Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jaki sposób sprawdzić kondycję 35letnich rur

Mike_Ogrodnik

Recommended Posts

Serwisant może prozaicznie Cię wkręcać. Przecież dla niego to zarobek. Mój dom ma ponad 40 lat. Samodzielnie robiłem przeróbki instalacji, ale do głowy mi nie przyszło ładować się w koszty i zmieniać rury, W kilku miejscach wcinałem się w starą instalację i od środka rury jak nowe. Bo i co by się miało z nimi stać? Woda kotłowa robi się odtleniona i rurom nic się nie dzieje. Gdybyś tę wodę co raz to zmieniał, to co innego

Rada dla Ciebie: jak najmniej zmian i jak najmniej mieszania różnych metali w instalacji CO. Masz stal, to dodawaj też samą stal i żeliwo. Ja u siebie namieszałem różne metale i musiałem zastosować inhibitory korozji.

Typowa polska mentalność lepiej wiem niż ktoś kto z tym robi na co dzień. Nie widząc instalacji jesteś wstanie określić że wszystko jest z nią ok brawo. Dasz oczywiście koledze gwarancje ze coś mu się nie rozszczelni po kilku latach i zrobisz mu na swój koszt remont. W starych rurach jest kamień rdza szlam itd. to wszytko później trafi do nowych grzejników pieca przytkać może rury, grzejniki. W starych rurach puki jest w nich woda wszytko może być ok, wystarczy spuścić wodę i zalać instalacje ponownie wtedy zaczynają się problemy. W blokach systematycznie rury c.o są wymieniane po drugie tak jak ktoś wcześniej pisał rury są widoczne a wymiana ich jest bajecznie prosta i nie demoluje nikomu mieszkania. Rury w zamurowane w ścianach po takim okresie czasu należny wymienić choćby dla własnego spokoju. Gdyż późniejszy remont instalacji w okresie grzewczym gdy mróz za oknem a w domu nie ma ogrzewania do przyjemności nie należny a instalatora tez nie jest łatwo z dnia na dzień do procy ściągnąć.

Serwisant może prozaicznie Cię wkręcać. Przecież dla niego to zarobek. .

To skandal , ktoś chce na kimś zarobić .

TY pewno nie pracujesz i na nikim nie zarabiasz.

Nie remontować i nie budować , nic nie robić bo ktoś na kimś zarobi ( ostrzyże, okradnie , oszuka ).

Prywaciarze -samo zło