Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[?] Taras/panele z desek od palet

bastianseeo

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zabieram się z zamiarem wyłożenia pokoju(tak, tylko jednego pomieszczenia póki co) deskami od palet.

Chce zrobić coś ciekawego a podobną koncepcje spotkałem na swojej siłowni, całkowicie wyłożona deskami z europalet.

Rozglądam się za prostymi i w miarę jednolitymi deskami, mam wyrzynarkę i sporą ilość kleju, która pozostała po poprzednio klejonej podłodze z paneli drewnianych.

Jestem w temacie całkowicie zielony i będzie to moje pierwsze podejscie do tego typu tematu, czekam na jakieś sugesie bądź przestrogę.

Może ktoś już coś takiego robił? Z chęcią wysłucham doświadczonej osoby ;)

Wyrzynarką i klejem oraz nieodpowiednią wilgotnością niestruganych desek paletowych nie ogarniesz tematu. Deski muszą być czterostronnie strugane( a więc równe i gładkie jednakowej grubości itd) , suche i do przycinania ich będzie niezbędny bardziej precyzyjny sprzęt a więc minimum dobra ukośnica.

Nie baw sie w układanie na podłodze materiału nie wiadomego pochodzenia i o wilgotności nie do ogarnięcia, szkoda czasu i pracy . Jak chcesz tanio , szybko i prosto to poukładaj na podłoge płyty osb na kleu , wyszlifuj i grubo zalakieruj ( ewentualnie zmien kolor bejca)

Po ułożeniu desek z EU palet bedziesz miał coś na wzór lamelek ( klepki bez piór i wpustów ) , wszystko niby jest do ogarnięcia ale musi być materiał o odpowiednich właściwościach inaczej wszystko moze się posypać albo pozsychac i zrobić szpary na centymetr :) . W sumie gdyby materiał był 100% sprawny to wystarczy tylko piła blatówka z prowadnicą i wszystkie deski wyrównasz i dotniesz ( nie liczac oczywiscie pozniej sprzętów do cyklinowania :) )