Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Heiztechnik kocioł HitPellet

rotten

Recommended Posts

Czołem, chciałbym żeby każdy kto ma kocioł HitPellet firmy Heiztechnik wypowiedział się w tym wątku o jego doświaczeniach z kotłem, ilością spalanego paliwa, wadach i zaletach użytkowania.

Jestem świeżym uzytkownikiem ww kotła, został zamontowany u mnie ok. tygodnia temu dzięki dofinansowaniu na wymianę starego kotła na nowy opalany biomasą. Na stronie producenta nie ma tego modelu w ofercie jak się dowiedziałem są to kotły na eksport, z racji tego nie ma obszernych opini czy też raportów na temat spalania. Kocioł 25 kW z podajnikiem, palnik Brager nominalnie 28 kW, sterownik HT tronic 900. Przejście ze starego 30 letniego pieca na węgiel, na taki automat nie ma co porównywać :) cała instalacja, pompy, cwu; zrobiona dobrze,jedynie czujnik jasności płomienia został na starcie wymieniony, w moim zakresie założę tylko jeszcze kwasówkę w komin.. Niestety dom nie ocieplony, z początku lat 80tych piętrowy plus strych, ok. 120 m2 (dwie kondygnacje) powierzchni ogrzewanej plus klatka schodowa, grzejniki i 'grube' rury, układ otwarty.

Pierwszy tydzień paliłem pelletem mieszanym A1 polskiego pochodzenia 780 zł/tona, troche spieków zostawało z palnika, spalanie dla mnie b. duże ok 40-50 na dobę, teraz kupiłem dębowy edwooda dinplus po 920zł ale nie widzę jak narazie żeby spalanie było zauważalnie mniejsze. Podstawowe ustawienia: t kotła 65 C, powrót 55, na grzejniki 40 C, cwu 40 C, lekko zmniejszyłem moc dmuchawy dla poszczególnych zakresów po szybkiej konsultacji. Wszystkie procesy od rozpalania, pracę, wygaszanie przebiegają bez problemu. Po świętach będę konsultował się z firmą zakłądającą piec czy można zoptymalizować ustawienia żeby spalanie się poprawiło, był bym wdzięczny za wasze rady i sugestie co do ustawień, moje nadzieje na spalanie 20kg na dobę to raczej nie do osiągnięcia ale 30 byłoby już do przyjęcia..:yes:

Pozdrawiam i ciepłych Świąt życzę bo na białe nie ma co liczyć:bye:

Edytowane przez rotten

Tak tylko teraz jest ciepło jak na tą porę roku, nie ma takich strat jak przy minusowych temp. przez całą dobę.. sytuacja wygląda dziwnie bo robi się cieplej, wiatr jest od doby sporo silniejszy i widzę żez silnym wiatrem spalanie wzrosło:o przy starym piecu zrozumiałbym że szybciej ,,wyciąga" ten opał ale tu?

Tak tylko teraz jest ciepło jak na tą porę roku, nie ma takich strat jak przy minusowych temp. przez całą dobę.. sytuacja wygląda dziwnie bo robi się cieplej, wiatr jest od doby sporo silniejszy i widzę żez silnym wiatrem spalanie wzrosło:o przy starym piecu zrozumiałbym że szybciej ,,wyciąga" ten opał ale tu?

Do zainstalowania regulator ciagu kominowego i regulacja procesu spalania

• 8 months później...