Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lumea MPX i iSense

BusolaYR

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje rady odnośnie sterownia tym kotłem. Nowo wybudowany dom (98m, ceramika, 20cm styropianu, podłogówka po całości)

Kocioł Lumea + iSens oraz pogodówka.

Dom przez zimę chce wykańczać więc uruchomiłem ogrzewanie - pomysł był na stałe utrzymywanie 10 - 12 stopni.

Po uruchomieniu kotła i ustawieniu 12 stopni na ustawieniach fabrycznych piec grzał pierwszy dzień prawie cały czas. Po pierwszym dniu temperatura była około 14 stopni a piece uruchamiał się co około 3 min na 30 sekund i tak w kółko.

Dzisiaj (po 3 dniach użytkowania) postanowiłem go wyłączyć ponieważ rano było już w domu 16 stopni.

Czy może ktoś doradzić jak ustawić piec żeby utrzymywał około 10 stopni w domu? Jak parametry mają największy wpływ?

• 2 weeks później...

Mam dokładnie ten sam zestaw mpx + isense tyle że ogrzewanie kaloryferami w każdym pomieszczeniu

Ogrzewam bardzo stary dom, mieszkanie 90m2 na 1 piętrze, ściany nie ocieplone, cegła, mury grubości ok 35cm , dach ocieplony wełną 15cm, sufit napinane w całym mieszkaniu, podczas wykańczania mieszkania ustawiałem na isense 16,5 oC i dokładnie tyle było w całym mieszkaniu.

Czy używasz tylko czujnika wewnętrznego czy z pogodowym ?

• 9 months później...

Czy ktoś może pomóc?

Udało się zamieszkać w nowym domu i do wczoraj Lumea działała na czujniku pokojowym - i wszystko było ok tzn. temperatura w domu 22, zużycie gazu z pikami jak były zimniejsze dni (np w jeden dzień 3m a później po 3 dni 0.5 , 0,7)

Dla testów uruchomiłem ogrzewanie z krzywą grzewczą o takich parametrach:

Podst. zewn. - 20

Podst. t. zasilana - 5

Klima zewn. - -19

Klima t. zasila - 35

Nachylenie - podłogowe

Wpływ temp.pom. - 1

Gran. ogrz. dz. - 15

Gran. ogrz. noc - 10

Strategia grzania - Cz.ze. + Cz. pok.

Efekt jest taki, że piec od 18 do 7 rano działa cały czas bez przerwy (zużycie gazu około 5m)

IMG_20181023_0711432.jpg

Co może być przyczyną takiego zachowania pieca?

Edytowane przez BusolaYR