Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie lukarny

Gość JerryCool

Recommended Posts

Gość JerryCool
Pytanie jak w temacie, a konkretniej chodzi o boki lukarny, dodam , że są one zaszalowane deską calówką. Co na to (przy metodzie lekkiej mokrej) wełna?, styropian? ile? (20 cm wystarczy?), a najważniejsze jak to przymocowac do desek aby nie odpadło.

Mam ten sam problem. U mnie boki lukarny zostaly na zime zakryte papa. No i teraz nie wiem czy ta pape zrywac czy nie (na to pojdzie styropian. Jak na razie planuje dac 15cm styropianu (z frezem), na to klej, siatka i tynk mineralny.

Gość JerryCool

Styropian-klej-siatka-klej-podkład-tynk to jest oczywiste. Problem w tym jak przymocować ten styropian do desek?

Na klej? Nie wiadomo czy będzie sie trzymał desek (chyba raczej nie) , poza tym deski mogą "pracować", klej pękać, styropian odpadać itp.

Jak na razie pomysł mam taki aby nabić w deski gwoździe powiedzmy 5 cali i na to "nadziać" styropian. Pytanie brzmi jak gęsto dać tych gwoździ i czy za bardzo nie obniżą oporu cieplnego ściany?

Jestem właśnie w trakcie obudowywania lukarny postawionej w szkielecie drewnianym i robię to w sposób najbardziej zbliżony do tej technologii.

Szkielet obiłem płytami OSB, które pokryłem wiatroizolacją - w szkielecie drewnianym konieczną. Na nią nabiłem listwy dystansowe i montuję teraz styropian - wkrętami do drewna poprzez obcięte typowe kołki do montażu styropianu. Styropianu daję 2x5cm, ale to ma niewielkie znaczenie, bo główne ocieplenie będzie z wełny od wewnątrz pomiędzy słupami konstrukcji.

Pozdrowionka