Tomekgmail 26.12.2017 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Witam serdecznie.Od kilku tygodni biję się mocno z myślami jaki system ogrzewania wybrać do domu - z racji, że budowę zaczynam na wiosnę to jest to ostatni moment na ewentualne rozkminy wyliczenia. Z racji, że moja gmina nie wspiera mądrych przedsięwzięć na dofinansowanie to w projekcie mam zaplanowany kocioł na paliwo stałe (ekogroszek), natomiast ogrzewanie na pompe ciepła jest dla mnie bardzo ciekawym rozwiązaniem i ostatnie dni to walka wewnętrza na zasadzie "sercem za PC, matematyką za ekogroszkiem). Nie wgłębiając się w szczegóły porównałem ogrzewanie wyłącznie parteru 160m2 w całości OP (ogrzewanie części piwnicy dla spokoju obliczeń sobie pomijam).Dom parterówka budowany ma być bardziej w stronę domu energooszczędnego, ściany ceramika porotherm 25cm, styropian 25cm, wełna 30cm + rekuperator z odzyskiem ciepła. 3 strefa klimatyczna.Do obliczeń nie wliczam kosztu kotłowni, która z racji posiadania piwnicy "już jest". EKOGROSZEK - Przyjąłem koszt komina 5 tys zł, solidny piec z sprawnością 90% ok 11tys. zł - całość zamykam się w 16 tys zł. POMPA CIEPŁĄ -Koszt około 30-40 tysięcy złotych. Różnica w inwestycji to ok. 14-24 tys złotych w zależności zapewne od wyboru rodzaju PC (powietrzna czy gruntowa).Powiedzmy, że różnica PC w zależności od jej rodzaju w stosunku do ekogroszku to przy moich parametrach 900-1200zł rocznie czyli PC spłaci mi się orientacyjnie po 15-20 latach. Stąd mam kilka pytań:- co poza bezobsługowością jest na korzyść PC ?- czy tak długi "okres spłaty" PC jest warty załadowania raz w tygodniu pieca, wyniesienia popiołu (zakładam do tych wyliczeń podajnik 200kg) czy 2 razy do roku zniesienia worków ekogroszku do kotłowni.- jeśli decydować się na pompę ciepła to powietrzną czy gruntową ? Różnice w inwestycji są spore, zaś spłata wydłuża się jeszcze dalej.- jak z stanem części lub całym systemem PC po 15 latach ? Ile będzie do wymiany, co może się zepsuć ? Niemiło byłoby dokładać kosztów remontu do całego systemu w momencie w którym dopiero ma zacząć na siebie zarabiać. Reasumując gdybym miał możliwość skorzystania z dofinansowania to zapewne długo bym się nie zastanawiał, natomiast tak mam sporo wątpliwości czysto matematycznych. Zgodzę się w zupełności, że nawet przy podajniku 200kg i dobrej jakości ekogroszku jest to rozwiązanie dużo mniej wygodne niż pompa ciepła jednakże pytanie czy warta dopłaty jednorazowej. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i porady. Edytowane 26 Grudnia 2017 przez Tomek@gmail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.12.2017 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 "Dom parterówka budowany ma być bardziej w stronę domu energooszczędnego, ściany ceramika porotherm 25cm, styropian 25cm, wełna 30cm + rekuperator z odzyskiem ciepła." Energooszczędny?Bo kryty watą?W starej technologi co się już "przeżyła"?Piszesz o piwnicy, którą jako przyziemie chcesz traktować...Sporo tu do przemyślenia jest... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.12.2017 02:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Tomek@gmail Witam Zastanów się jeszcze raz. Piwnica to najdroższa z kondygnacji. Naprawdę najmniej potrzebna do normalnego życia.Optymistycznie podchodzisz do grzania paliwem stałym.Poczytaj sobie o gimnastykach (dosłownie!) użytkowników kotłów węglowych. Tej "waty" w sufit to daj, jak już musisz jej użyć, tak z 10 cm więcej. Ze 20 cm styro w podłogę. Potem zrób jak chcesz. Zawsze będzie tanio.Powietrzna PC wychodzi najtaniej.I - równorzędnie z gazem - najwygodniej.. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 26.12.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Nie zapominaj również, że latem musisz mieć CWU, wiec jak masz piec na ekogroszek to albo będziesz się gimnastykował i rozpalał go aby podgrzać wodę albo grzałka el. biorąc pod uwagę wzrost cen węgla w ostatnich latach ten czas zwrotu PC będzie krótszy. Jak to mówią za luksus się płaci więc albo chcesz ładować węgiel, budować specjalne pomieszczenie tylko po to by postawić tam piec (piwnica), którego m2 kosztuje więcej niż m2 domu (jak ktoś wspomniał piwnica jest najdroższa), albo stawiasz monoblock na dworze i domku masz tylko zbiornik CWU i ew. bufor (które ostatnio bardziej przypominają lodówki niż zbiorniki).Pamiętaj, że jeżeli chcesz mieć na całym domu podłogowe ogrzewanie to potrzebujesz piec na ekogroszek odpowiedniej mocy (przewymiarowany będzie miał słabą sprawność). PS: Ja jak u siebie obliczałem czy warto PC to do kalkulacji wliczałem klimatyzację (bo mam ja jako "efekt uboczny" PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 26.12.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Jaki by to nie był kocioł to zawsze będzie brud, pył i smród. To powinno być jakoś przepisami zabronione przy nowo wybudowanych domach, żeby nie stosować kotłów na paliwo stałe. Tu nie chodzi o jakąś ekologię tylko ochronę domownika przed głupimi decyzjami. Kocioł na ekogroszek z podajnikiem wcale nie jest taki bezobsługowy i jest super. Niektórzy mają z nimi więcej problemów niż z zasypowymi. To samo pellet. Lepiej zainwestować w lepszą termoizolację domu. To się po prostu opłaca.Sam mam kocioł na paliwo stałe i wiem jak jest. Poza tym wystarczy poczytać trochę forum info-ogrzewanie to odechce Ci się jakiegokolwiek kotła na paliwo stałe. Nie po to się stawia dom, żeby być sezonowym "slejwem" kotła. Niektórzy się tłumaczą, że co to za robota. Tu podłożyć, tu grzebnąć, tu dosypać, bla bla. Czemu chcesz stawiać dom na porothermie? Moim zdaniem najważniejsza jest akumulacyjność cieplna i izolacja akustyczna. Tutaj chyba wybór jest jeden, silikaty. Sam pustak nie musi pełnić funkcji dobrej izolacji cieplnej. Jest od tego styropian czy wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.12.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Nowe domy z kotłowniami węglowymi to na samym starcie skanseny. Poszukaj dobrze, a powietrzną do takiego domu możesz mieć w okolicach 20tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.12.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Witam serdecznie. Od kilku tygodni biję się mocno z myślami jaki system ogrzewania wybrać do domu - z racji, że budowę zaczynam na wiosnę to jest to ostatni moment na ewentualne rozkminy wyliczenia. Z racji, że moja gmina nie wspiera mądrych przedsięwzięć na dofinansowanie to w projekcie mam zaplanowany kocioł na paliwo stałe (ekogroszek), natomiast ogrzewanie na pompe ciepła jest dla mnie bardzo ciekawym rozwiązaniem i ostatnie dni to walka wewnętrza na zasadzie "sercem za PC, matematyką za ekogroszkiem). Nie wgłębiając się w szczegóły porównałem ogrzewanie wyłącznie parteru 160m2 w całości OP (ogrzewanie części piwnicy dla spokoju obliczeń sobie pomijam). Dom parterówka budowany ma być bardziej w stronę domu energooszczędnego, ściany ceramika porotherm 25cm, styropian 25cm, wełna 30cm + rekuperator z odzyskiem ciepła. 3 strefa klimatyczna. Do obliczeń nie wliczam kosztu kotłowni, która z racji posiadania piwnicy "już jest". EKOGROSZEK - Przyjąłem koszt komina 5 tys zł, solidny piec z sprawnością 90% ok 11tys. zł - całość zamykam się w 16 tys zł. POMPA CIEPŁĄ - Koszt około 30-40 tysięcy złotych. Różnica w inwestycji to ok. 14-24 tys złotych w zależności zapewne od wyboru rodzaju PC (powietrzna czy gruntowa). Powiedzmy, że różnica PC w zależności od jej rodzaju w stosunku do ekogroszku to przy moich parametrach 900-1200zł rocznie czyli PC spłaci mi się orientacyjnie po 15-20 latach. Stąd mam kilka pytań: - co poza bezobsługowością jest na korzyść PC ? - czy tak długi "okres spłaty" PC jest warty załadowania raz w tygodniu pieca, wyniesienia popiołu (zakładam do tych wyliczeń podajnik 200kg) czy 2 razy do roku zniesienia worków ekogroszku do kotłowni. - jeśli decydować się na pompę ciepła to powietrzną czy gruntową ? Różnice w inwestycji są spore, zaś spłata wydłuża się jeszcze dalej. - jak z stanem części lub całym systemem PC po 15 latach ? Ile będzie do wymiany, co może się zepsuć ? Niemiło byłoby dokładać kosztów remontu do całego systemu w momencie w którym dopiero ma zacząć na siebie zarabiać. Reasumując gdybym miał możliwość skorzystania z dofinansowania to zapewne długo bym się nie zastanawiał, natomiast tak mam sporo wątpliwości czysto matematycznych. Zgodzę się w zupełności, że nawet przy podajniku 200kg i dobrej jakości ekogroszku jest to rozwiązanie dużo mniej wygodne niż pompa ciepła jednakże pytanie czy warta dopłaty jednorazowej. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i porady. Każdy opisuje swój przypadek. Tak więc mnie pompa kosztowała wraz z montażem około 24 tys, odwierty chyba 12 tys. Razem 36 tys. W mojej pompki obiegowe, zbiornik na CWU, wszelkie zawory zabezpieczajace są wbudowane. Tak więc do ekogroszku należy doliczyć jeszcze niemały koszt tych wlasnie elementów. Pewnie do tego jeszcze mieszacze na rozdzielaczach, nie zawsze ale bardzo czesto sa wstawiane. I tu kwota róznicy już bardzo maleje. To jest mój przypadek, każdy może być inny. Kiedy policzysz wszystko bardzo rzetelnie, bardzo dużej rożnicy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.12.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 A ile ta "wygoda " od Wiessmana kosztowała,tak szczerze?I przy jakim zapotrzebowaniu na kWh m2/rok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.12.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Skąd wniosek że moja PC jest od Wiessmana? Moja PC jest od IVT 6kW gruntowa z pionowym DZ i wbudowanym zbiornikiem CWU. Koszt całości ok 42k. Roczne koszty ogrzewania domu o powierzchni użytkowej ok 135m2 (parter z użytkowym poddaszem) wynoszą 1000 zł. Jakie zapotrzebowanie budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.12.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Niedawno czytałem jak facio w swoim domu ok 180m2 nie dawał żadnych pomp ciepła i tym podobnych wynalazków tylko założył sobie kable grzejne z ułamek kwot czy to PC czy peleciaka i roczne rachunki za prąd ma ok 3 tys z hakiem , wydaje się to chyba najrozsądniejsze bo działa i jest tanie w inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.12.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Myślałem że sobie poradzisz z oszacowaniem zapotrzebowania budynku z danych jakie Ci podałem. Mogłeś mieć problem bo nie podałem że mam taryfę G11. 1000 zł to ok 2MWh COP ok 4 Dom w sezonie zużywa więc ok 8MWh na ogrzewanie 8000/135=60 (kWh/m2*rok) Koszt PC powala.Mnie. Edytowane 26 Grudnia 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.12.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Niedawno czytałem jak facio w swoim domu ok 180m2 nie dawał żadnych pomp ciepła i tym podobnych wynalazków tylko założył sobie kable grzejne z ułamek kwot czy to PC czy peleciaka i roczne rachunki za prąd ma ok 3 tys z hakiem , wydaje się to chyba najrozsądniejsze bo działa i jest tanie w inwestycji Mój rachunek to 1850zł przy COP około 3,2 średnio rocznie. (uzupełnienie: taryfa G12w 31gr/71gr w drogiej 15% co dało koszt 526zł brutto w taniej 85% co dało koszt 1301zł brutto Łącznie koszt ogrzewania i CWU to 1828zł ) Czyli prądem zapłacił bym co najmniej 3,2 x tyle więc = 5920zł. Rocznie oszczędzam co najmniej 4070zł, pompa taka jak ja mam to 24100zł / 4070 = 5,9 LAT. Czyli po 6 latach pompa już na siebie zarabia względem prądu. A kable też za darmo nie są, do tego nie dają funkcji chłodzenia, oraz nie mówię już o tym że przepisy na ogrzewanie samym prądem chyba już nie zezwalają, bo chroni się ludzi przed własną głupotą. Jak chcesz grzać kablami to musisz zainwestować z kilkadziesiąt tyś w dodatkową izolację, więc itak w sumie wyjdzie drożej niż pompą powietrze woda Edytowane 26 Grudnia 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 26.12.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 EKOGROSZEK - Przyjąłem koszt komina 5 tys zł, solidny piec z sprawnością 90% ok 11tys. zł - całość zamykam się w 16 tys zł. POMPA CIEPŁĄ - Koszt około 30-40 tysięcy złotych. Różnica w inwestycji to ok. 14-24 tys złotych w zależności zapewne od wyboru rodzaju PC (powietrzna czy gruntowa). Powiedzmy, że różnica PC w zależności od jej rodzaju w stosunku do ekogroszku to przy moich parametrach 900-1200zł rocznie czyli PC spłaci mi się orientacyjnie po 15-20 latach. kwoty które podałeś są błędnie wyliczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Znajomemu montowali ostatnio kocioł z podajnikiem. Kocioł 9 tys plus osprzęt z robocizną 4 tys.Nie ma jeszcze zbiornika cwu. CNC_POMPY_CIEPLA Twoja informacja co do kosztów jest niepełna. Podaj taryfę i koszt jednostkowy prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.12.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Znajomemu montowali ostatnio kocioł z podajnikiem. Kocioł 9 tys plus osprzęt z robocizną 4 tys. Nie ma jeszcze zbiornika cwu. CNC_POMPY_CIEPLA Twoja informacja co do kosztów jest niepełna. Podaj taryfę i koszt jednostkowy prądu. kocioł 9tyś + instalacja 4tyś + CWU 1,5tyś +komin 5tyś + pomieszczenie (5m2x4tyś/m2= 20tyś) = prawie 40tyś zł Nawet jak by nie liczyć pomieszczenia ale solidne obliczenia tego wymagają, to pompa ciepła a kopciuch to..... Dlatego każdy kto umie liczyć i ma wiedze o PC nie kupi sobie nic do czego potrzebny jest komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 26.12.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 "Ze 20 cm styro w podłogę" vs. z innego tematu: "Dla przykładu dom 100mkw, ze styropianem 20cm, w posadzce to zapotrzebowanie 3,9kW a ten sam dom z połowę mniej, czyli 10cm, ma zapotrzebowanie 4,1kW to żadna różnica. Dlatego nie ma co upychać styropianu ile się da, lepiej robić wylewki trochę grubsze na poziomie 8-9cm". I bądź tu mądry w tych"internetach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.12.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) "Ze 20 cm styro w podłogę" vs. z innego tematu: "Dla przykładu dom 100mkw, ze styropianem 20cm, w posadzce to zapotrzebowanie 3,9kW a ten sam dom z połowę mniej, czyli 10cm, ma zapotrzebowanie 4,1kW to żadna różnica. Dlatego nie ma co upychać styropianu ile się da, lepiej robić wylewki trochę grubsze na poziomie 8-9cm". I bądź tu mądry w tych"internetach" tak ma rację, akurat izolacja podłogi nie robi większej różnicy, ważne jest tylko by był wysypany suchy żwir i odcięcie przeciw wilgociowe. jak ktoś nie wierzy proszę sobie policzyć: http://cncpompyciepla.pl/kalkulator/ Edytowane 26 Grudnia 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.12.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Pitrekkk Witam Przy ogrzewaniu podłogówką ten grubszy styropian ma służyć temu, by jak największa ilość ciepła szła "do góry", a nie w chudziak.Wylewkę zrób jak piszesz. Jak chcesz grzać dużo w tanich taryfach i masz miejsce - zrób nawet 10 cm. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 26.12.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Tylko ze z tych wyliczeń(jeśli są poprawne), różnice nie są aż tak duże. Ja juz jestem po wylewkach i mam ogrzewanie mieszane... a teraz stoję przed wyborem czym ten dom ogrzać. CNC_POMPY_CIEPLA Wysłałem do Pana PW(chyba doszła?). Jakby miał Pan czas prosiłbym o rzuceniem okiem Edytowane 26 Grudnia 2017 przez Pitrekkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetbes 26.12.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Zawsze można zastosować oba rozwiązania A tak zupełnie na poważnie jestem tu w całkowitej mniejszości, ale u siebie w domu mam i piec na ekogroszek i powietrzną PC. Dlaczego? - po pierwsze chciałem mieć 2 źródła ciepła - a szanse na przyłączenie gazu znikome. - oczywiście koszty większe - ale kotłownia to dodatkowe 10m2 przy garażu więc koszt pomieszczenia w akceptowalny, nie tak drogi jak piwnica. - kotłownia odizolowana od mieszkania, więc nie ma brudu i smrodu - o tyle łatwiej było mi wybrać ekogroszek, że mam już 12 letnie doświadczenie w używaniu tego paliwa, jest przy tym praca do wykonania, ale bez przesady, opowieści o "niewolnictwie" - praktycznie każdy właściciel domu jak nie ma służby jest jego "niewolnikiem" bo zawsze jest co robić - oba źródła wzajemnie się uzupełniają - kocioł będzie dogrzewał PC kiedy jest jej za zimno, zaś PC pracuje bardzo dobrze w okresie przejściowym kiedy kocioł jest nieekonomiczny - największy plus kotła - z UPSem lub agregatem mając zapas węgla w kotłowni może działać i miesiąc bez prądu z elektrowni - największy plus PC - wygoda i niski koszty ogrzewania w okresie przed zimą, możliwość chłodzenia W obliczeniach ekonomicznych oczywiście należy uwzględnić koszt tony ekogroszku bądź kWh, ale trzeba pamiętać że obie ceny kształtowane są przez polityczno-fiskalne decyzje rządu i nie wynikają bezpośrednio tylko z kosztów wydobycia/uzyskania. Obecnie Pan Premier obiecuje tańszy prąd a węgiel drożeje ale takie decyzje podejmuje się na 10-20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts