przemty 23.12.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Witam.Przed budową plan był taki, że kocioł będzie na paliwo stałe więc i komin systemowy został kupiony do takiego paliwa. W czasie budowy zdecydowaliśmy, że jednak optymalnym dla nas będzie gaz. Kocioł będzie kondensacyjny.Obecnie komin systemowy z wkładem ceramicznym mamy podciągnięty na wysokość płyty (dom z poddaszem użytkowym) i mają nam robić konstrukcję dachu i jak zrobią to wyciągnąć ponad dach komin.I teraz pytania:- czy przystosować komin wraz z kolejnymi pustakami systemu kominowego do paliwa gazowego czyli montować odcinki rury stalowej, czy zrobić wszystko tak jak miało być pod paliwo stałe a na samym końcu dopiero dawać wkład stalowy - po wybudowaniu komina?- czy wkładać we wkład ceramiczny tylko przewód spalinowy a powietrze zasysać przestrzenią wokół niego czy iść na całość i dawać na całej wysokości komina rurę koncentryczną?- skropliny z rury w kominie puścić tak aby spływały do pieca czy robić skraplacz gdzieś poniżej wlotu do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.12.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 .... - czy wkładać we wkład ceramiczny tylko przewód spalinowy a powietrze zasysać przestrzenią wokół niego .... - skropliny z rury w kominie puścić tak aby spływały do pieca ..... Zrobić własnie tak. Nic więcej nie będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 23.12.2017 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Odnośnie tych skroplin - kiedy jest potrzebny skraplacz ?Bo w jednym artykule piszą, że trzeba go montować w drugim znowu, że nie trzeba tylko puścić skropliny przez piec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.12.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Skropliny odprowadzane są z przewodu spalinowego poprzez kocioł do kanalizacji.Jeśli piszą inaczej to piszą bzdury. Skropliny powstają wewnątrz przewodu spalinowego, a raczej ich niewielka ilość; reszta w kotle kondensacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 26.12.2017 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Zrobić własnie tak. Nic więcej nie będzie potrzebne. A czy ma znaczenie przy takim rozwiązaniu fakt, że średnica wkładu ceramicznego ma teraz 20 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.12.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.12.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Podłącze się pod temat zmiany paliwa. 2 lata temu kupiłem dom lata 90te taki jak w sygnaturze. Pale grabem w zwykłym małym piecyku zasypowym. Spalanie ok. 11-13mp drzewa. W marcu dzięki dotacji chciał bym przejść na pellet. Teraz kwestia najważniejsza, komin. W tym momencie poddasze jest nieużytkowe. Kiedyś tam na pewno będzie i bedzie tam palone. Jeszcze w tym roku ok 2,2m komina który przechodzi przez strych bedzie ocieplone. Komin z cegły. Słyszałem że gdy ocieple komin, będzie mniejsza szansa na kondens. Zresztą już teraz temperatura jest dość niska, w piecu palone, gaszone i problemu nie ma, ale jeśli będzie to co mam zrobić z kominem? Koledze na pellecie po miesiącu wyszło na ścianie i wwiercili mu 9m takiej błyszczącej rury, chyba to nierdzewka. Czy to odpowiedni komin do tego pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Podłącze się pod temat zmiany paliwa. 2 lata temu kupiłem dom lata 90te taki jak w sygnaturze. Pale grabem w zwykłym małym piecyku zasypowym. Spalanie ok. 11-13mp drzewa. W marcu dzięki dotacji chciał bym przejść na pellet. Teraz kwestia najważniejsza, komin. W tym momencie poddasze jest nieużytkowe. Kiedyś tam na pewno będzie i bedzie tam palone. Jeszcze w tym roku ok 2,2m komina który przechodzi przez strych bedzie ocieplone. Komin z cegły. Słyszałem że gdy ocieple komin, będzie mniejsza szansa na kondens. Zresztą już teraz temperatura jest dość niska, w piecu palone, gaszone i problemu nie ma, ale jeśli będzie to co mam zrobić z kominem? Koledze na pellecie po miesiącu wyszło na ścianie i wwiercili mu 9m takiej błyszczącej rury, chyba to nierdzewka. Czy to odpowiedni komin do tego pieca?Kwasówka z gatunku 1.4404 do biomasy drzewnej jak najbardziej. Stal stopowa (kwasówka) nie nadaje się do palenia brykietem czy peletem (?) ze słomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 28.12.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Dziękuję. Bo gdzieś wyczytałem że tylko stal emaliowana się nadaję. Dzięki jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts