Ariel J 23.12.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Witam serdecznieZacząłem remont domu jednorodzinnego typu kostka z lat 60. Dom jest dwukondygnacyjny , w całości podpiwniczony. Konstrukcję nośną stropów stanowią stalowe belki dwuteowe, na których na dolnych półkach oparto żelbetowe prefabrykowane płyty (najprawdopodpbniej typu WPS) Stara podłoga obecnie zerwana lezala na stropie wysypanym kilkucentrymetrowa warstwa polepy a nastepnie położono drewniane legary 10/10 do ktorych przybito deski. Poczatkowo chcialem zrobic tradycyjne ogrzewanie podłogowe niestety ekspertyza ktora zostala przeprowadzona wykalaza ze nośność stropów jest niewystarczająca a nawet jest potrzeba odciazenia stropow. Innymi slowy po wykonaniu prac remontowych na stropach (ulozeniu nowych warstw podłogowych)ciezar nowych warst powinien byc mniejszy, niz starych warstw. Tutaj rzeczoznawca budowlany zaproponowal mi system suchego ogrzewania podlogowego co bardzo przypadlo mi do gustu. Jego zalecenia:w przestrzeniach miedzy stalowymi belkami nalezy ułożyć styropian, tak aby co najmniej 2 cm warstwa styro przykrywala gorna powierzchnie gornej polki stalowej dwuteownika. Na styro wykonac tzw. Suchy jastrych z plyt gipsowo-wloknowych. A na to ulozyc system suchego ogrzewania podlogowego. Chcialem sie was zapytac czy taka podloga jest stosunkowo wytrzymala chodzi mi o szafy czy np przy chodzeniu nie bd sie kolysaly czy podloga bd sie uginala itd... dodam ze poziomy sa w miare ok Tylko strop jest jakby pofalowany co było widać kiedy lezaly stare legare tzn były widoczne duże szpary pod nimi i opieraly się w sumie o pare podkładek.Jeżeli zastosuje się do zaleceń czy pod stryopian powinienem dac jakas podsypke ?a może wrocic do legarów i plyty osb? czytałem również o styrobetonie który jest stosuknowo lekki. może jakas lekka podsypka a na to plyta osb? Dodam ze wedlug obliczen ciezar warstw stropu nie powinien przekroczyc 0,97kN/m2Czyli rozumiem ze 97kg . Bardzo prosze o rady. Pozdrawiam Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Ariel J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.12.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Witam serdecznie Zacząłem remont domu jednorodzinnego typu kostka z lat 60. Dom jest dwukondygnacyjny , w całości podpiwniczony. Konstrukcję nośną stropów stanowią stalowe belki dwuteowe, na których na dolnych półkach oparto żelbetowe prefabrykowane płyty (najprawdopodpbniej typu WPS) Stara podłoga obecnie zerwana lezala na stropie wysypanym kilkucentrymetrowa warstwa polepy a nastepnie położono drewniane legary 10/10 do ktorych przybito deski. Poczatkowo chcialem zrobic tradycyjne ogrzewanie podłogowe niestety ekspertyza ktora zostala przeprowadzona wykalaza ze nośność stropów jest niewystarczająca a nawet jest potrzeba odciazenia stropow. Innymi slowy po wykonaniu prac remontowych na stropach (ulozeniu nowych warstw podłogowych)ciezar nowych warst powinien byc mniejszy, niz starych warstw. Tutaj rzeczoznawca budowlany zaproponowal mi system suchego ogrzewania podlogowego co bardzo przypadlo mi do gustu. Jego zalecenia: w przestrzeniach miedzy stalowymi belkami nalezy ułożyć styropian, tak aby co najmniej 2 cm warstwa styro przykrywala gorna powierzchnie gornej polki stalowej dwuteownika. Na styro wykonac tzw. Suchy jastrych z plyt gipsowo-wloknowych. A na to ulozyc system suchego ogrzewania podlogowego. Chcialem sie was zapytac czy taka podloga jest stosunkowo wytrzymala chodzi mi o szafy czy np przy chodzeniu nie bd sie kolysaly czy podloga bd sie uginala itd... dodam ze poziomy sa w miare ok Tylko strop jest jakby pofalowany co było widać kiedy lezaly stare legare tzn były widoczne duże szpary pod nimi i opieraly się w sumie o pare podkładek. Jeżeli zastosuje się do zaleceń czy pod stryopian powinienem dac jakas podsypke ? a może wrocic do legarów i plyty osb? czytałem również o styrobetonie który jest stosuknowo lekki. może jakas lekka podsypka a na to plyta osb? Dodam ze wedlug obliczen ciezar warstw stropu nie powinien przekroczyc 0,97kN/m2 Czyli rozumiem ze 97kg . Bardzo prosze o rady. Pozdrawiam Proponuję wyrównać strop styrobetonem - będzie równo, lekko i stabilnie, następnie lekki system ogrzewania podłogowego np. SpeedUp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ariel J 24.12.2017 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Proponuję wyrównać strop styrobetonem - będzie równo, lekko i stabilnie, następnie lekki system ogrzewania podłogowego np. SpeedUp. Rozumiem zeby wylac styrobeton do zakrycia dwuteownikow ? Nie potrzeba wtedy jakies warstwy dociskowej np plyta osb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.12.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Rozumiem zeby wylac styrobeton do zakrycia dwuteownikow ? Nie potrzeba wtedy jakies warstwy dociskowej np plyta osb ? Od poziomu "0" podłogi odjąć zsumowaną grubość posadzki i systemu ogrzewania, a wyjdzie poziom styrobetonu. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ariel J 24.12.2017 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Od poziomu "0" podłogi odjąć zsumowaną grubość posadzki i systemu ogrzewania, a wyjdzie poziom styrobetonu. To wszystko. Dziekuje bardzo za odpowiedz i za zainteresowanie tematem. Po swietach skontaktuje sie z przedstawicielem systemu ogrzewania i zapytam jak oni to widza. Napisze czego sie dowiedzialem . A tym czasem Wesolych swiat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ariel J 30.12.2017 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Witam.Kontaktowalem sie w sprawie lekkiego ogrzewania i w sumie niczego sie nie dowiedzialem . Podloga ma byc rowna i wytrzymala nie zaproponowali rozwiazania . Tutaj jest link do zjdecia jak strop wyglada aktualnie. https://www.fotosik.pl/zdjecie/ab304876cd433157 Przepraszam ze tyle pytan ale jestem laikiem w tych sprawach a chce miec pewnosc. Czy pod styrobeton moge dac jeszcze styropian zeby wylac go tylko 6cm o masie objetosci 900kg/m3 i zazbroic go siatka( czytalem ze ta objetosc mozna zbroic) co da mi 54kg/m2 na co moge sobie pozwolic bo miejsami bym musial go lac z 12 cm? Czy bd to mialo racje bytu ? Czy mozna bezposrednio na styrobeton o takiej objetosci ukladac parkiet ? Z gory dziekuje za odp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts