rustin 28.12.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) WitamTynki cw bardzo gładkie, wykończone fainputz baumita tzn tynk cienkowarstwowy. Jak już kiedyś pisałem w innym temacie, porysował mi się tynk , za szybko wysechł, przeciąg ??? mniejsza z tym bo rysy zamalowałem gruntem wypełniającym z kwarcem ,nie ma znaku ani więcej rys a minęło już trochę czasu. Ściany są w pomalowane w białe pasy , jak pajęczyna i całość zatarta papierem ściernym. Sufity na poddaszu z kgJaki zastosować grunt ? chciałem śnieżki ale boję się zapachu kociego moczu.Co możecie polecić? i jaką farbę na to ? Myślałem o beckersie , czym on się różni i czy ten tańszy wystarczy ?https://www.ceneo.pl/8560250#tab=clickhttps://www.ceneo.pl/50366148#tab=clickWydajność wcale nie jest oszałamiająca 6-8l/m2Kolor też myślałem o beckersie 2.5l za ok 60zł. Może coś tańszego a lepszego ?grunt dekoral 60zł 10l lub inny tańszy grunt a farba beckers ? Czym u siebie malowaliście ? Edytowane 28 Grudnia 2017 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 28.12.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Kup zwykły unigrunt wymieszaj z białą farbą i będzie dobrze. Farbami beckersa malowałem i mogę szczerze polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Kup zwykły unigrunt wymieszaj z białą farbą i będzie dobrze. Farbami beckersa malowałem i mogę szczerze polecić Jaki jest cel mieszania farby z gruntem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.12.2017 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Jaki jest cel mieszania farby z gruntem? W temacie możesz coś podpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.12.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 To że jest to praktyka szkodliwa która w skrajnym przypadku może doprowadzić do zniszczenia zarówno farby jaki i gruntu. Co za tym idzie nałożysz na ścianę coś co będzie słabe i na dalszym etapie prac narobi Ci tylko kłopotów. Farbę rozcieńcza się tylko i wyłącznie wodą. Niczym więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 29.12.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Witam Tynki cw bardzo gładkie, wykończone fainputz baumita tzn tynk cienkowarstwowy. Jak już kiedyś pisałem w innym temacie, porysował mi się tynk , za szybko wysechł, przeciąg ??? mniejsza z tym bo rysy zamalowałem gruntem wypełniającym z kwarcem ,nie ma znaku ani więcej rys a minęło już trochę czasu. Ściany są w pomalowane w białe pasy , jak pajęczyna i całość zatarta papierem ściernym. Sufity na poddaszu z kg Jaki zastosować grunt ? chciałem śnieżki ale boję się zapachu kociego moczu. Co możecie polecić? i jaką farbę na to ? Myślałem o beckersie , czym on się różni i czy ten tańszy wystarczy ? https://www.ceneo.pl/8560250#tab=click https://www.ceneo.pl/50366148#tab=click Wydajność wcale nie jest oszałamiająca 6-8l/m2 Kolor też myślałem o beckersie 2.5l za ok 60zł. Może coś tańszego a lepszego ?grunt dekoral 60zł 10l lub inny tańszy grunt a farba beckers ? Czym u siebie malowaliście ? W ostatnim czasie malowałem cały dom, poddasze mam gipsowe a cały dół tynki cementowo wapienne zaciągnięte gładzią wapienną i wszystko gruntowałem śnieżką gruntującą, ten grunt nie śmierdzi żadnym moczem co innego farba śnieżka, jeden pokój nią pomalowałem na gotowo, mineło już kila miesięcy a pokuj dalej śmierdzi, więc na inne pokoje i salon kupiłem farbę Tikkurila Dobrze się maluję nie śmierdzi i ładna ciepła biel co niestety nie mogę powiedzieć o śnieżc. Więc kup dychę gruntu śnieżki i spróbuj jeden pokój a sam zobaczysz jaki będzie efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.12.2017 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 coulignon chodziło mi żebyś doradził jaki grunt i farba. Darek Volke , nie będę ryzykował z gruntem śnieżki. Prędzej jak coś tańszego to może dekoral ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 29.12.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Jak zmieszasz farbę z gruntem to masz " farbę gruntującą" taką samą jak jest w sprzedaży tylko o połowę tańszą. Podpowiadam z doświadczenia mojego i to jest tylko moje danie i nie musisz się z nim zgadzać. Kilka domów już tak pomalowałem i nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 29.12.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 coulignon chodziło mi żebyś doradził jaki grunt i farba. Darek Volke , nie będę ryzykował z gruntem śnieżki. Prędzej jak coś tańszego to może dekoral ? Oczywiście możesz spróbować coś innego ja ci tylko napisałem co ja użyłem i jestem zadowolony, proponuję jeszcze przejrzeć neta i poczytać opinie o gruntach, dodam tylko że zakupiłem też dobre wałki Anza którymi maluje się idealnie, trochę kosztowały ale dobre wałki to podsawa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 29.12.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Jak zmieszasz farbę z gruntem to masz " farbę gruntującą" taką samą jak jest w sprzedaży tylko o połowę tańszą. Podpowiadam z doświadczenia mojego i to jest tylko moje danie i nie musisz się z nim zgadzać. Kilka domów już tak pomalowałem i nie ma problemów. No nie wiem czy do końca to jest prawda mieszając farbę z gruntem wyjdzie grunt ale nie jestem chemikiem:no: Co do ceny to się nie zgodzę bo 10 litrów gruntu śnieżki kosztował mnie 59 złoty a farba kosztuje średnio 89 złoty 10 litrów więc nie widzę tu żadnych korzyści finnansowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.12.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 coulignon chodziło mi żebyś doradził jaki grunt i farba. Darek Volke , nie będę ryzykował z gruntem śnieżki. Prędzej jak coś tańszego to może dekoral ? Nie doradzę gdyż sam jestem producentem farb i w kontekście bezstronności moje doradztwo można o kant d...y rozbić Ale z rzeczy testowanych w moim laboratorium to zachwyciły mnie ostatnio mnie ostatnio holenderskie farby Ralston. Niestety w kwestii ceny producent odleciał. Warto też rzucić okiem na ofertę Caparola - bardzo przyzwoite choć nie wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.12.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Jak zmieszasz farbę z gruntem to masz " farbę gruntującą" taką samą jak jest w sprzedaży tylko o połowę tańszą. Podpowiadam z doświadczenia mojego i to jest tylko moje danie i nie musisz się z nim zgadzać. Kilka domów już tak pomalowałem i nie ma problemów. A co zrobisz jak do farby na bazie polioctanu winylu nalejesz gruntu na bazie styren - akrylu? Kilka domów UDAŁO Ci się w ten sposób pomalować. Natomiast przy pierwszym "spadnięciu" farby ze ściany będziesz wiedział że tak się nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.12.2017 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 couligon a miałeś styczość z beckersem lub dekoralem , duluxem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.12.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Beckers miałem pomalowaną jedną ścianę w domu i farba była ok. Z tym że było to kilka lat temu i od tamtej pory nie testowałem. Dulux to marketowy wynalazek , moim zdaniem zrobiony trochę za bardzo marketingowo (bardzo wysoka lepkość mająca udawać wysoką jakość ) Dekoral - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 29.12.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Mieszanie farby z gruntem... lubię to określenie. Zwłaszcza "udało mi się". Każda farba ma swój skład każdy grunt ma swój. Może być tak że skłądniki są kompatybilne, może być tak że są kompatybilne na konkretnym typie podłoża (mówię dokładniej o jego nasiąkliwości), a może że nie. Inne zadania mają grunty zwykłe inne głęboko penetrujące, inne do powierzchni zwykłych inne do nasiąkliwych. Część gruntów z racji zastosowania wymaga rozcieńczenia, inne dwukrotnego malowania. Czasami wystarczy jeden składnik nawet nie "aktywny" tylko stabilizujący by wszystko się posypało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 29.12.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ja zaryzykuję jako grunt z polecanym tu na forum Kabe aquatex zmieszanym z wodą. Producent sam pisze że farba ta nie potrzebuje gruntu i można mieszać z wodą do 30%. Na to pójdzie docelowo przynajmniej w salonie Flugger. W reszcie domu pójdzie Beckers lub coś z podobnej półki cenowej.Ja się przestraszyłem że niektórzy straszyli że z tymi gruntami to trzeba uważać. Że trzeba dobrze pokryć bo potem jest problem gdy są zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 30.12.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Mój dom przeżyl horror po tynkach w wykonaniu ich przez ekipę Jan MAJEWSKI.Ponad 900 mkw tynków po partackim nierównym wykonaniu dodatkowo jeszcze popękał.Po 2-letnim wysychaniu został czyszczony drobnym papierem ściernym na pacce, potem grunt głeboko penetrujący i acrylputz z wiadra a na to 1-1grunt z białą dekoral.Potem wypatrzyłam grunt głębokopenetrujący soudal 10-litrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 30.12.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Mówienie o tym, że zmieszałem jakiś grunt z jakąś farbą to tak jakby mówić, że zadziałała tabletka od bólu głowy po tym jak dodałem ją do innej tabletki, bez patrzenia na jej skład. Może być że składnik aktywny jest ten sam, może że inny. Część tabletek ma skojarzone dwa składniki aktywne inne - tylko jeden. Jedne są mocne i mieszanie ich z innymi grozi ekhm... a jeszcze inne są odpowiednie dla dzieci. A jak zakładam każdy z tych co mieszali czytał MSDS / Kartę charakterystyki produktu niebezpiecznego i doskonale wie co znaczą słowa tam użyte i kody jakie producent jest zmuszony na niej umieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.01.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Szanowni Państwo, mieszanie gruntu z farbą zdecydowanie nie jest zalecaną praktyką. Trzeba pamiętać, że tego typu czynności zawsze podejmuje się na własne ryzyko i nie wiadomo, jaki efekt końcowy uzyskamy. Najlepiej stosować farbę podkładową dedykowaną do wykorzystywanej później farby nawierzchniowej. Przed użycie rozwiązań Śnieżka ACRYL-PUTZ® (np. gładzi, mas szpachlowych) rekomendowane jest zaś wykorzystanie, w zależności od stanu i chłonności podłoża, gruntu uniwersalnego bądź penetrującego ACRYL-PUTZ®. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts