Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim.

Mam kilka pytań tak naprawdę w kwestii optymalizacji kosztów ogrzewania domu. Dom ma piętro, jest ocieplony od zewnątrz styropianem bodajże 25 (albo 15 - nie wiem dokładnie - sam nie budowałem). Ad rem:

Na piętrze obok sypialni i pokoju dziecięcego mam łazienkę.

W samej sypialni utrzymuję około 18st C. W pokoju dziecięcym mam zakręcone grzejniki na gwiazdkę, bo chwilowo roczna córka śpi z nami w sypialni.

Mam problem z dogrzaniem tej łazienki. Czy dobrze myślę, że jednak warto by było utrzymywać temp około 18 - 20 stopni C w pokoju dziecięcym, tak aby ciepło z łazienki nie uciekało ścianami działowymi do pokoi obok ? W końcu ściany zew. są lepiej izolowane a więc myślę sobie - że utrzymując w pokojach obok łazienki wyższą temperaturę - będę miał mniejsze spadki w samej łazience?

Jak to się ma do opłacalności? Lepiej silnie grzać łazienkę wieczorami i porankami czy jednak utrzymywać w pokojach obok stałą temp i dzięki temu móc krócej grzać łazienkę?

Dwa: wiatrołapy: czy utrzymując w nich wyższą temperaturę (np 15-18 st C) - powoduje że mniej ucieka mi ciepło z pomieszczeń wewnętrznych domu - czy jednak lepiej ich nie grzać tak mocno (najwyżej poziom 8 - 10 st C) i to będzie oszczędniejsze?

Na chłopski rozum - im mniej odbiorników ciepła i im zimniejsze tym lepiej...

Dziękuję z góry za porady i pozdrawiam.

J.

Jednakowa temperatura w mieszkaniu . Wiadomo powszechnie , że w pierwszej fazie ogrzewania domu wszystkie ściany muszą się wygrzać aby w późniejszym etapie ogrzewaniem tylko podtrzymywać to ciepło. Stwarzanie na jednej kondygnacji różnych temperatur w różnych pomieszczeniach powoduje tylko wzrost zużycia opału przy braku jednoczesnym swego komfortu. Ściany kumulują ciepło i je oddają a biorca czyli zimny pokój je chłonie jak cholera.
Stwarzanie na jednej kondygnacji różnych temperatur w różnych pomieszczeniach powoduje tylko wzrost zużycia opału przy braku jednoczesnym swego komfortu. Ściany kumulują ciepło i je oddają a biorca czyli zimny pokój je chłonie jak cholera.

Powalająca logika.

Budynek oddaje ciepło .Oddaje proporcjonalnie do różnicy temperatur pomiedzy pomieszczeniem a otoczeniem budynku.

Jak obniżysz temperaturę w pomieszczeniu to spadnie różnica temperatur pomidzy pomieszczeniem a podwórzem.

ALE pojawi się różnica temp pomiedzy pomieszczeniami.

I energia z łazienki zacznie uciekać nie tylko na zewnątrz budynku ale równierz do pomieszczenia obok.

Sciana pomiedzy pomieszczeniami będzie zimna i pojawi sie kondensacja pary wodnej ( grzyby).

Ustawienie na grejniku "gwiazdki " uszkadza głowicę grzejnikową .

Generalnie obowiązuje prawo zachowania energii .

Czemu gwiazdka uszkadza głowicę?

Grzeje się tam gdzie potrzeba i jak się chce, czemu 2 stopnie różnicy miałoby powodować wykraplanie wody? wszystkie nieogrzewane garaże w bryle powinny pływać

Łazienka ogrzewa pokój ale pewnie głównie ogrzewa się przez strop, jak nie ma wilgoci to bym nie grzał pokoju

Czemu gwiazdka uszkadza głowicę?

Grzeje się tam gdzie potrzeba i jak się chce, czemu 2 stopnie różnicy miałoby powodować wykraplanie wody? wszystkie nieogrzewane garaże w bryle powinny pływać

Łazienka ogrzewa pokój ale pewnie głównie ogrzewa się przez strop, jak nie ma wilgoci to bym nie grzał pokoju

Gwiazdka to 8 C a w pomieszczeniu jest np 18 . a w głowicy jest element ktury wciska grzybek zaworu . Ten element już przy 18 C zamknie zawór , a le ty ostawiłeś na 8 C zamykasz go bardziej i z wiekszą siłą . Element odkształca sie ,a grzybek nie zawsze sam się otworzy .

2 stopnie to nie problem . Zaleca się nie przekraczać 4 C .

A z garażami nieogrzewanymi to jest tak ,ze izoluje sie jeod reszty budynku.

Instalacjami się nie zajmuję tylko kotłami gazowymi, ale miałem sytuacje gdzie musiałem zawór rozruszać kombinerkami, może efekt zamykania głowic.