czystesrodowsko 10.02.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Ja bym na twoim miejscu zbytnio nie inwestował w drogie rozwiązania bo jaką masz pewność że za rok gmina każe ci się przyłączyć do sieci bo jednak podciągną tę nitkę ? kasa w błoto , kup najtańszą ,koparkowy, żwir i w 3 tys się zmieścisz tyle byle przeczekać aż cię podłączą , też u mnie miało być za dwa lata teraz mówią do 5-ciu czyli robi się siedem no ale nie żałuję że zrobiłem najtańszą bo działa i się spłaci do tego czasu , tylko dobre drożdże bio-7 i już @berthold61 zepewne masz ten komfort i wodę masz z wodociągu. Kolega Pitrekkk ma wodę z własnego ujęcia. Stosowanie osadnika gnilnego w jej pobliżu to ryzyko utraty studni jako źródła wody pitnej, co wiąże się z nerwami i kosztami. Nawet stosując najlepsze biopreparaty nie zabezpieczy studni przed azotem amonowym i zanieczyszczeniami organicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 13.02.2018 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 @berthold61 zepewne masz ten komfort i wodę masz z wodociągu. Kolega Pitrekkk ma wodę z własnego ujęcia. Stosowanie osadnika gnilnego w jej pobliżu to ryzyko utraty studni jako źródła wody pitnej, co wiąże się z nerwami i kosztami. Nawet stosując najlepsze biopreparaty nie zabezpieczy studni przed azotem amonowym i zanieczyszczeniami organicznymi. Jaki jest Pana typ jeśli chodzi o czyszczalnie biologiczną. Coś pomiędzy względną prostotą działania i serwisowania, a skutecznym oczyszczaniem... wszystko w rozsądnej cenie(dużo niezależnych ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 14.02.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Jaki jest Pana typ jeśli chodzi o czyszczalnie biologiczną. Coś pomiędzy względną prostotą działania i serwisowania, a skutecznym oczyszczaniem... wszystko w rozsądnej cenie(dużo niezależnych ). Niestety nie ma idealnej oczyszczalni przydomowej na rynku - zawsze jest to korelacja pomiędzy kosztami zakupu, kosztami eksploatacyjnymi, skutecznością oczyszczania, zaangażowaniem użytkownika w obsługę, trwałością podzespołów, itd. W przypadku przydomówek najlepiej się sprawują rozwiązania z dozowaniem ścieku na bioraktor - wynika to po prostu z tego, że osad czynny działający w bioraktorze nie lubi nagłych zmian w ilości i stężeniu dopływających ścieków, a w przydomówkach jest to największy problem. Z dostępnych technologii z dozowaniem, w mojej opinii, bardzo dobrze działają SBRy (dla 4 RLM optymalna pojemnośc to 3 m3, dla 6 RLM - 4m3) ale nie jednokomorowe, tylko te które mają osadnik wstępny - tu będzie spory wybór bo producentów jest dużo. Z technologii z dozowaniem mogę jeszcze polecić złoża biologiczne ociekowe oraz złoża tarczowe - niestety tu konkurencja jest znikoma i te typy oczyszczalni są droższe ale wyniki mają rewelacyjne. Jestem zwolennikiem również filtrów piaskowych pionowych - na Podlasiu widziałem setki działających takich oczyszczalni nawet w mroźne zimy i bardzo dobrze sobie radzą. Niestety zajmują sporą część działki. Najgorsze są oczyszczalnie w trybie przepływowym o małych pojemnościach. Przepływówki to jest ciężki temat z punktu technologicznego - zbyt mała wymaga czestego oprózniana osadnika wstępnego oraz ryzyko wymywania osadu do odbiornika (co skutkuje jego kolmatacją); zbyt duża powoduje zagniwanie osadu w osadniku wtórnym i pogorszenie parametrów ścieków odpływających co również doprowadza do kolmatacji odbiornika. Ilość przepływówek jest ogromna na rynku z tego powodu, ze są łatwe w produkcji i m.in. można je tanio sprzedać. I byle do końca gwarancji. O problemach z przepływówką jednaj z "powazniejszych" firm można poczytać w tym wątku - link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlukasiewicz 14.03.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Na przepływówki to już chyba mało co wydają pozwolenia. Ja osobiście posiadam oczyszczalnię bilogiczną firmy eko-bio i jestem z niej bardzo zadowolony. Przy okazji używam wody oczyszczonej do podlewania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 21.09.2018 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) Mam pytanie techniczne Z 2-3 miesiące temu zdecydowałem ze na biologiczna z wobet -hydret zbs4cpóki co stoi w niej woda którą była wlana w czasie montażu, co jednak z zimą... ściek jak wiadomo ma swoja temp. i nie zamarznie, woda już niekoniecznie... wypompować i niech stoi?Pyt. gdyż nie będzie uruchomiona tej zimy. z góry dziękuję za odp. Edytowane 21 Września 2018 przez Pitrekkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 24.09.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Mam pytanie techniczne Z 2-3 miesiące temu zdecydowałem ze na biologiczna z wobet -hydret zbs4c póki co stoi w niej woda którą była wlana w czasie montażu, co jednak z zimą... ściek jak wiadomo ma swoja temp. i nie zamarznie, woda już niekoniecznie... wypompować i niech stoi? Pyt. gdyż nie będzie uruchomiona tej zimy. z góry dziękuję za odp. Ja na zimę bałbym się całą opróżnić, bo nigdy nie wiadomo jak wysoko jest woda gruntowa i oby ją nie wypchnęło. Nie wiem jak tam jest u ciebie, ale chyba opróżniłbym ją do połowy, a dekle obsypał korą i przykrył jaką włókniną, aby mi tego nie rozwiewało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 24.09.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 W ziemi nic nie zamarznie. Testowałem, całą zimę 2016/2017 miałem zalaną wodą i nieużywaną. Prędzej ją zniszczysz właśnie wypompowując, bo może nie wytrzymać naporu wody z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 13.10.2018 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Dziękuję za odpowiedź Mam jeszcze pyt. Wkopana jest sama oczyszczalnia bez studni(brakło czasu), a na ten rodzaj odprowadzenia wody raczej się zdecyduje. Na działce sucho jak pieprz, sprawdzane po zimie, wiec da rade - miałem mały wykop zrobiony... sama woda wsiąka jak w gąbkę. takie coś sprawdzi się Ile ton kamienia sypnąć, będą to użytkowały max 2 osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 21.01.2019 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Na powyższe pytanie uzyskałem odpowiedź w innym temacie. Studnia zrobiona, oczyszczalnia wkopana... tylko prąd doprowadzić i tu się rodzi pytanie.W jakim miejscu najlepiej będzie zanotować skrzynkę technicznaOczyszczalnia około 4 metrów od o domu, studnia jakieś 4 metry dalej... nie mam żadnego garażu w pobliżu by to postawić, więc taka opcja odpada. Rozumiem ze im dalej od okien tym lepiej, żadnych większych filozofii w tym nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 21.01.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 W jakim miejscu najlepiej będzie zanotować skrzynkę techniczna Oczyszczalnia około 4 metrów od o domu, studnia jakieś 4 metry dalej... nie mam żadnego garażu w pobliżu by to postawić, więc taka opcja odpada. Rozumiem ze im dalej od okien tym lepiej, żadnych większych filozofii w tym nie ma? Im bliżej oczyszczalni tym mniejsze straty na przewodach pneumatycznych od dmuchawy, a to wpłynie pozytywnie na żywotność membran. Tylko nie montuj przy samej oczyszczalni (w obrębie wykopu), bo może wystąpić sytuacja, że osiadający jeszcze na wiosnę grunt przechyli Ci skrzynkę. Zakładam, że masz oryginalną skrzynkę Wobeta - one dobrze wyciszają i tak cichą dmuchawę. Jeżeli masz możliwość zamontowania skrzynki w zacienionym miejscu, to w upały elektronika będzie miała lżejsze warunki pracy - aczkolwiek nie jest to obowiązkowy wymóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 21.01.2019 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 http://www.wobet-hydret.pl/wgrane-pliki/reaktory-biologiczne-zbs-hdpe-wobet-hydret-10.jpg?bg_box tę posiadampóki co samej skrzynki nie chce montować, jedynie poprowadzić kabel zasilający i przewody od oczyszczalni w miejsce docelowe żeby nie kopać po zasianiu trawy... sama skrzynkę wkopie jak już będę wiedział ze chcę tam zamieszkać dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts