Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana paliwa a komin

Recommended Posts

Witam.

Przed budową plan był taki, że kocioł będzie na paliwo stałe więc i komin systemowy został kupiony do takiego paliwa. W czasie budowy zdecydowaliśmy, że jednak optymalnym dla nas będzie gaz. Kocioł będzie kondensacyjny.

Obecnie komin systemowy z wkładem ceramicznym mamy podciągnięty na wysokość płyty (dom z poddaszem użytkowym) i mają nam robić konstrukcję dachu i jak zrobią to wyciągnąć ponad dach komin.

I teraz pytania:

- czy przystosować komin wraz z kolejnymi pustakami systemu kominowego do paliwa gazowego czyli montować odcinki rury stalowej, czy zrobić wszystko tak jak miało być pod paliwo stałe a na samym końcu dopiero dawać wkład stalowy - po wybudowaniu komina?

- czy wkładać we wkład ceramiczny tylko przewód spalinowy a powietrze zasysać przestrzenią wokół niego czy iść na całość i dawać na całej wysokości komina rurę koncentryczną?

- skropliny z rury w kominie puścić tak aby spływały do pieca czy robić skraplacz gdzieś poniżej wlotu do komina?

Podłącze się pod temat zmiany paliwa. 2 lata temu kupiłem dom

lata 90te taki jak w sygnaturze. Pale grabem w zwykłym małym piecyku zasypowym. Spalanie ok. 11-13mp drzewa. W marcu dzięki dotacji chciał bym przejść na pellet. Teraz kwestia najważniejsza, komin. W tym momencie poddasze jest nieużytkowe. Kiedyś tam na pewno będzie i bedzie tam palone. Jeszcze w tym roku ok 2,2m komina który przechodzi przez strych bedzie ocieplone. Komin z cegły. Słyszałem że gdy ocieple komin, będzie mniejsza szansa na kondens. Zresztą już teraz temperatura jest dość niska, w piecu palone, gaszone i problemu nie ma, ale jeśli będzie to co mam zrobić z kominem? Koledze na pellecie po miesiącu wyszło na ścianie i wwiercili mu 9m takiej błyszczącej rury, chyba to nierdzewka. Czy to odpowiedni komin do tego pieca?

Podłącze się pod temat zmiany paliwa. 2 lata temu kupiłem dom

lata 90te taki jak w sygnaturze. Pale grabem w zwykłym małym piecyku zasypowym. Spalanie ok. 11-13mp drzewa. W marcu dzięki dotacji chciał bym przejść na pellet. Teraz kwestia najważniejsza, komin. W tym momencie poddasze jest nieużytkowe. Kiedyś tam na pewno będzie i bedzie tam palone. Jeszcze w tym roku ok 2,2m komina który przechodzi przez strych bedzie ocieplone. Komin z cegły. Słyszałem że gdy ocieple komin, będzie mniejsza szansa na kondens. Zresztą już teraz temperatura jest dość niska, w piecu palone, gaszone i problemu nie ma, ale jeśli będzie to co mam zrobić z kominem? Koledze na pellecie po miesiącu wyszło na ścianie i wwiercili mu 9m takiej błyszczącej rury, chyba to nierdzewka. Czy to odpowiedni komin do tego pieca?

Kwasówka z gatunku 1.4404 do biomasy drzewnej jak najbardziej. Stal stopowa (kwasówka) nie nadaje się do palenia brykietem czy peletem (?) ze słomy