Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż do 35m2 - jaka technologia

Recommended Posts

Witam,

w przyszłym roku,na wiosnę zamierzam postawić garaż wolnostojący na dwa auta z dachem dwustpadowym. Ze względu na uproszczone formalności, decyduje się na wariant 35m2 czyli wyłącznie zgłoszenie w starostwie.

Zastanawiam się czy postawić garaż murowany czy blaszaka.

Plusy blaszaka:

- brak podatku od nieruchomości (200 zł za rok)

- niezły wygląd w wariancie "premium", pozioma bracha drewnopodobna, obróbki

- poza wylewką, brak pracy przy budowie

- więcej m2 do dyspozycji. W porównaniu do murowanego (pustak 24 cm + 5 cm styropian) jest to około 5m2

- tańszy nawet w wariancie premium od murowanego

Plusy murowanego

- zakładając pustak 24 + 5cm styropianu na pewno będzie cieplej (pytanie czy to tak istotne, garaż nie będzie ogrzewany)

- brak skraplania się wody na suficie

- solidniejsza konstrukcja, bardziej na lata

Tak to właśnie widzę. Dodam jeszcze ze garaż murowany stawiał bym we własnym zakresie. Byłem prawie zdecydowany na garaż murowany dopóki nie uświadomiłem sobie ile tracie się metrów na mury, jak pisałem wcześniej jest to około 5m2 co przy 35m2 jest już sporo.

Zastanawiam się czy budowa murowanego z pustaka połówki (12) i na to bezpośrednio tynk mineralny ma sens? Dało by się w ten sposób zaoszczędzić trochę metrażu, na dachu była by blachodachówka więc mury nie był by obciążone.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat, jaki wariant byście wybrali. W grę wchodzi tylko wariant 35m2.