codix 29.12.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Cieńko na zdjeciu te rurki zasilajace tyle obwodów wygladaja jaka one maja srednice wewnetrzna ta zasilajaca i powrotna no i jaki rozmiar zaworu 3d?Nie ma ten samsung gdzies w opcjach podgladu z jaka wydajnoscia chodzi pompka obiegowa jakis przeplyw?U mnie pompa 7kw panasa podczas takiej normalnej pracy ustabilizowanej pcha ok.15l/min jak chodzi na wyzszej mocy np.60hz to pcha z 22l/min nawet do 30 podczas defrostów to i 34l/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 29.12.2019 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Jak na podłogowe to masz wysoka temp. U mnie na grzejnikach przy 0 stopniach jest około 32-33 stopni, A w domu 23c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 29.12.2019 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Czyli wychodzi na to, iż na rozdzielaczu wszystkie przepływy są otwarte na maxa. Rurki z zasilaniem maja 26 x3 czyli to są 3/4 cala? Co do zawory trójdrożnego to nie mam pojęcia. Przydała by się regulacja na pompie na wyższy bieg ale nie wiem jak to zrobić. A co do temperatury to krzywa tak jest ustawiona fabrycznie. Przy zero grzeje jakieś 33 C. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez shrek565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.12.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Niestety nie idzie znalezc co oni za zawor w komplecie dawali jaki on ma przeplyw.Sprawdz czy napewno masz dobrze zalozony ten zawor 3d po modelu wychodzi ze jest to zawor trzydrogowy taki mieszacz a powinien byc zalozony tylko zawor przelaczajacy czyli tylko 100% zamkniety albo 100% otwarty ten co ty masz fabrycznie jest zrobiony na polozenie 50% i tak trzeba go zlozyc zeby sie calkowicie otwieral na chyba 10tce i zamykal na 0 sprawdz czy jak chodzi na c.o czy czasem nie przepuszcza czegos na cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 29.12.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Jak jest w pozycji na 0 to wtedy grzeje ciepłą wodę i wytwarza gorącą rzędu 50 C a gdy jest w pozycji na 10 wtedy idzie tylko na ogrzewanie podłogowe. A zawór wygląda tak : i jak grzeje ciepłą wodę to wydaje mi się, iż odrobinę przepuszcza na podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.12.2019 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) A jak tak sciagniety jest to dasz rade recznie go ruszyc? Spróbuj czy jest domkniety do konca czy nie Mi to nadal nie podobaja sie te pexy zaciskane instalacja od pompy do rozdzielacza powinna zapeewwniac jak najwiekszy przeplyw a te zllaczki pradowane czy trojnik to one niezle zawezaja przeplyw .Moze obiegowka chodzi tak jak powinna ale ma niezly opór ,jak nie masz zadnych wskazan w pompie to nieewiem jak to sprawzic .Mozna by bylo niby zalozyc jakis duzy wodomieerz na 3/4 zaraz za pompa dac na cwu i stoper i sprawwdzic ile daje litrow na minute Edytowane 29 Grudnia 2019 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 29.12.2019 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Jeśli chodzi o zużycie to nadal coś około 500 KW ciężko stwierdzić ponieważ nie mam oddzielnego licznika na pompę a już mieszkamy i całkowite zużycie w domu w którym jest wszystko na prąd w grudniu to 750 kW ( 25 Dziennie) czyli jakieś 450 zł. W poprzednim tyle kosztował mnie sam eko groszek na miesiąc do grzania... Jeśli chodzi o przepływ to jest mały 0,5 - 0,7 instalacja ma tylko dwa opory na zaworze 3d i powrocie zaznaczone na zielono. układ bardzo prosty, zawór 3D w momencie grzania podłogówki odcina bojler i na odwrót. Mam ustawioną krzywa + 1 i przy temperaturze na zewnątrz 1 C woda produkowana przez pompę ma 34 C. Własnie nie wiem jak regulować te zawory na dole? odkręcić nakrętki i śrubami czy tym wystającym szpikulcem ? Tu jest na odwrót wkręcone rotametry to przepływ na maxa a wykręcony w górę jak w garażu to brak przepływu. Sprawdził bym jeszcze grzanie cwu ,standardowo w sterowniku jest ustawiona histeraza 5 stopni (czyli jak temperatura cwu spadnie o 5 stopni to zawor z co przelacza na cwu)-niewiem jak masz umiejscowiony czujnik od zasobnika cwu.Ja grzeje wodę raz dziennie i u mnie jest ustawiona histeraza 15 stopni(zasobnik cwu 300litrow) .Odnosnie C.O ,34 stopnie na podłogę przy temperaturze powyżej zera to dużo ,u mnie tyle leci przy -15 i tu obniżył bym krzywa do -1 -2? Sprawdź ten zawor bo powinno byc on/off 100% Zużycie u mnie za grudzień bedzie około 440-450 kwh o około 150 kwh mniej niż w 2018, 22-22,5stopnia w domu Edytowane 29 Grudnia 2019 przez art8005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 02.01.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Mam zamontowane dwie obiegowki, jedna przed zaworem trojdroznym i druga za zaworem. Od niedawna grzeje cwu i zauważyłem kiedy pompa jest wyłączona to co jakiś czas załącza się obiegówka i mieli wodę w i instalacji. Problemem jest to że załącza się tylko obiegówka przed zaworem i do tego zawór przełącza się na obieg cwu. Obiegówka pracuje kilka minut i w tym czasie wystudza wodę w cwu. W dzień po kilku takich załączeniach woda w zbiorniku cwu potrafi spaść nawet o 10 stopni. Co z tym zrobić? Gdyby zawór nie przełączal się na obieg cwu to byłoby wszystko ok, a tak jest lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 03.01.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Mam zamontowane dwie obiegowki, jedna przed zaworem trojdroznym i druga za zaworem. Od niedawna grzeje cwu i zauważyłem kiedy pompa jest wyłączona to co jakiś czas załącza się obiegówka i mieli wodę w i instalacji. Problemem jest to że załącza się tylko obiegówka przed zaworem i do tego zawór przełącza się na obieg cwu. Obiegówka pracuje kilka minut i w tym czasie wystudza wodę w cwu. W dzień po kilku takich załączeniach woda w zbiorniku cwu potrafi spaść nawet o 10 stopni. Co z tym zrobić? Gdyby zawór nie przełączal się na obieg cwu to byłoby wszystko ok, a tak jest lipa. U mnie obiegowka również mieli wodę co jakiś czas ale na c.o ,cos masz chyba spartolone bo nie powinno mielić wody w zbiorniku dzwon do instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 07.01.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Z tego co się dowiedziałem to samsung fabrycznie jest tak zaprogramowany. Jak pompa jest wyłączona i temp. zewn. spada ponizej jakiegoś tam parametru to jednostka sterująca daje sygnał co jakiś czas na zawór trojdrożny, który z obiegu CO przełącza na CWU. Po kilku minutach zawór wraca na obieg CO i obiegowka odrazu staje. Mam G13 i grzeje wg harmonogramu w zasadzie tylko w T3 i pompa przez większość dnia jest wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 08.01.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Z tego co się dowiedziałem to samsung fabrycznie jest tak zaprogramowany. Jak pompa jest wyłączona i temp. zewn. spada ponizej jakiegoś tam parametru to jednostka sterująca daje sygnał co jakiś czas na zawór trojdrożny, który z obiegu CO przełącza na CWU. Po kilku minutach zawór wraca na obieg CO i obiegowka odrazu staje. Mam G13 i grzeje wg harmonogramu w zasadzie tylko w T3 i pompa przez większość dnia jest wyłączona. Jednak mysle ze jest gdzies tu blad w podłączeniu sterowania, nie powinno przełączać zaworu na cwu tylko mielić wodę co.Wlasnie teraz u mnie sie załączyła pompa i mieli wodę co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.01.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Jednak mysle ze jest gdzies tu blad w podłączeniu sterowania, nie powinno przełączać zaworu na cwu tylko mielić wodę co.Wlasnie teraz u mnie sie załączyła pompa i mieli wodę co A potrafisz czytać ze zrozumieniem? Cristoteles pisze "jak pompa jest wyłączona" . Jeśli włączy pompę na co to pewnie też będzie mieliła co a nie cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 08.01.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 A potrafisz czytać ze zrozumieniem? Cristoteles pisze "jak pompa jest wyłączona" . Jeśli włączy pompę na co to pewnie też będzie mieliła co a nie cwu. Zależy kto jak rozumie wylaczona fizycznie on/off czy poprostu wylaczona bo nie grzeje co.Samsung tak ma i pewnie inne pompy pw tez ,ale tak jak pisałem wyżej nie powinno mielić cwu .Zawor trójdrożny przełącza sie w momencie gdy ma grzać cwu i po skończonym grzaniu ma wrócić na co,takie jest moje zdanie i tak jest u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 09.01.2020 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Wyłączona w tym sensie, że zielona dioda na sterowniku się nie świeci. Do pompy dochodzi oczywiście zasilanie. Harmonogram ją załącza i wyłącza.Wczoraj spróbowałem zostawić ją aktywną na grzaniu tylko cwu(wówczas do samego grzania cwu zalaczyla się w ciągu dnia tylko raz). Sytuacja z wychladzaniem zbiornika znowu się powtórzyła. Jak ją zostawię aktywną grzaniu tylko CO to tego problemu nie ma, ale nie mam ochoty ani potrzeby aby w ciągu dnia dogrzewała mi CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 10.01.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Zainstalowałem sterownik salusa, który przejął włączanie i wyłączanie pompy. Niestety nic nie pomogło. Sterownik Samsunga jest w ciągłej gotowości do pracy, a zawór trojdrozny jak pompa nie grzeje to co pewnie czas przełącza mieszanie wody na obieg cwu. W ten sposób czynnik gr, rwczy z wężownicy trafia do jednostki zewnętrznej.Może to taki urok jednostki mono. Mógłby ktoś zerknąć kto ma splita czy na wyłączonej pompie zawór trojdrozny mieszanie wody w instalacji przełącza na obieg cwu. Tylko że w splicie czynnik grzewczy nie wydostaje się na zewnątrz i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf_ju 12.01.2020 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Zainstalowałem sterownik salusa, który przejął włączanie i wyłączanie pompy. Niestety nic nie pomogło. Sterownik Samsunga jest w ciągłej gotowości do pracy, a zawór trojdrozny jak pompa nie grzeje to co pewnie czas przełącza mieszanie wody na obieg cwu. W ten sposób czynnik gr, rwczy z wężownicy trafia do jednostki zewnętrznej. Może to taki urok jednostki mono. Mógłby ktoś zerknąć kto ma splita czy na wyłączonej pompie zawór trojdrozny mieszanie wody w instalacji przełącza na obieg cwu. Tylko że w splicie czynnik grzewczy nie wydostaje się na zewnątrz i nie ma problemu. W split chyba jest podobnie. Ustaw timer dla CWU, ja mam np tak: 1) cwu załącza się od 14:50 do Max 16 i grzeje w opcji standard. U mnie jest to 45 st C 2) od 21 do 22:15 jako Eco ( Eco mam ustawione na minus 2 st C, więc grzeje do 43 st C 3) od 4:30 do 5:30 Delte mam ustawioną na 5 st C więc jeżeli nie ma spadku temp o 5 st to CWU się nie zalaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 12.01.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 W split chyba jest podobnie. Ustaw timer dla CWU, ja mam np tak: 1) cwu załącza się od 14:50 do Max 16 i grzeje w opcji standard. U mnie jest to 45 st C 2) od 21 do 22:15 jako Eco ( Eco mam ustawione na minus 2 st C, więc grzeje do 43 st C 3) od 4:30 do 5:30 Delte mam ustawioną na 5 st C więc jeżeli nie ma spadku temp o 5 st to CWU się nie zalaczy. Masz splita czy mono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf_ju 12.01.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Masz splita czy mono? Split Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 12.01.2020 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Split Mógłbyś napisać jaka obiegówka obsługuje Ci dom. Ja mam wilo yonos pico 25 1-4 i czuję że mam troszkę małe przepływy na rotametrach. Bije się z myślami czy warto byłoby wymienić na 25 1-6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf_ju 12.01.2020 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Mógłbyś napisać jaka obiegówka obsługuje Ci dom. Ja mam wilo yonos pico 25 1-4 i czuję że mam troszkę małe przepływy na rotametrach. Bije się z myślami czy warto byłoby wymienić na 25 1-6. Mam tylko jedną pompę obiegową i jest to pompa wbudowana w jednostkę wewnętrzną, oryginalna to jest: WILO STRATOS PARA 25/1-9. Też myślałem, że nie wystarcza, ale ja mam rury 18 na podłogach ( dół i góra i do tego 14 na ścianie w garażu - duży opór) i pompa daje radę, a przepływy do 2l/min są w zupełni wystarczające. Miałem na początku problem z przepływem na garaż, ale jak tylko przykręciłem resztę petli zgodnie z projektem to wszystko jest OK. w domu cały czas powyżej 23 st C. Opis domu masz poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts