Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sposób na czyszczenie melioracji

hudy8

Recommended Posts

Dzień dobry. Czy jest tu na forum jakiś spec od melioracji?

Podczas budowy domu dowiedziałem się że działka na której będzie stał budynek jest zdrenowana. Melioracja była robiona w latach 60tych. Przy wykopie pod fundament został przerwany dren fi100 i fi50. Zrobiłem swój drenaż z którym połączyłem te dwie przerwane sączki. Z rury fi 50 woda pięknie się sączy jednak z rury fi100 niestety nie i z tego powodu działka powyżej jest notorycznie podmokła i cierpi także moja gdyż jest niżej.

Byłem z tą sprawą w gminie. Niestety dreny były robione lata temu i nic ich to już nie obchodzi mimo że melioracja była opłacana cały czas przez sąsiadów i dopiero kilka lat temu przestali płacić. Dostałem za to mapę z usytuowaniem sączek na mojej i na pobliskich działkach. Dzięki tym mapom znalazłem najbliższą studzienkę rewizyjną która była zasypana ziemią. Woda do niej w ogóle nie płynie przez rurę drenażową. Woda gdzieś wyżej wybija i płynie górą po ziemi zamiast melioracją.

Czy jest jakiś sposób by przeczyścić te dreny? Czy ktoś z was miał podobny problem i sobie z nim poradził? Myślałem żeby spróbować włożyć węża z wodą pod ciśnieniem i spróbować przepłukać.

Na dole przedstawiłem wam mapkę którą dostałem w gminie. Żółty kolor to mój dom, zielony to drenaż który zrobiłem i połączyłem do niego przerwane dreny.

Czerwony kolor to studzienka rewizyjna do której woda w ogóle nie spływa.

Jak widzicie do studzienki idzie rura fi100 a do niej jest sporo sączek. Myślę że drenaż musi być przytkany gdzieś przy końcu gdyż przynajmniej z tych najbliższych saczek woda powinna spływać a niestety nawet kropla nie poleci.

drenaż.jpg