Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysunięcie okien poza lico muru o 2cm Salamander 82

Recommended Posts

Witajcie. W temacie wysuwania okien przeczytałem chyba większość wątków na forum ale z tego co się dowiedziałem każdy przypadek jest indywidualny i takiego też podejścia wymaga. Lada moment będę zamawiał okna od MS - AluLook na profilu Salamander 82. Wykonawca proponuje mi wysunięcie okna o 2cm poza lico muru tłumacząc to lepszym przebiegiem izoterm (co uznałem za zasadne studiując informacje w internecie). Okna będą stały na ciepłych parapetach XPS, balkonowe zaproponował postawić na klinarycie, ciepły montaż (taśmy, piana), okna montowane na kotwach. Ściany z betonu komórkowego (Termalica 500 - 24cm), część okien przylega do slupów żelbetowych. Okna raczej duże, dużo także okien narożnych.

Co myślicie o propozycji wysunięcia? Czy taki montaż nie niesie ryzyka osłabienia całej konstrukcji?

Mam jeszcze kilka dodatkowych pytań, które pozwolę sobie zamieścić w tym wątku, nie do końca związanych z głównym tematem:

- w domu będzie rekuperacja więc tam gdzie się dało dawałem fixy, szczególnie przy przeszkleniach > 2m wys. Są jednak od tego wyjątki : np. 2030/2490 , 1960/2540 - w te otwory będą wstawiane drzwi balkonowe, dwuskrzydłowe. MS proponuje ruchomy słupek. Czy to Waszym zdaniem to dobry pomysł? Czy znacie maksymalną wysokość/rozmiar/wagę okna dla tego profilu?

- tak jak pisałem powyżej w planach jest montaż z taśmami. Czy przy wysunięciu okna o te 2cm jest możliwość naklejenia od zewnątrz taśmy paroprzepuszczalnej? W którym miejscu ościeżnicy taką taśmę się nakleja. Zakładam, że tak jak w przypadku licowania okna z murem taśma i tutaj musi być klejona do muru, ale w którym miejscu ma mocowanie z ościeżnicą?

Będę niezmiernie wdzięczny za słowo komentarza od światłych tego forum.

Życzę wszystkim spokojnych świąt i szczęśliwego Nowego Roku :)

Edytowane przez wojtek88

Wysuniecie jesli później ekipa od ociepleń nie spartoli roboty w tym miejscu jakiś tam sens ma ale dla mnie tylko wtedy gdy masz rolety i zależy nam na jak najcieplejszym ociepleniu nadproza

Nic nie znaczacy tak naprawdę w innym wypadku a sprawiający później kłopot przy prawidłowym wykonaniu ocieplenia. Tu najczęściej popełnia się błędy i efektem jest to że tak naprawdę zamiast dokładnego ocieplenia połączenia okna z murem na 82mm realnie masz tylko 62mm

Co do gabarytów się nie wypowiem ale dla mnie to zwłaszcza drugi wymiar to na sztulpa za duzo

Założenia są dobre. Realny zysk dzięki wysunięciu pewnie praktycznie będzie na granicy błędu statystycznego.

Jeśli wszystkiego (czyli ocieplenie) dobrze dopilnujesz to zawsze możesz mieć satysfakcję, że coś zrobiłeś..