BusolaYR 23.12.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Witam, Potrzebuje rady odnośnie sterownia tym kotłem. Nowo wybudowany dom (98m, ceramika, 20cm styropianu, podłogówka po całości)Kocioł Lumea + iSens oraz pogodówka. Dom przez zimę chce wykańczać więc uruchomiłem ogrzewanie - pomysł był na stałe utrzymywanie 10 - 12 stopni.Po uruchomieniu kotła i ustawieniu 12 stopni na ustawieniach fabrycznych piec grzał pierwszy dzień prawie cały czas. Po pierwszym dniu temperatura była około 14 stopni a piece uruchamiał się co około 3 min na 30 sekund i tak w kółko. Dzisiaj (po 3 dniach użytkowania) postanowiłem go wyłączyć ponieważ rano było już w domu 16 stopni. Czy może ktoś doradzić jak ustawić piec żeby utrzymywał około 10 stopni w domu? Jak parametry mają największy wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobroslaw0 25.12.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224046-De-Dietrich-MCR-3-i-iSense ciebie dotyczy dokładnie to samo musisz przewałkować temat na temat i sense Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmls7 05.01.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Mam dokładnie ten sam zestaw mpx + isense tyle że ogrzewanie kaloryferami w każdym pomieszczeniuOgrzewam bardzo stary dom, mieszkanie 90m2 na 1 piętrze, ściany nie ocieplone, cegła, mury grubości ok 35cm , dach ocieplony wełną 15cm, sufit napinane w całym mieszkaniu, podczas wykańczania mieszkania ustawiałem na isense 16,5 oC i dokładnie tyle było w całym mieszkaniu.Czy używasz tylko czujnika wewnętrznego czy z pogodowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BusolaYR 23.10.2018 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 (edytowane) Czy ktoś może pomóc? Udało się zamieszkać w nowym domu i do wczoraj Lumea działała na czujniku pokojowym - i wszystko było ok tzn. temperatura w domu 22, zużycie gazu z pikami jak były zimniejsze dni (np w jeden dzień 3m a później po 3 dni 0.5 , 0,7) Dla testów uruchomiłem ogrzewanie z krzywą grzewczą o takich parametrach: Podst. zewn. - 20 Podst. t. zasilana - 5 Klima zewn. - -19 Klima t. zasila - 35 Nachylenie - podłogowe Wpływ temp.pom. - 1 Gran. ogrz. dz. - 15 Gran. ogrz. noc - 10 Strategia grzania - Cz.ze. + Cz. pok. Efekt jest taki, że piec od 18 do 7 rano działa cały czas bez przerwy (zużycie gazu około 5m) Co może być przyczyną takiego zachowania pieca? Edytowane 23 Października 2018 przez BusolaYR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmls7 25.10.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Spróbuj zmienić w Wpływ temp.pom. - 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts