Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzydło wewnętrzne PORTA VERTE C5 pęknięta szyba

Recommended Posts

Witam,

Dziś w nocy bez żadnej wyraźnej przyczyny pękła i rozsypała mi się górna szyba w drzwiach VERTE C5.

Chciałem dokupić u szklarza taką szybę na wymiar i wymienić, lecz oglądąjąc konstrukcję drzwi zastanawiam się, czy w ogóle da się ją wymienić?

Czy ktoś ma doświadczenia z podobnyymi drzwiami?

Drzwi są wykonane z płyty MDF z okleiną.

polowa-ceny-drzwi-verte-porta-krakow-77764277.jpg

Witam,

Dziś w nocy bez żadnej wyraźnej przyczyny pękła i rozsypała mi się górna szyba w drzwiach VERTE C5.

Chciałem dokupić u szklarza taką szybę na wymiar i wymienić, lecz oglądąjąc konstrukcję drzwi zastanawiam się, czy w ogóle da się ją wymienić?

Czy ktoś ma doświadczenia z podobnyymi drzwiami?

Drzwi są wykonane z płyty MDF z okleiną.

[ATTACH=CONFIG]403900[/ATTACH]

A te mniej wyraźne przyczyny to..? ;)

Poważnie: w Verte nie miałem takiego przypadku. Ale ostatnio w 3krotnie droższych już tak. Pęknięcie po rozpakowaniu..

Tu praktycznie nie da się wymienić szyby. Musisz rozczopować drzwi (czyli rozerwać jak ramę obrazu), wyjąć szybę, wsunąć nową i całość skleić, najlepiej na prasie. Czyli wykonalne w fabryce, u stolarza. Jedyna rozsądna droga to poprzez sprzedawcę..

Tego się obawiałem. Pewnie gwarancja tego też nie obejmie, bo nie udowodnie że szyba sama pękła ?

Dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja bym wyszedł z tego samego założenia, ale jeśli jesteś przekonany, że nie trafił w nią latający talerz czy niechciana zabawka, to nie jest nadużyciem zgłoszenie sprawy do sprzedawcy. Byłbym dobrej myśli...

Witam,

Sprzedawca powiedział że nie ma najmniejszych szans na reklamowanie pękniętej po 2 latach szybie w drzwiach.

Mam 2 pomysły :

1. Wstawienie pleksi i nieco mniejszych niż szyba wymiarach tak, by po prostu ją wcisnąć.

2. Włożyć w powstałą szczelinę po szybie podnośnik samochodowy i przez kawałki drwna sprobować rozwierać drzwi. Zobaczyłbym czy w ogóle da się sie nieco rozszczepić.

Liczyłem że mówiłeś o gwarancji, która jeszcze obowiązuje. A tak - powstała niepotrzebna irytacja z każdej strony i teraz może być trudniej o przysługę ze strony sprzedawcy by wycenił naprawę w fabryce i swoim kanałem dystrybucji wysłał to skrzydło..

Nawet jeśli uda Ci się rozerwać konstrukcję bez uszkodzeń, które są bardzo prawdopodobne, to pomyśl jak to ponownie skleisz...

Szczerze - to już może taniej wyjdzie zamówić nowe skrzydło..

Gwarancja obowiązuje, niestety jak to powiedział sprzedawca - nie na takie uszkodzenie.

Co do rozszczepiania drzwi - chcialem jedynie popuscic 10 cm górą tak aby móc włożyć szybę pod kątem.

Ich ponowne sklejenie - myslalem o kleju do drewna i ściśnięciu ich pasami ściągającymi.

Dziękuję za powyśze informacje. Zastanowie się co zrobić i dam znać.

Czyli masz jakąś przedłużoną gwarancję? To może nie trać nadziei i poczytaj co tam jest zapisane i po nowym roku zadzwoń do fabryki by ich zapytać o zasadność i ew. koszt naprawy, bo to co chcesz zrobić nie ma prawa wyjść. Na moje oko (bo nie rozbierałem) trzeba wyjąć cały pionowy ramiak.

Ja po prostu mam wątpliwości czy to się może udać w praktyce nawet u producenta.

Rozszerzenie podnośnikiem samochodowym nie ma sensu.

Verte to marka Porty, ma inne rozwiązania niż w ramowych Porty, Nie pamiętam, czy tam łączenia są na pióro wpusty i kołki, czy tylko na pióro wpusty. W każdym bądź razie agresywna próba rozwarcia może skończyć się uszkodzeniem ramy lub poprzeczki lub okleiny. Nierównomierne wybijanie ramy może uszkodzić resztę szkleń.

Możesz spróbować delikatnie wybić pionową ramę przykładając deseczkę i uderzając delikatnie młotkiem. Jeśli nie puści, dałbym sobie z tym spokój. Jeśli zacznie puszczać, ramę zdejmujesz równomiernie od dołu i góry. Osobiście bym się w to nie bawił, jest duże ryzyko uszkodzenia, przede wszystkim okleiny. Nawet po złożeniu, nie masz pewności, czy drzwi będą trzymały pion. Dlatego jak coś, proponuję wybijać na ramie od strony klamki. Po złożeniu oddziałują na nią mniejsze siły.

Rozwiązaniem pośrednim jest tak jak wspomniałeś, docięcie mniejszego szklenia i zabezpieczenie listewkami.

To są tanie rozwiązania, każde inne, czyli wysłanie na swój koszt do fabryki, oddanie do stolarza będą generowały koszty z dodaniem ceny szkła może wyjść podobna kwota, co za nowe skrzydło.

Próba z podnośnikiem się nie udała - szyby niestety są bokiem wklejane. Rozwarcie skrzydła spowodowałoby naprężenia i pęknięcia pozostałych szyb.

Drzwi od góry wyglądają tak :

20171228_174333.jpg

Sprobuję przyciąć mniejszy kawałek pleksi, osadzić ją na "wcisk" na silikon bezbarwny a na pleksi nakleić okleinę okienną mleczną. Ze względu na niską cene tego rozwiązania (ok 40 zł ) wiele nie ryzykuje. Jeśli wyjdzie to źle, po prostu kupię nowe skrzydło idąc za Waszymi radami.

Edytowane przez hepos
zdjęcie

Pisałem, że nie ma sensu z podnośnikiem. Gdzieś ta siła musiała się oprzeć.

Jeśli będziesz próbował osadzić pleksi na wcisk, zabezpiecz okleinę taśmą malarską. Taką nie zbyt mocną, żeby później nie zerwać jej z okleiną. Samą pleksę dotnij praktycznie na rozmiar otworu. Dół możesz zalać wcześniej silikonem, żeby szklenie nie wpadło za nisko, a oparło się o silikon.

Mam pomysł :

Wstawienie pleksi i nieco mniejszych niż szyba wymiarach tak, by po prostu ją wcisnąć.

Ja też mam pomysł jak uratować drzwi

W otwór po szybie wstawić/wkleić dwie lub trzy (jak się da ) listewki (o grubości szyby) ,poziomo u góry i na dole i po środku.

Wyciąć z matowego pleksi o grubości np.2 mm bardzo dokładnie 10 prostokątów pasujących na styk w otwór, nakleić (np, na taśmę dwustronną) na listewki i resztę szyb z obu stron.

Jest szansa że jakoś to będzie wyglądać (jeżeli nie ma innych takich samych drzwi w zasięgu wzroku) na pewno lepiej niż jedna odznaczająca się od reszty.

Dopracuj szczególy (listewki,sposób nie odznaczającego się sklejenia) i może uratujesz drzwi.

Powodzenia Tomraider.

Edytowane przez tomraider

Witam,

Wrzucam dla potomnych , może komuś to pomoże :

Kupiłem pleksi na wymiar dziury pozostałej po szybie, wbiłem 2 gwoździki żeby na dole miała się na czym oprzeć. Rozparłem następnie boki za pomocą kleju na gorąco ( punktowo w 2 miejscach). Po tej operacji pleksi siadło stabilnie. Następnie używając silokony zasilikonowałem ranty. Wyszło niemal idealnie, trzeba sie z blizka przyjrzec zeby zobaczyć ze cos bylo robione. Jak silikon wyschnie to jeszcze poprawię i wykończę. Koszt naprawy :

Pleksi 16 zł, Folia 7 zł, silikon 5 zł.

Dziękuję wszystkim za pomoc wsparcie i pomysły!

20180106_122210.jpg 20180106_122218.jpg 20180106_122200.jpg 20180106_122151.jpg