wodzugbw 26.12.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Ustawa wlazła kotły trzea zmieniać wiec pytanie . Ktoś posiada ten piec ? Bo jest to jak narazie jedyny piec zasypowy z 5 klasą . Za komentarze typu kup automat na ekogroszek czy pellet dziękuję mam swój las wiec opał darmo tyle co przywieść i wiadomo robocizna No i wiadomo węgiel od czasu do czasu na przemian :> Posiada ktoś taki piec ? Jakieś informacje jak się spisuje bo mam ok 200 m do ogrzania Interesują mnie narazie tylko kotły zasypowe nie automatyczne chyba że macie jeszcze jakieś spełniające tą 5 klasę emisji to proszę o nazwy :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 26.12.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Podstawowym paliwem jest raczej węgiel w tym kotle drewno na drugim planie .Jaki masz teraz kocioł być może ,jeżeli jego konstrukcja będzie na to pozwalała to da się zabudować taką przegrodę i samemu sprawdzić jak to się spala przed dokonaniem zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sic12345 26.12.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Poniżej masz kotły z 5 klasy. Poza MPM-em który przyjmuje węgiel i drewno, są to kotły na drewno - które dodatkowo powinny pracować z buforem. CWD SIGMAATMOS DC 25 GSPROSAT ORLINGO 200ATMOS DC 25 SATMOS DC 30 SXATMOS DC 32 GSORLAN SUPERDEFRO HGMPM DS 14kw (emisja 5 klasa, sprawność 4 klasa - nie jestem pewny czy ta sprawność go nie wyklucza czasami) Lista na podstawie (MPM-a tam niema) https://powietrze.malopolska.pl/ekoprojekt/ Edytowane 26 Grudnia 2017 przez sic12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts