Steuben 27.12.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Dzień dobry, Mam do ogrzania lokal mieszkalny o powierzchni 40m2 i wysokości 3,5 m (kubatura 143m3). Dysponuję tylko prądem. Nie chcę wieszać kotła elektrycznego i rozprowadzać instalacji (podłogówka, kaloryfery) ze względu na koszty i większą bezwładność systemu. Zastanawiam się nad taką opcją: Pod panele dać podłogówkę na podczerwień na całość + nawiew z ogrzewacza kanałowego + drabinka el. w łazience. Co myślicie? Macie jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Ile kWh/rok potrzebujesz do ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 27.12.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 ... Dysponuję tylko prądem. ... Co myślicie? Macie jakieś sugestie? Klimatyzator. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 27.12.2017 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Nie wiem ile kWh będę potrzebował... we wniosku wpisałem jakieś 3000. Z klimatyzatorem to słuszna koncepcja. Porównuję klimatyzator z czymś w rodzaju kurtyny a więc klimatyzator bez klimatyzacji Czy klimatyzator o podobnej mocy i parametrach grzewczych będzie ekonomiczniejszy od zwykłej kurtyny? Nie jestem przekonany czy będzie mi potrzebna klimatyzacja latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.12.2017 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Tylko klimatyzator. Split o mocy 2,5-3,5 kW inwerterowy. Koszt 3-4 tys z montażem. Zużyje 1-2MWh na sezon grzewczy przy założeniu że masz tam jakieś ocieplenie. Klimatyzator to średni COP 4, a kurtyna to 1. Czyli kurtyna jest cztery razy droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 28.12.2017 00:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 A taki np. z all... za 1,9 kzł LG 3,5 kW invertorowy się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.12.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Myślę że tak. Ale ta cena to zapewne bez montażu. LG bardzo dobra firma. Pokaż linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 29.12.2017 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ten np, http://allegro.pl/klimatyzator-lg-p12en-3-5kw-standard-promocja-i6814251373.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.12.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Dobry, ale ma znacznie lepsze osiągi na chłodzeniu niż na grzaniu. Słaby COP i SCOP. Można poszukać czegoś o lepszych parametrach z COP powyżej 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 30.12.2017 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 To zaproponuj mi coś proszę. Najlepiej z WiFi bym mógł zdalnie załączać (bo będę miał do celu 280 km). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.12.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Sam poszukaj. To kupa roboty. Jestem na etapie kupowania kanałowej i wiele czasu trwało porównywanie parametrów i czytanie instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 01.01.2018 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Ehh myślałem, że masz rynek przeanalizowany Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.01.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Dzień dobry, Mam do ogrzania lokal mieszkalny o powierzchni 40m2 i wysokości 3,5 m (kubatura 143m3). Dysponuję tylko prądem. Nie chcę wieszać kotła elektrycznego i rozprowadzać instalacji (podłogówka, kaloryfery) ze względu na koszty i większą bezwładność systemu. Zastanawiam się nad taką opcją: Pod panele dać podłogówkę na podczerwień na całość + nawiew z ogrzewacza kanałowego + drabinka el. w łazience. Co myślicie? Macie jakieś sugestie? Jezu a po co to ??????? Wszelkie wentylatory i nadmuchy sobie daruj. Podłogówka z panelami może i OK ale nie w budynku zbiorczym i do tego nie mieszczącym się w dzisiejszych standardach, Docelowo dałbym w pokojach konwektory elektryczne z dobrym elektronicznym sterowaniem w kuchni i łazience porządną podłogówkę, dodatkowo w łazience można by zainstalować grzejnik nadmuchowy z timerem i termostatem do szybkiego podgrzania przed kąpielą . Natomiast żeby wszystko przetestować najprościej kupić zwykłe konwektory elektromagnetyczne do pomieszczeń i przetestować jak to się zepnie finansowo po jednym sezonie. Takie grzejniki można potem odsprzedać, Zmiana na droższe i lepsze na pewno przyniesie dalsze oszczędności. Trzeba było zainwestować w rozbudowę rozdzielnicy tablicy z bezpiecznikami o sterowanie zegarem obwodami grzejnymi. Dodatkowo trzeba wybrać najtańszego dostawcę prądu a przedtem zmienić taryf e na co najmniej g12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.01.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Konwektory to COP 1, a "wszelkie wentylatory" to COP nawet 6. I to wystarczy do dokonania właściwego wyboru, jeżeli ktoś umie liczyć pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.01.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Konwektory to COP 1, a "wszelkie wentylatory" to COP nawet 6. I to wystarczy do dokonania właściwego wyboru, jeżeli ktoś umie liczyć pieniądze. Tak na pewno jaki jest faktyczny cop ? na pewno nie 6 Koszt inwestycji , pc to koszt kilkukrotnie wyższy od grzejników Żywotność pc ? Koszt serwisu PC ? grzejniki koszt serwisu 0 zł Jeżeli ktoś ma mentalność i IQ owcy to najprawdopodobniej uwierzy w taki marketingowy blekot i wywali pieniądze w błoto. Jeżeli antomiast posłucha kogoś np mnie który ogrzewa dom od ponad 14 lat prądem może nie popełni błędu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.01.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Tak na pewno jaki jest faktyczny cop ? na pewno nie 6 Koszt inwestycji , pc to koszt kilkukrotnie wyższy od grzejników Żywotność pc ? Koszt serwisu PC ? grzejniki koszt serwisu 0 zł Jeżeli ktoś ma mentalność i IQ owcy to najprawdopodobniej uwierzy w taki marketingowy blekot i wywali pieniądze w błoto. Jeżeli antomiast posłucha kogoś np mnie który ogrzewa dom od ponad 14 lat prądem może nie popełni błędu . Taki jest faktyczny. Oczywiście jest on dla pewnych warunków, zwykle +7/+21°C. Koszt inwestycji PC to 3000-4000 zł z montażem na gotowo. Żywotność - u mnie działa już dziewiąty sezon i nie chce się zepsuć. Koszt serwisu - 50 zł przez 9 lat wydałem niepotrzebnie, bo wszystko było w porządku. Mycie filtra powietrza pod kranem co jakiś czas robię samodzielnie. Ogrzewam dom prądem od ubiegłego wieku czyli dłużej od Ciebie. Na IQ nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.01.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Sam poszukaj. To kupa roboty. Jestem na etapie kupowania kanałowej i wiele czasu trwało porównywanie parametrów i czytanie instrukcji. Czy polecasz tą ze stopki "Ogrzewanie parteru klimatyzacja inwerterowa split Fujitsu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.01.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Taki jest faktyczny. Oczywiście jest on dla pewnych warunków, zwykle +7/+21°C. Koszt inwestycji PC to 3000-4000 zł z montażem na gotowo. Żywotność - u mnie działa już dziewiąty sezon i nie chce się zepsuć. Koszt serwisu - 50 zł przez 9 lat wydałem niepotrzebnie, bo wszystko było w porządku. Mycie filtra powietrza pod kranem co jakiś czas robię samodzielnie. Ogrzewam dom prądem od ubiegłego wieku czyli dłużej od Ciebie. Na IQ nie narzekam. Tak czytam dyskusję i to bardzo dobra, merytoryczna odpowiedź na zaczepny post gawla - szacun za nie danie się sprowokować do pyskówki, zwłaszcza to co wytłuściłem mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.01.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Czy polecasz tą ze stopki "Ogrzewanie parteru klimatyzacja inwerterowa split Fujitsu" ? Nie da się polecić nieprodukowanego już produktu sprzed ośmiu lat. Polecam dowolne klimatyzatory inwerterowe. Najlepiej dobrej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 09.01.2018 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 A co z hałasem z tej skrzynki na zewnątrz jeśli będzie zamontowana blisko okna/łóżka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts