ryba1990 28.12.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Witam serdecznie , Prosiłbym Was o pomoc , ze względu ,że jestem totalnym laikiem w sprawach budowlanych i organizacyjnych, chciałbym aby ktoś doradził mi co powinienem dalej zrobić. Sytuacja jest następująca : 1. Mam działkę 22arową ,którą dziele na dwie po 11 ar , na jednej z nich chciałbym zacząć budowe domu . Na obu tych działkach 11arowych mam obecnie warunki do zabudowy na dom jednorodzinny. Mam wybrany projekt (nie kupiony) ,który chciałbym budować . Co powinienem teraz zrobić? Podobno coś się pozmieniało i nie trzeba już czekać,aż tyle na pozwolenie na budowe... czy to prawda ? Gdzie powinienem udać moje pierwsze kroki i jakie podjąć działania by ruszyć z tematem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.12.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Trzeba kupić mapę do celów projektowych, znaleźć architekta adaptującego, kupić projekt, wystąpić o warunki dostaw mediów, zaadaptować projekt i złożyć PNB. Ja bym zaczął od znalezienia architekta z którym pogadasz o projekcie i działce, oraz poszukaj kierownika budowy z którym obgadasz sprawy techniczne. A najważniejsze to szukaj ekipy od budowy bez nich nic nie zrobisz a terminy są czasem na rok do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1990 30.12.2017 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Trzeba kupić mapę do celów projektowych, znaleźć architekta adaptującego, kupić projekt, wystąpić o warunki dostaw mediów, zaadaptować projekt i złożyć PNB. Ja bym zaczął od znalezienia architekta z którym pogadasz o projekcie i działce, oraz poszukaj kierownika budowy z którym obgadasz sprawy techniczne. A najważniejsze to szukaj ekipy od budowy bez nich nic nie zrobisz a terminy są czasem na rok do przodu. Dziękuje za odpowiedź , Mapę mam jakąś w warunkach do zabudowy, dodatkowo projekt mam wybrany i jestem na etapie poszukiwania architektra , ze względu że mam problemy z podziałem działki przez urząd miasta , muszę poczekać aż do Maja na utwierdzenie się decyzji ws. zagospodarowania przestrzennego. Dlatego też, nie mogę za bardzo kontaktować się z architektem bo nie wiem czy nie wyskoczą mi z czymś i nie pozmieniają wymiarów działki... Tak samo z ekipą , nie moge ich znaleźć teraz i zarezerwować ,bo jeśli w maju okaże się,że jednak nie mogę się budować to co wtedy powiem takiej ekipie ... aczkolwiek , chciałbym się dowiedzieć, jak znaleźć dobrą ekipe budowlaną , czy po prostu z polecenia kogoś szukać ,czy patrzeć na jakieś konkretne cechy danej ekipy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.12.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Z polecenia - i najlepiej popytać/pooglądać na kilku (nie jednej) wcześniejszych budowach. Ale i tak codzienny kontakt/nadzór jest bezcenny, skład ekip może się zmieniać i też bardziej się przykładają do pracy widząc zainteresowanie szczegółami ze strony inwestora. I pamiętaj, że jakość/dokładność prac jest równie ważna (a często ważniejsza) niż jakość materiałów. Dobra ekipa niestety jest najczęściej "obłożona" terminami i trzeba na nią poczeka, nie będzie też najtańsza, z dużą rezerwą podchodź do tych, co mają termin do wyboru "na już" i okazyjne ceny (chociaż cuda się zdarzają - ktoś mógł "wypaść" z grafiku). Edytowane 30 Grudnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts