Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe panele na stary parkiet - zrywać czy przykryć go OSB?

janm

Recommended Posts

Cześć,

mam problem z podłogą. Muszę wyrównać pod panele 2 pomieszczenia (wcześniej zburzyłem ścianę działową między kuchnią a salonem).

Parkiet ma góry i doliny. Zacząłem więc te miejsca zrywać (około 5 m2) ale pod nim okazało się, że jest jeszcze jakaś płyta pilśniowa. Wszystko to pokryte jest tym czarnym klejem. Czytałem tu na forum, że to trzeba koniecznie usuwać. Ale ja chciałbym się dowiedzieć, czy mogę po zerwaniu parkietu położyć na to 2 warstwy płyt OSB i na to panele - czy jednak muszę zerwać całość łącznie ze zdzieraniem kleju z betonu?

Pytam w kontekście, tego czy jeśli ten klej mógł być pod parkietem i było ok (nie pyliło czy coś) to czy pod płytami OSB też nie byłoby ok.

20171227_111755.jpg

20171227_094354.jpg

20171227_111755.jpg

20171227_111755.jpg

20171227_111755.jpg

20171227_094354.jpg

• 1 month później...

Oczywiście że należało by to usunąć. Przy szlifowaniu tego syfu (prawdopodobnie rakotwórczy) zaopatrz się w dobrą maskę z filtrami. Należało by zeszlifować frezem podłączonym do odkurzacza przemysłowego do betonu. Po takim zabiegu pasowało by zrobić wylewkę samopoziomującą. Są firmy które się tym specjalizują i minimalizują zapylenie podczas pracy.

Pozdrawiam

[Moderowano]

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy.