SARUL 03.11.2020 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 (edytowane) Pod wzgledem taktowania to lepsza bedzie 9kw ta 12kw bedzie miala wieksze problemy. Znowu ta 9kw moze okazac sie za slaba jesli faktycznie masz takie zapotrzebowanie domu (bo cieplowlasciwe nie jest jakas super stronka do wyliczania)ale jesli dopuszczasz wrazie czego dogrzewanie gazem lub grzalkami to czemu nie. To juz Twoja decyzja jak chcesz grzac czy w sposob ciagly czy w taryfach itp. Tak naprawde to godzin bo to na godziny trzeba liczyc a nie dni z temperaturami ponizej minus 10st to jest kak na lekarstwo. A grzales gazem to nie masz danych ile gazu Ci szlo na sezon grzewczy?I ile np.szlo w taki naprawde mrozny dzień i jakie yemp.na grzejmikach wtedy miałeś? Gazu za zeszły cały rok zużyłem 21000KWh razem z C.W.U. Tak do - 10 wystarczało 45 stopni na piecu, niżej to dawałem ok 50 ale też fakt , że piec nie chodził cały czas , wiec musiał gonić. Pompa raczej mam plan , żeby chodziła ile bedzie potrzeba w/g krzywej. Mam PV 3KW od 5 lat, teraz bede dokladał jeszcze niecłąe 6 KW więc taryfy nocne nie będą miały znaczenia Edytowane 3 Listopada 2020 przez SARUL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.11.2020 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Samsung EHS 9 kW/1f może pracować z min. mocą grzewczą 2,39 kW a Samsung 12 kW/ 1f - 3,75 kW . Pompy Panasonic maja średnio moce minimalne; 9 kW/1f ; około 2,20 kW, 9 kW/3f ; 9 kW/T-Cap ; ok 3,50 - 4,0 kW 12 kW/1f/3f ; ok 4,5 kW Czyli można powiedzieć, że Samsung ma średnio moce minimalne zbliżone do Panasonica, Celuj w 9 kW/1f, Warto, żebyś dane budynku umieścił w stopce Edytowane 4 Listopada 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.11.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Przy -18 C pompa samsung ; .....1/ 9 kW ma ok. 6.5 kW , .....2/ 12 kW ma ok. 8,0 kW . Mają grzałki 4 kW . Myślę że nawet pompa 9 kW poradzi sobie bez grzałek do ok -7stopni , a później grzałki lub wspomaganie przez piec gazowy, ale za to lepiej dobrana moc pompy dla temperatury > - 2 stopni ad1/ 6,5 kW + 4 kW grzałki = 10,5 kW, ad2/ 8,0 kW + 4 kW grzałki = 12,0 kW I tak trzymaj Edytowane 4 Listopada 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.11.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Nie wie ktoś czemu pompa grzeje wodę w zbiorniku do 48 stopni gdy ustawione mam na 55? Edytowane 4 Listopada 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.11.2020 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Nie wie ile czemu mi pompa grzeje wodę w zbiorniku do 48 stopni gdy ustawione mam na 55? A jaka jest temperatura wody na wyjsciu z pompy w momencie gdy masz te 48st tuz przed wylaczeniem pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.11.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A jaka jest temperatura wody na wyjsciu z pompy w momencie gdy masz te 48st tuz przed wylaczeniem pompy Gdzie to odczytać? W okienku dot. CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 04.11.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Praca zmienna CWU? Zmień maksymalny czas grzania CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.11.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Z wyłączonym CO i bez ram czasowych grzeje do 48 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.11.2020 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Z wyłączonym CO i bez ram czasowych grzeje do 48 stopni. Sprawdziles ta temperature zasilania (niewiem gdzie w samsungu jest to pokazane) ale jakas temperatura ktora rosnie wraz z wzrostem temperatury w baniaku i jest od niej wyzsza pewnie w tym samym okienku jak grzejesz na c.o i pokazuje jaka puszcza na grzejniki czy na podloge. Jak grzejesz do 48st w baniaku a czujnik masz np.na srodku to temperatura na gorze zbiornika moze miec juz np.55st.i taka jest pokazywana na zasilaniu (niewiem do ilu st.grzeje samsung )ale moze byc ze do 55st i dlatego sie juz wylącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.11.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znalazłem ustawienie maks temp. Pompy. Było na 50 stopni. Maksymalna wartość to właśnie 55 stopni. Po jej zmianie zbiornik jest grzany. To już jest maksymalna wydajność pompy? Może jednak pozostać przy 50 stopniach i grzać dwa razy dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.11.2020 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znalazłem ustawienie maks temp. Pompy. Było na 50 stopni. Maksymalna wartość to właśnie 55 stopni. Po jej zmianie zbiornik jest grzany. To już jest maksymalna wydajność pompy? Może jednak pozostać przy 50 stopniach i grzać dwa razy dziennie? Lepiej dwa razy na dobe zagrzej a zejdz jak najnizej z temperatura na bojlerze.Ja grzeje wode do 45stopni tyle pokazuje czujnik na srodku bojlera.Wiadomo ze u gory jest jeszcze cieplejsza temperatura na zasilaniu z pompy wychodzi mi wtedy ok.50stopni . Moja pompa tez grzeje tylko do 55st.na zasilaniu ale to juz sa męczarnie dla pompy i slaby cop.Wiadomo im nizej grzejesz tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 05.11.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A ile czasu pompa 12kw potrzebuje żeby zagrzać zbiornik cwu 200l? Czy w harmonogramie ustawić grzanie wody 2x na dobe po 1 godzinie do 46stopni?Standardowo to po zagrzaniu bojelra jak długo utrzyma się w nim ciepła woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.11.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 @codix, czyli do 45 stopni. OK. @waka, Ja to ustawiam harmonogramem, choć takie ustawienia są w serwisowym zdaje sie. *kw 200l zbiornik nagrzewa do 48stopni (od ok 35) bardzo szybko. Nie wiem, jakies 20min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.11.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 @codix, czyli do 45 stopni. OK. @waka, Ja to ustawiam harmonogramem, choć takie ustawienia są w serwisowym zdaje sie. *kw 200l zbiornik nagrzewa do 48stopni (od ok 35) bardzo szybko. Nie wiem, jakies 20min. Musisz juz sam sobie posprawdzac dla jednego woda np.45st bedzie za goraca dla innych za zimna.Ustaw taka zeby Ci starczalo wody o komfortowej temperaturze od jednego grzania do drugiego grzania ale im mniejsza tym lepiej ze względow ze cop jest lepszy podvzas grzania do niższych temperatur i baniak ma mniejsze straty jesli przetrzymuje chlodniejsza wodę. Dobrze jest tez tak ustawic zeby miala co zagrzac zeby nie podgrzewała wody o np.4st.tylko jak juz grzeje to zeby miala do dogrzania np.10st . No ale to juz u kazdego jest inny profil zużycia wody i kazdy musi sobie to sam utrafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 07.11.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Mam jeszcze pytanie. Czy wasze Samsungi podczas pracy (jednostka zewnętrzna) cały czas kąpią, dość mocno wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.11.2020 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Kapią? Jednostka zewnętrzna na obudowie? No przecież. Zimą pokrywa się lodem. Obecnie w dzień jeszcze nie, a nocą jeszcze nie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 07.11.2020 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Z tego skraplacza u dołu jednostki zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.11.2020 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Jak to ze skraplacza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 08.11.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Mam pytanie odnośnie włączania się i wyłączania pompy.Grzeje sobie na krzywej grzewczej i ustawionym harmonogramie. Czy pompa w zadanych godzinach pracuje w trybie ciągłym czy się wyłączy? Skąd niby ma wiedzieć kiedy ma się wyłączyć? Czujnik wewnętrzny mam w nieogrzewanej kotłowni gdzie jest 13 stopni. Czy ma to jakiś związek? Co jak ustawie na "słoneczko" będzie chodzić ciągle czy się wyłączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.11.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) No będzie pracować przez zadany czas. Sam zauważam powoli, że jakikolwiek zewnętrzny sterownik jest zbędny. Ustawiłem sobie dziś na sterowniku grzanie np od 13-15 i 22-24. A w weekendy 3 godzinki w środku dnia. Sprawdzę temperaturę w pomieszczeniach i będę reagować podnosząc krzywą w zakresie dostępnym -5 do +5 stopni. Pompa z podłogówką w bardzo ciepłym domu i grubymi 10cm wylewkami to nie jest moim zdaniem miejsce do regulacji temperaturą wewnętrzną. Mam Sylusa, ale zastanawiam się po co on mi jest. Zobaczę co będzie przy mrozach. W tej chwili w nocy jest koło 0 stopni, szron na autach. W domu nic sie nie dzieje. Wczoraj odpaliłem na dłużej pompę w ciągu dnia - ze dwie godzinki pracowała w słońcu na wolnych obrotach. W podłodze temp ok 24 stopnie na zasilaniu ze 26-27 stopni. W październiku w nieogrzewanym domu miałem równe 24 stopnie. Teraz dalej nie grzejąc 23,4 - do 23,8 przy dzisiejszym słońcu. Jak to w ogóle grzać przy takich temperaturach? Wyłączę tego Salusa na dobre jak sie okaże , że temperatura w mrozy dalej będzie tak stabilna. Edytowane 8 Listopada 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts