cristoteles 24.01.2020 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Cwu ustawiasz w harmonogramie dziennym, co natomiast w tygodniowym. Szczerze mówiąc dołóż sobie jakis bezprzewodowy sterownik i nie będziesz się męczył. Ja ostatnio zainstalowałem salusa flrfv2 i bez problemu ustawiłem sobie grzanie na cały tydzień wg taryfy nocnej. Do tego salus pilnuje zadanej temp. i wyłącza pompę aby nie przegrzewała domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 24.01.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 W tym dziennym na cwu wiem jak ustawić rozpoczęcie grzania ale jak w tym samym dniu żebyś wyłączyć o 22 to nie mam pojęcia. Przełączam niby na off ale jak by się nie zapisuje. Nie ma gdzie tego podejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.03.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Też mam problem z grzaniem wody w wybranych godzinach. Ustawiłem harmonogram na 13 ale to nie działa, cwu ma być wyłączone?Bo inaczej grzeje dowolnie. Chciałbym drugi na 22 ale raczej się nie da. Jak ustawić wygrzewanie na chorobę legionistów. Ustawiłem sobie sobotę i 70 stopni. Pompa nagrzała do bodaj 55 i wywaliła błąd chyba 919, że nie mogła podgrzać do tej temp lub jej utrzymać przez zadany czas. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 18.03.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Może grzałkę masz wyłączona, bez grzałki nie pociągnie do 70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 19.03.2020 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Też mam problem z grzaniem wody w wybranych godzinach. Ustawiłem harmonogram na 13 ale to nie działa, cwu ma być wyłączone?Bo inaczej grzeje dowolnie. Chciałbym drugi na 22 ale raczej się nie da. Jak ustawić wygrzewanie na chorobę legionistów. Ustawiłem sobie sobotę i 70 stopni. Pompa nagrzała do bodaj 55 i wywaliła błąd chyba 919, że nie mogła podgrzać do tej temp lub jej utrzymać przez zadany czas. Masakra. Nie znam się na tej Pc , ale jeśli chodzi o podgrzewanie wody przeciw bakterii - jeśli normalnie użytkujesz wodę na bieżąco ona nie ma kiedy się rozwijać i podgrzewanie takie moim zdaniem jest zbyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 21.03.2020 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Ja również uważam że takie wygrzewanie trochę za bezcelowe. Szkoda energii, aby pędzić 300 l zbiornik do temp. 70 st., kiedy ciepła woda zużywana jest na bieżąco. Po wyjeździe wakacyjnym lub dłuższej nieobecności to i owszem, ale nie co tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 16.04.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Moim zdaniem takie wygrzewanie powinno być cykliczne raz na ok 2-3 tygodnie i spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 06.10.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Też mam problem z grzaniem wody w wybranych godzinach. Ustawiłem harmonogram na 13 ale to nie działa, cwu ma być wyłączone?Bo inaczej grzeje dowolnie. Chciałbym drugi na 22 ale raczej się nie da. Jak ustawić wygrzewanie na chorobę legionistów. Ustawiłem sobie sobotę i 70 stopni. Pompa nagrzała do bodaj 55 i wywaliła błąd chyba 919, że nie mogła podgrzać do tej temp lub jej utrzymać przez zadany czas. Masakra. W harmonogramie dziennym ustawiasz pod 1 godzinę i on,pod 2 godzinę i off ,analogicznie np.2 grzanie cwu - pod 3 godzinę i on ,pod 4 godzinę i off.Ja mam ustawione pod 1włącz o 13 i pod 2wyłącz o15 . Działa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 06.10.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Też mam problem z grzaniem wody w wybranych godzinach. Ustawiłem harmonogram na 13 ale to nie działa, cwu ma być wyłączone?Bo inaczej grzeje dowolnie. Chciałbym drugi na 22 ale raczej się nie da. Jak ustawić wygrzewanie na chorobę legionistów. Ustawiłem sobie sobotę i 70 stopni. Pompa nagrzała do bodaj 55 i wywaliła błąd chyba 919, że nie mogła podgrzać do tej temp lub jej utrzymać przez zadany czas. Masakra. W harmonogramie dziennym ustawiasz pod 1 godzinę i on,pod 2 godzinę i off .Ja mam ustawione pod 1włącz o 13 i pod 2wyłącz o15 . Działa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 06.10.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 06.10.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 W harmonogramie dziennym ustawiasz pod 1 godzinę i on,pod 2 godzinę i off. Działa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 10.10.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Czy ktoś z Was próbował ustawić temperaturę zasilania podłogówki? Próbuję ustawić, a coś nie mogę. Teoretycznie powinno się dać ustawić przechodząc na tę opcję i naciskając set, niestety przechodzi wtedy na temperaturę grzania wody, a po kolejnym naciśnięciu na regulację temperatury wewnątrz domu, potem znowu na grzanie wody itp. Czy coś robię źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrobelbiz 10.10.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Wszystko masz opisane w instrukcji obsługi: http://samsungehs.pl/wp-content/uploads/2016/11/Instrukcja_Obs%C5%82ugi_Samsung_EHS_Split_5_generacja.pdf Strona 36-39.Dokładnie to przytrzymujesz SET (ten obok strzałek) i strzałka w górę, a potem jak chcesz ustawić krzywą grzewczą to zmieniasz pola nr #2011, #2012, #2021, #2022.Przy tej opcji pod przyciskiem SET (ten obok Power po lewej) możesz ustawić +- 5stopni odchyłkę od tej krzywej. Lecz jeśli interesuje Cię stała temperatura zasilania podłogówki, to na ekranie masz po lewej stronie obok Power przycisk "Mode", ustawiasz ikonkę pierwszą po lewej i to wtedy pod SET możesz ustawić temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.10.2020 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 W harmonogramie dziennym ustawiasz pod 1 godzinę i on,pod 2 godzinę i off. Działa pozdrawiam Jak sie dokopie do pompy to sprawdze. Teraz grzeje mi w taniej o 1330 a potem gasze manualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 10.10.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Wszystko masz opisane w instrukcji obsługi: http://samsungehs.pl/wp-content/uploads/2016/11/Instrukcja_Obs%C5%82ugi_Samsung_EHS_Split_5_generacja.pdf Strona 36-39. Dokładnie to przytrzymujesz SET (ten obok strzałek) i strzałka w górę, a potem jak chcesz ustawić krzywą grzewczą to zmieniasz pola nr #2011, #2012, #2021, #2022. Przy tej opcji pod przyciskiem SET (ten obok Power po lewej) możesz ustawić +- 5stopni odchyłkę od tej krzywej. Lecz jeśli interesuje Cię stała temperatura zasilania podłogówki, to na ekranie masz po lewej stronie obok Power przycisk "Mode", ustawiasz ikonkę pierwszą po lewej i to wtedy pod SET możesz ustawić temperaturę. Dzięki, nie chcę ustawiać krzywej, chciałbym tylko ustawić temperaturę wody, którą zasilana jest podłogówka. Przycisk "mode" umożliwia mi obecnie 2 funkcje tak jak pisałem, temperaturę ciepłej wody w kranie lub ustawienie temperatury wewnątrz domu, a nie temperatury wody do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrobelbiz 11.10.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 W sumie to najprościej ustaw po prostu krzywą jako "prostą", to znaczy ustaw parametr #2021 i #2022 na 30, wtedy niezależnie od temp. na zewnątrz będzie Ci grzało podłogę do 30stopni. Tylko zmień "Mode" po lewej na trzecią ikonkę od lewej (grzanie wg. krzywej grzewczej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SARUL 25.10.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 (edytowane) Witam wszystkich. Mam ofertę na pompę Samsung EHS split 9 kw i 12 kw. Różnica w cenie sporą 5000zl. Dom 220m2 z 2010r . Ok 100 M2 podlogowka, reszta grzejniki przewymiarowane pod kocioł kondensacyjny. Ściany porotherm 35 + styro 10cm + klinkier . Okna 2 szybowe plastik z 2010r. Poddasze wełna 20 cm , posadzka styro chyba 10 cm . Wg strony ciepło właściwe zapotrzebowanie max wychodzi 10 kw przy -18 st. Jedno pomieszczenie 40m2 rzadko ogrzewane . Obecnie 11 letni kondensat i kominek z płaszczem Obawiam się że EHS 12 KW mimo wszystko będzie za duży i przez większość sezonu będzie pracował z mocą poniżej 60 % no i problemy z taktowaniem przy temp + ,a z drugiej strony EHS 9kw poradzi sobie max do -7 stopni ,no ale jest piec i kominek .Co radzicie ?? Edytowane 25 Października 2020 przez SARUL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 31.10.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 (edytowane) Nie mogę nagrzać zbiornika. W nocy miał temperaturę okolo 38 stopni. Kolo 5:00 już 150 stopni. Woda chłodna, po kąpieli w tej chwili ma 145 stopni. Z tego powodu nie chce się uruchomić grzanie. Oczywiscie temperatura to fake. Realnie jest koło 30 stopni. Restart, wyłączanie prądu na 10min nie pomogło. Może sie ktoś spotkał... Edit info od instalatora, poszedł czujnik temp na zbiorniku za 15zł. Przełączyliśmy z grzania podłogówki na grzanie wody. Fajne urządzenie. Miana trybu zaworu 3d, wyłączenie sterownika wifi i grzejemy w trybie CO zbiornik CWU Edytowane 31 Października 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.10.2020 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Mam ofertę na pompę Samsung EHS split 9 kW i 12 kw. Różnica w cenie sporą 5000zl. Wg strony ciepło właściwe zapotrzebowanie max wychodzi 10 kW przy -18 st. Obawiam się że EHS 12 kW mimo wszystko będzie za duży i przez większość sezonu będzie pracował z mocą poniżej 60 %no i problemy z taktowaniem przy temp + , a z drugiej strony EHS 9kw poradzi sobie max do -7 stopni ,no ale jest piec i kominek . Co radzicie ?? Jakie moce mają te pompy przy - 18 C, Czy mają grzałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 01.11.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Ja mam 16kw przy -20 o ile się nie mylę ma koło 11kw. Ma 2 grzałki po 3kw chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts