji:

http://www.beretta-serwis.pl/instrukcje/kotly_wiszace/ciaoII/1421i.pdf

Wymieniałem ostatnio instalację co i cwu, i chciałem przetestować czy po dłuższym unieruchomieniu kocioł zaskoczy i będzie chociaż grzał cwu (rury c.o. nie są jeszcze podłączone do pieca).

Jednak puszczenie "ciepłej" wody z kranu nie powoduje zapalenia się płomienia w kotle (więc leci zimna). Na piecu cały czas mruga zielona dioda co pół sekundy. Na 18 stronie ww. instrukcji czytam, że to oznacza "blokada chwilowa urządzenia (autoodblokowująca się) z następujących przyczyn: presostat wody (czas oczekiwania ok. 10 min.)"

Póki co testy robiłem na szybko, bez instrukcji pod ręką, więc piec był włączony może na 3 minuty. Dopiero teraz doczytałem w instrukcji co oznacza migająca dioda. Myślałem, że piec 2-funk. może z powodzeniem działać jako 1-funkc. (samo cwu), ale okazuje się, że chyba jest z tym więcej zachodu:

Tu czytam, że żeby samo cwu działało trzeba i tak w piecu zalać obieg c.o. i go odpowietrzyć:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1819971.html

Ale jak dokładnie to zrobić - tzn. mam 2 wyjścia/króćce do c.o. - teraz nic nie jest do nich podłączone. Czy trzeba je raczej zatkać, czy połączyć ze sobą jakąś rurą? Czy odpowietrzanie samym zaworkiem w piecu wystarczy?

Ale jak dokładnie to zrobić - tzn. mam 2 wyjścia/króćce do c.o. - teraz nic nie jest do nich podłączone. Czy trzeba je raczej zatkać, czy połączyć ze sobą jakąś rurą? Czy odpowietrzanie samym zaworkiem w piecu wystarczy?

Woda z obiegu co jest kierowana zaworem trójdrożnym na wymiennik płytowy który grzeje wodę cwu. wyłącz ogrzewanie co (tryb letni) wkręć zawory ( w jeden wystarczy korek) i napełnij BARDZO POWOLI (przez wężyk wodą z sieci ) bieg wewnątrz kotła co. DO 2 BARÓW (instrukcja) odpowietrz u góry i na pompie obiegowej. i będzie grzać cwu. Jeżeli będzie kapać z zaworu bezpieczeństwa sprawdż ciśnienie na naczyniu wzbiorczym u góry kotła manometrem jak do auta , powinno być 1,5 bara (instrukcja).

Tomraider.

• 2 weeks później...

Panowie, dziękuję za porady - czekałem trochę z odpowiedzią, bo nie miałem zatyczek - teraz załatwiłem resztę brakujących części i od razu zamiast zatyczek podłączyłem jeden kaloryfer. Czyli jest normalne podłączenie, a piec ustawiłem na grzanie cwu i co.

I teraz tak:

-napełniłem obieg c.o. - myślę, że zgodnie z instrukcją. Manometr pokazuje, że jest między 1 a 1,5bar, czyli tyle ile powinno być.

-cwu działa - ładnie leci ciepła woda.

-c.o. NIE działa - włącza się na chwilę, płomień płonie, ale po ok. 5 sekundach gaśnie i zaczyna migać lampka jak poprzednio - zielona co pół sekundy - czyli coś z presostatem.

Przy czym przez tą chwilę, gdy pali się płomień, słychać jak woda płynie i wydaje mi się, że słychać bąbelki - więc może piec się nie odpowietrzył? Co zrobić w takiej sytuacji?

Załączam zdjęcie pieca, strzałką zaznaczyłem to co wydaje mi się jest zaworem odpowietrzającym.

IMG_20180104_194821strzalka.jpg