Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To mamy taką samą moc pompy też mam 9 kw tylko ze mi grzeje 135 m2 plus garaż 25 m ale tam podłogówka jest rozłożona co 40 cm. No u Ciebie przy zadanej tem 29 stopni na pewno masz cieplejsze podłogi. No chyba ze mój pirometr jest do dupy…

Ja w tym momencie przy 31,5 mam w domu 22 C. Nie wiem może 25 cm styro na stropie to za mało. Na wszytko jeszcze jest 5 cm wylewki. Muszę pożyczyć od znajomego kamerę termowizyjną i poszukać czy to wina pompy czy gdzieś po porostu ciepło ucieka. W końcu to nowy 2 letni dom… Co nie zmieni faktu, że u mnie przy 31,5 podłogi są chłodniejsze a obwiniał bym za to mniejsze przepływy niż u Ciebie.

Nasz dom nie jest typowy , bo ma przeszklania ponad 30m2 (chyba coś bliżej 40m2) a do tego część domu ma sufity o wysokości prawie 5m (katedralne) , więc nie jest zbyt energooszczędny mimo że dobrze docieplony.

Z tego co mówił chyba Pandzik w Samsungu 8KW przepływ max to 22L/min. U mnie przepływ max jakbym chciał to będzie 40L/min . U mnie jest bardzo wysoki . W ksiażce serwisowej od LG jest napsiane że mimumlany przy 9KW jest 25,8l/min , ale u mnie na III biuegu pompy było prawie 40L i hałas olbrzymi . Ustawilem II bieg pompy to mam około 35L , na I biegu jest około 30L ale wtedy pompa juz taktuje u mnie ..

Myślę że dzieki sporego przepływu mogę mieć deltę 2 , czyli dać niższą temperaturę zasilania .

• Odpowiedzi 836
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A myślisz ze przeszklenia mają aż tak dużo do tego ? U mnie w samym salonie jest 20 m2 ( dwa duże okna 3,6x2,3 plus narożne) dom parterowy i wysokość 2,9

Najgorsze jest to w tym samsungu ze samemu nie można zmienić biegu w pompie, chyba automatycznie dobiera przepływ ale średnio to jej idzie…

Ewentualnie można by dołożyć jakaś pompkę do obiegu.

Ja mam blisko 40m2 w sumie, ale w salonie mam z 5ciu sztuk najwieksze 2,5x2,35. Taka wysokość pomieszczenia i te okna mogą wpływać na zapotrzebowanie. PC chodzi na 22l i nic z tym nie można zrobić. Tzn można włączyć niższy bieg na pompie obiegowej, ale to jeszcze zmniejsza przepływ. Szkoda bo sama pompka obiegowa posiada tryb automatyczny.

Delta 2 Kaszpira... Ja mam tylko dwa odczyty temp, wewnetrzny i zewnetrzny. Tłumacze to sobie że to powrót i zasilanie.Chyba wiem czemu nie wchodziła wyżej niż 28-29 stopni. Delta była ustawiona na 5, a "powrót" to ok 24 stopnie. Nie wiem ile litrów jest w systemie, ale przy 1100m 18ki pewnie ponad 200l. Przy takiej niskiej wymianie nie dziwota, że wraca chłodna woda. Przynajmniej system jest bezgłośny :p

Ja mam blisko 40m2 w sumie, ale w salonie mam z 5ciu sztuk najwieksze 2,5x2,35. Taka wysokość pomieszczenia i te okna mogą wpływać na zapotrzebowanie. PC chodzi na 22l i nic z tym nie można zrobić. Tzn można włączyć niższy bieg na pompie obiegowej, ale to jeszcze zmniejsza przepływ. Szkoda bo sama pompka obiegowa posiada tryb automatyczny.

Delta 2 Kaszpira... Ja mam tylko dwa odczyty temp, wewnetrzny i zewnetrzny. Tłumacze to sobie że to powrót i zasilanie.Chyba wiem czemu nie wchodziła wyżej niż 28-29 stopni. Delta była ustawiona na 5, a "powrót" to ok 24 stopnie. Nie wiem ile litrów jest w systemie, ale przy 1100m 18ki pewnie ponad 200l. Przy takiej niskiej wymianie nie dziwota, że wraca chłodna woda. Przynajmniej system jest bezgłośny :p

Myślę że ilość wody w obiegu jest u Ciebie całą "tajemnicą" szybkości grzania i niższej temp zasilania.

U mnie podobno jest 800mb rury PEX 16 , więc wychodzi że wody jest 90L.

Patrzą że niby "optymalne" na każde 20l wody w obiegu jest 1KW mocy pompy powinienem mieć pompę 4-5KW ...

TY masz rury o większej średnicy i większej pojemności wodnej a i samych rur wiecej , wiec więcej ciepła jest oddawane. U mnie szybko to wraca i zapewne stąd ta delta 2 ...

Myślę że cała "tajemnica" to rury Pex 18 u Ciebie. Teraz gdybym wiedziałto bym dał rury PEX 20 ;)

U mnie raczej mam ogrzewanie dostosowane teoretycznie do pompy 3-5KW a nie takiego "potwora".

Może u Shreka jest ten sam problem. Mały przepływ , mała ilośc wody w obiegu to mała moc grzewcza i wolne (małe) przekazywnaie ciepła.

Jedynie co to ratuje wyższa temp zasilania albo dłuższe grzanie ..

Podejrzewam, iż każdy z nas będzie sam musiał sobie poradzić i nikt nam tu nie pomoże. Ja zmienię u siebie deltę z 5 na 4 a jak to nic nie da to na 3.

Życzę powodzenia w dobrym użytkowaniu PC

• 3 weeks później...
To mamy taką samą moc pompy też mam 9 kw tylko ze mi grzeje 135 m2 plus garaż 25 m ale tam podłogówka jest rozłożona co 40 cm. No u Ciebie przy zadanej tem 29 stopni na pewno masz cieplejsze podłogi. No chyba ze mój pirometr jest do dupy…

Ja w tym momencie przy 31,5 mam w domu 22 C. Nie wiem może 25 cm styro na stropie to za mało. Na wszytko jeszcze jest 5 cm wylewki. Muszę pożyczyć od znajomego kamerę termowizyjną i poszukać czy to wina pompy czy gdzieś po porostu ciepło ucieka. W końcu to nowy 2 letni dom… Co nie zmieni faktu, że u mnie przy 31,5 podłogi są chłodniejsze a obwiniał bym za to mniejsze przepływy niż u Ciebie.

umiecie chociaż obsługiwać pirometr ? To nie takie proste. Naklejcie sobie czarną kawałek taśmy izolacyjny na powierzchnie i dopiero mierzcie . Każdy materiał ma różny współczynnnik emisyjnosci.

• 1 month później...

Mam co prawda pompę innej marki ale chciałbym porównać ją do pompy brata a on ma samsunga. Jak to jest w samsungu :

- czy podczas defrostu pompa może użyć grzałki do wspomagania?

- zbiornik CWU ma ustawiony na STANDARD i wydawało mi się że kilka razy pompa użyła grzałki do wspomagania czy to normalne w tym trybie ?

Ja mam z kolei pytanie z innej beczki.. na gruncie ehs'a na fbooku ktoś bardzo się upiera że Samsung robi bardzo ale to bardzo mało defrostow.. U mnie przy temp +1--3 potrafi robić co godzinę.. Zależnie od wilgotności.. Pytanie dla was, użytkowników, czy to jest prawidłowo?

Domyślnie

Ja mam z kolei pytanie z innej beczki.. na gruncie ehs'a na fbooku ktoś bardzo się upiera że Samsung robi bardzo ale to bardzo mało defrostow.. U mnie przy temp +1--3 potrafi robić co godzinę.. Zależnie od wilgotności.. Pytanie dla was, użytkowników, czy to jest prawidłowo? jak to jest u was?

Proszę o usunięcie powyższego postu. Zaszła pomylka

nie wierz plotkom. Fizyki nie oszukasz :) W odpowiednich warunkach każda PC może robić defrosty i 3 razy cześciej, ale szczerze to trochę strzelam bo mnie to przestało interesować.

- zbiornik CWU ma ustawiony na STANDARD i wydawało mi się że kilka razy pompa użyła grzałki do wspomagania czy to normalne w tym trybie ?

Tak, w trybie standard pompa pomaga sobie grzałkami po jakimś tam czasie jeśli nie osiągnie temperatury zadanej. Nie pamiętam jaki to czas, 60/90 min? Trzeba by poszukać na stronie Neoklimy na Youtubie w filmach poradnikowych sterownika gdzieś jest taka informacja (albo w instrukcji).

U mnie CWU pracuje w trybie Ekonomicznym, w tym programie nigdy grzałka się nie załącza.

- czy podczas defrostu pompa może użyć grzałki do wspomagania?

Na pewno jest taka pozycja w ustawieniach serwisowych. Pytanie do tych co korzystają jak to działa i czy każdą pompa ma taką grzałkę? Ja mam tylko zapasową i wspomagającą. Obie wyłączone.

Pytanie dla was, użytkowników, czy to jest prawidłowo?

U mnie w splicie 6kW defrosty też w tych okolicach temperatur są częste. Trwają 3-5 minut i woda spada o 2-3 stopnie ale są.

Ale może to też kwestia tego, że grzeję tylko w ciągu dnia, więc po nocy trochę musi mocniej 'hulać'.

Na początku jeszcze zwracałem na to uwagę - wychodziłem, przyglądałem się, zerkałem na zegarek... Teraz mi wystarcza, że mi w du*kę ciepło i rachunki są na tyle niewysokie, żeby rodzina i znajomi nie wierzyli.

Edytowane przez I am Batman
literówka
U mnie w splicie 6kW defrosty też w tych okolicach temperatur są częste. Trwają 3-5 minut i woda spada o 2-3 stopnie ale są.

Ale może to też kwestia tego, że grzeję tylko w ciągu dnia, więc po nocy trochę musi mocniej 'hulać'.

Na początku jeszcze zwracałem na to uwagę - wychodziłem, przyglądałem się, zerkałem na zegarek... Teraz mi wystarcza, że mi w du*kę ciepło i rachunki są na tyle niewysokie, żeby rodzina i znajomi nie wierzyli.

Pewnie że rachunki bedą niskie jak sie grzeje tylko w dzień

A noc? co tam niech głowa przymarza do poduszki- grunt że rachunki niskie i sąsiedzi nie wierzą że może tak być. tanio

To takie typowe -podobne to tych co na śmieciuchach (brzdżenie ) No ale pochwalić sie można że za miesiąc mam 250kWh zuzycia.;)

Bo tu właśnie o to chodzi. Nie aby było w domu ciepło TYLKO --by było Tanio. Paranoja.

A noc? co tam niech głowa przymarza do poduszki- grunt że rachunki niskie i sąsiedzi nie wierzą że może tak być. tanio

To takie typowe -podobne to tych co na śmieciuchach (brzdżenie ) No ale pochwalić sie można że za miesiąc mam 250kWh zuzycia.;)

Bo tu właśnie o to chodzi. Nie aby było w domu ciepło TYLKO --by było Tanio. Paranoja.

Paaanie, zluzuj. Skąd jakieś insynuacje, że mi głowa do poduszki przymarza?

Akurat grzeje pierwszy sezon i po wielu próbach/zmianach sterowania, takie mi sprawdza się najlepiej. Pytanie czy chcesz to wiedzieć, bo i po co? Moje grzanie w dzień wynika z ustawionej temperatury 22, a w nocy 21, więc się nie włącza bo nie potrzebuje. Załączy się o 6 przy zmianie 21>22 to sie załączy, będzie trzeba o 4 nad ranem to zacznie grzać, ale lwa część grzania w dzień.

Następnym razem dopytaj, nie traktuj takżego swojego widzimisię za fakt (jakoby dla mnie ważniejszy jest rachunek aniżeli komfort). Po co tyle jadu?

Przez takie posty zapchaj-dziury jak twój odniechciewa mi się czytać forum, na którym ludzie powinni sobie pomagać.

W wigwamie mieszkasz? nie wszyscy tak mają. U mnie na ten przykład to praktycznie koniec grzania. Ostatnio grzałem w nocy z czwartku na piatek za 6 kwh. Dziś po nocy mialem w najchłodniejszym pokoju 22,4 stopnia. Na dole nawet nie mierze. Jeżeli to się utrzyma , a ponoć ma, to jedynie dla komfortu letniej podłogi teraz pozostanie grzanie.

Paaanie, zluzuj. Skąd jakieś insynuacje, że mi głowa do poduszki przymarza?

Akurat grzeje pierwszy sezon i po wielu próbach/zmianach sterowania, takie mi sprawdza się najlepiej. Pytanie czy chcesz to wiedzieć, bo i po co? Moje grzanie w dzień wynika z ustawionej temperatury 22, a w nocy 21, więc się nie włącza bo nie potrzebuje. Załączy się o 6 przy zmianie 21>22 to sie załączy, będzie trzeba o 4 nad ranem to zacznie grzać, ale lwa część grzania w dzień.

Następnym razem dopytaj, nie traktuj takżego swojego widzimisię za fakt (jakoby dla mnie ważniejszy jest rachunek aniżeli komfort). Po co tyle jadu?

Przez takie posty zapchaj-dziury jak twój odniechciewa mi się czytać forum, na którym ludzie powinni sobie pomagać.

Mi rrównież sie odechciewa czytać jak czytam

Cyt-grzeję tylko w ciągu dnia, więc po nocy trochę musi mocniej 'hulać'.

Cyt-nad ranem to zacznie grzać, ale lwa część grzania w dzień.

Dlaczego to lwia część to dzień? czyżby nie dlatego że dom został wychłodzony po nocy? W dzień mamy duże zyski słoneczne a ty LWIĄ część grzania masz w dzień.

21--22*C to są temp nieakceptowalne dla mnie. Po za tym spadek o 1* też nie wchodzi w grę.( sądzę że ten spadek masz spoooooro niższy niż podajesz)

Ha ha Cyt-będzie trzeba o 4 nad ranem to zacznie grzać, ale lwa część grzania w dzień. ----- skoro dom potrzebuje o 4-tej rano grzania to jakim to sposobem Lwia część jest w dzień?

To wasze grzanie to tak jak pisalem ( brzdżenie)- i tyle To się w ogóle nie trzyma kupy.

I nie ma z mojej strony Jadu-- tak uważam. A jak jest to zapytaj sam siebie. Czy aby na pewno -jest OK

W wigwamie mieszkasz? nie wszyscy tak mają. U mnie na ten przykład to praktycznie koniec grzania. Ostatnio grzałem w nocy z czwartku na piatek za 6 kwh. Dziś po nocy mialem w najchłodniejszym pokoju 22,4 stopnia. Na dole nawet nie mierze. Jeżeli to się utrzyma , a ponoć ma, to jedynie dla komfortu letniej podłogi teraz pozostanie grzanie.

TAK mieszkam w Wigwamie o metrażu ponad 230m2 i z temp. 24h/doba w przedziale 22,8*C --do 23,4*C

Nie wiem po co kupowałeś PC za naście tyś. ? Skoro wystarczy 6kWh na 2 dni?:D

Myślisz ?

Hm! --dom pasywny w stopce ciekawe?:lol2: -a PC 8kW

Edytowane przez -voymar-
TAK mieszkam w Wigwamie o metrażu ponad 230m2 i z temp. 24h/doba w przedziale 22,8*C --do 23,4*C

Nie wiem po co kupowałeś PC za naście tyś. ? Skoro wystarczy 6kWh na 2 dni?:D

Myślisz ?

Hm! --dom pasywny w stopce ciekawe?:lol2: -a PC 8kW

Owszem, mieszkasz w wigwamie, grzanym wcześniej ogniem zatem masz zerowe pojęcie o nowych domach ogrzewanych pompą ciepła.

Kiedyś na wątku "kotłów na syf" zdałem pytanie, czy ktoś zużywa 1,5kg ekogroszku na dobę...

owszem, mieszkasz w wigwamie, grzanym wcześniej ogniem zatem masz zerowe pojęcie o nowych domach ogrzewanych pompą ciepła.

Kiedyś na wątku "kotłów na syf" zdałem pytanie, czy ktoś zużywa 1,5kg ekogroszku na dobę...

:Już nie raz ci udowodniłem twą znajomość.:D