Pawel2990 26.12.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Witam, mieszkam w starej kamienicy 3 piętrowej gdzie mam gaz ziemny i tak myślałem nad założeniem elektrozaworu na rurze z gazu która idzie już po liczniku do mieszkania, który byłby sterowany czujnikiem gazu które by były założone przy każdym łączeniu rury (kolanka, mury, zawór), myślałem nad czujnikami do Arduino czy cos w tym stylu. Czy to jest zgodne z przepisami i czy jest jakiś sterownik i czujniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 27.12.2017 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 już po liczniku do mieszkania, który byłby sterowany czujnikiem gazu które by były założone przy każdym łączeniu rury (kolanka, mury, zawór), Niezła paranoja . Osobiście to w kamienicy bałbym się że mnie sąsiad wysadzi niż ja sam. myślałem nad czujnikami do Arduino czy cos w tym stylu. Czy to jest zgodne z przepisami i czy jest jakiś sterownik i czujniki? Jak masz obawy to zrób. Najważniejsze żeby zawór był przeznaczony do gazu, są też siłowniki na zawory kulowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 27.12.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Paranoja jak najbardziej uzasadniona. Wszystko związane z gazem podpada pod certyfikację ATEX:https://pl.wikipedia.org/wiki/ATEX Nawet głupi licznik impulsów też musi mieć odpowiednie papiery jeżeli chcemy go podpiąć np. do gazomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 27.12.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Paranoja jak najbardziej uzasadniona. Wszystko związane z gazem podpada pod certyfikację ATEX: https://pl.wikipedia.org/wiki/ATEX Nawet głupi licznik impulsów też musi mieć odpowiednie papiery jeżeli chcemy go podpiąć np. do gazomierza. Paranoja to montaż czujnika na każdym kolanku. Co do certyfikatów, to bez przesady. To nie instalacja przemysłowa zagrożona wybuchem, ale domowa i czujniki mogą być z 'lidla' za 5 złotych, a program sterujący napisany samodzielnie. Tylko zawór jest istotny, a i tak żadnych certyfikatów nikt nigdy nie sprawdza tylko 'gazownicy' patrzą czy raczka jest żółta i czy gazu nie puszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 27.12.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Paranoja to montaż czujnika na każdym kolanku. Fakt, jest to lekka paranoja. Co do certyfikatów, to bez przesady. To nie instalacja przemysłowa zagrożona wybuchem, ale domowa i czujniki mogą być z 'lidla' za 5 złotych, a program sterujący napisany samodzielnie. Tylko zawór jest istotny, a i tak żadnych certyfikatów nikt nigdy nie sprawdza tylko 'gazownicy' patrzą czy raczka jest żółta i czy gazu nie puszcza. Myślę, że przedstawiciel ubezpieczalni albo inny gazownik mocno by się zainteresował widząc jakieś arduino przy zaworze. Czujniki pomijamy, bo nie są częścią instalacji gazowej. Wszystko inne musi mieć papier, łącznie z gościem który to podpina. I nawet nie chodzi tutaj o wejście w same rurki przez które ten cały gaz płynie, ale też o głupią złączkę wyjścia impulsów w gazomierzu. Klocek który do tej złączki podpinamy musi też mieć papier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts