I am Batman 29.11.2021 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Nie masz grzałki w baniaku CWU? Mam, ale w trybie awaryjnym podobno działają inne grzałki - wspomagające/przepływowe. Wyłączone je mam chyba w trybie serwisowym dlatego nie grzały. Będę próbował ja potem załączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.11.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Mam, ale w trybie awaryjnym podobno działają inne grzałki - wspomagające/przepływowe. Wyłączone je mam chyba w trybie serwisowym dlatego nie grzały. Będę próbował ja potem załączyć. Nie wiem jak w Twojej PC ale kiedy zapytałem po co w moim baniaku grzałka skoro PC ma swoją, to instalator powiedział, że - grzałka w baniaku szybciej dogrzewa wodę w trybie mordowania legionelli (bo PC bodaj do 58stC sprężarką) plus jest dodatkowym zabezpieczeniem w razie awarii PC/ Jak widać po Twoich perypetiach, warto ją mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I am Batman 29.11.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) No na pewno ta wbudowana mi się załączała jak jeszcze 'mordowałem' legionellę kiedy nie używałem CWU. Teraz jednak w trybie awaryjnym nie 'wystartowała'. Może jeszcze jakieś ustawienie które pominąłem. Serwisant jednak powiedział, że w tym trybie działa ta przepływowa. Faktycznie miałem ustawione #4021 jako 'nieuż.'. Edytowane 29 Listopada 2021 przez I am Batman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 02.12.2021 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Dziś mam temperaturę na zewnątrz około 4st.. pompa kręci się na niskiej modulacji.. około 0.6/0.7 kw.. zassania się powoli i długo chodzi zaszroniona ale nie w całości tylko z 5 takimi paskami wolnymi od szronu na szerokość 5cm.. w końcu się zaszroni cała i zrobi sobie defrost.. mam wątpliwości ale może jednak wszystko ok? Może mnie ktoś uświadomi czy jest ok czy może jednak problem z czynnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 08.12.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Mnie to pompa samsung już denerwuje. Na pompie mam ustawione teraz przy - 4 na zewnątrz 31,5 stopnia na wyjściu. A rano budzę się i w domu 20,4 stopnia. Sam już nie wiem gdzie i z czym walczyć. Czy przepływy za małe choć rozkręcone są na maksa. Czy podłogówka źle położna Czy panele na podłodze za grube? Mam termometr laserowy to panele mają 24 stopnie a płytki 25,5 to bez szału. 20 cm styropianu na podłodze. 20 na ścianach. 25 na suficie. Okna 3 komorowe. Jak napale w kominku to ciepło trzyma dom. Według mnie coś nie tak z podłogówka. Ktoś ma jakieś sugestie? A jak u was wygląda temperatura na pompie i w domu teraz. Zdjęcia podgladowe rozłożonej podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I am Batman 08.12.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 (edytowane) A sterownik pokazuje Ci, że zasilanie ma 31,5 stopnia czy to tej temp nie dobija? Jakie Ci przepływy pokazuje i na ile % chodzi 'pompa w inwerterem'? Tryb serwisowy>Opcja strefy wewn.>Inf. o stanie strefy wewn. Edytowane 8 Grudnia 2021 przez I am Batman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.12.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Na pompie mam ustawione teraz przy - 4 na zewnątrz 31,5 stopnia na wyjściu. A rano budzę się i w domu 20,4 stopnia 20 cm styropianu na podłodze. 20 na ścianach. 25 na suficie. Okna 3 komorowe. Jak napale w kominku to ciepło trzyma dom. Według mnie coś nie tak z podłogówka. Ktoś ma jakieś sugestie? A jak u was wygląda temperatura na pompie i w domu teraz. 1/ Chcąc mieć wyższą temperaturę z rana ; - należy w okresie przed wstawaniem podnieść temperaturę zasilania, 2/ W dzień temperatury na zewnątrz są wyższe niż w nocy; - należy wówczas zmniejszyć temperaturę zasilania 3/ Każdy dom jest inny i inaczej traci ciepło; - można dołożyć styropianu na suficie do ok;40 do 50 cm, - wówczas będzie można zejść z temperaturą zasilania, - dla podłogówki to ; 30 C do 35 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 08.12.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Jakie dobowe zużycie energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 08.12.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Przepływy są w okolicy 0,5 do 0,8 litra na minute i są otwarte na maxa a na tej PC nie można samemu zrobić wyższego biegu. Co do zużycia teraz przy - 4 praktycznie 24h ta sama tem. To zużycie około 20 KW. Z tego co widzę to dobija normalnie do tych 31,5. Innych rzeczy nie sprawdzę bo pompa mam 3 sezon jeszcze ze starym sterownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.12.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 (edytowane) Mam podobne odczucia ostatnio. U mnie też piętro deska barlinecka i mam po 6 godzinach grzania (zadane 29 stopni) u góry 22 stopnie a na dole 23,8. Dół skręcony do 0.5-1litra, góra rozkręcona co daje max 1.8 litra na petle. Więcej nie idzie, bo ta pompa ma przepływ jedynie 22litry/min. Dziś po raz pierwszy w nocy zajrzałem kilka razy do sterownika. Wiem, że to kiepska temperatura bo w okolicy 0 do -4, ale pompa się rozmrażała, innym razem szła na 25 stopni, raz na 28... Moim zdaniem ona wiecej myśli niz produkuje ciepła. Zużycie 8-10kwh z grzaniem CWU. To mało. My ślę, że puszcze ją na całą noc bo z akim przepływem ona musi popracować i zobaczymy jak sie sprawi. Może czynnika ma za mało? Edytowane 8 Grudnia 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 08.12.2021 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Mam podobne odczucia ostatnio. U mnie też piętro deska barlinecka i mam po 6 godzinach grzania (zadane 29 stopni) u góry 22 stopnie a na dole 23,8. Dół skręcony do 0.5-1litra, góra rozkręcona co daje max 1.8 litra na petle. Więcej nie idzie, bo ta pompa ma przepływ jedynie 22litry/min. Dziś po raz pierwszy w nocy zajrzałem kilka razy do sterownika. Wiem, że to kiepska temperatura bo w okolicy 0 do -4, ale pompa się rozmrażała, innym razem szła na 25 stopni, raz na 28... Moim zdaniem ona wiecej myśli niz produkuje ciepła. Zużycie 8-10kwh z grzaniem CWU. To mało. My ślę, że puszcze ją na całą noc bo z akim przepływem ona musi popracować i zobaczymy jak sie sprawi. Może czynnika ma za mało? Sam sobie odpowiedziales na pytanie, pompa musi popracować to nie kopciuch, że nagrzeje moment. Ps. mam przepływy 2,5 do 3 l/min 12 pętli. Podniesienie temperatury o 1 stopień w domu zajmuje cała noc (grzeje g12w) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.12.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Jak możesz mieć takie przepływy jak maks to 22l/min? No chyba, że to nie 8ka Ciekawe jakie przepływy ma 12kw Ta pompa chyba bardziej nada sie na 18 pętli. U mnie nie pomaga też deska barlinecka na pietrze. Dół mógłbym grzać 2h dziennie z przepływami 1l/min aby miec ponad 23 stopnie. Góra wymaga jednak dostarczenia wiecej energii aby przekroczyć 22.5 stopnia. . Edytowane 9 Grudnia 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 09.12.2021 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Ja to nie wiem jak wy macie tyle stopni w domu skoro grzejecie pare godzin dziennie. U mnie chodzi na sztywno na 31,5 stopnia 24 h na dobę. Mam 8 Kw foto na dachu to niech działa i tak za free. Jedno mnie dziwi jak zrobiłem kiedyś z przerwa nocną to żeby pompa nagrzać tą wodę to pożerała pierwsze godziny 1,5-1,8 kw a nie jak teraz około 0,7 kw na godzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 09.12.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Ja to nie wiem jak wy macie tyle stopni w domu skoro grzejecie pare godzin dziennie. U mnie chodzi na sztywno na 31,5 stopnia 24 h na dobę. Mam 8 Kw foto na dachu to niech działa i tak za free. Zimą to nie wiem czy masz z tych paneli choćby 0.5KW więc jakie to free. Ja grzeje według krzywej - ustawione +1 domylnej pętli i w domu jest 22C na dole i 20-21 na górze. Grzeje według taryfy G12w wiec nocą i weekendy. Jak jest mega zimno w dzien poniżej -2C to dogrzewam dodatkowe 2-3h po poludniu. U ciebie jest coś skopane, nie wierze żeby przy 31C na wyjsciu podloga miala poniżej 24C. U mnie przy 31C na wyjsciu podloga w najdalszych pokojach ma 26-27 na panelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 09.12.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 No mam za free bo w magazynie energii mam 3000 KW to z tego sobie teraz pobiera i rachunki po 30 zł na dwa miesiące. A wracając do temperatury tez mi się wydaje ze coś jest nie halo ale tak naprawdę nie wiem gdzie szukać bo każdy ręce umywa. Hydraulik ze wszystko odpowietrzone i ok jest. Pan od pompy przyjechał na serwis i tez mówi ze jest wszytko ok. Tak ze nie mam pojęcia gdzie szukać teraz nikt do niczego się nie przyzna a znaleźć kogoś dobrego żeby teraz podjechał i zobaczył to graniczy z cudem… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 09.12.2021 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 A i dokładnie przy 31,5 na wyjściu Panele mają 24,7 a płytki około 26,4 Ogólnie mam wrażenie ze jak nie było paneli to na samym początku było bardzo ciepło w domu. Z tego co widzę to te panele jakoś nie reagują czy tem. 26 czy 30 na wyjściu i przeważnie mają stałą temperaturę w okolicach 24 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 09.12.2021 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Jak możesz mieć takie przepływy jak maks to 22l/min? No chyba, że to nie 8ka Ciekawe jakie przepływy ma 12kw Ta pompa chyba bardziej nada sie na 18 pętli. U mnie nie pomaga też deska barlinecka na pietrze. Dół mógłbym grzać 2h dziennie z przepływami 1l/min aby miec ponad 23 stopnie. Góra wymaga jednak dostarczenia wiecej energii aby przekroczyć 22.5 stopnia. . Moc to 9kw, zrobię ci zdjęcie i podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 09.12.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Ja to nie wiem jak wy macie tyle stopni w domu skoro grzejecie pare godzin dziennie. U mnie chodzi na sztywno na 31,5 stopnia 24 h na dobę. Mam 8 Kw foto na dachu to niech działa i tak za free. Jedno mnie dziwi jak zrobiłem kiedyś z przerwa nocną to żeby pompa nagrzać tą wodę to pożerała pierwsze godziny 1,5-1,8 kw a nie jak teraz około 0,7 kw na godzinę Bo mają ciepłe domy i za dużej mocy pompy, u ciebie jak chodzi pompa cały czas to jest wszystko ok, bo masz dobrana moc do potrzeb domu. Ja jak grzeje czasowo, czyli w g12 w to pierwsze godziny też zasuwa z bobrem 2.5-2.8 kw /h, potem schodzi nisko do 0.6-0.8 kw/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.12.2021 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 A i dokładnie przy 31,5 na wyjściu Panele mają 24,7 a płytki około 26,4 Ogólnie mam wrażenie ze jak nie było paneli to na samym początku było bardzo ciepło w domu. Z tego co widzę to te panele jakoś nie reagują czy tem. 26 czy 30 na wyjściu i przeważnie mają stałą temperaturę w okolicach 24 stopni. Nie mam Samsunga. Mam pompę LG 9KW. Przepływ mam bardzo wysoki sporo ponad 30L/min , wychodzi około 3l/min na każdą sekcję rozdzielacza (12 sekcji). U siebie mam ulożone ogrzewanie co 15cm i co 10cm w łazienkach. Obecnie idzie 29 stopni w podłogę , 27 stopni powrót (delta 2). W domu 22,6 stopnia (w salonie) Temp podłóg (pirometrem sprawdzałem przed chwilą). Tam gdzie płytki (salon) - około 27 stopni W łazience płytki - około 28 stopni W pokoju gdzie są panele - 26 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 10.12.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 To mamy taką samą moc pompy też mam 9 kw tylko ze mi grzeje 135 m2 plus garaż 25 m ale tam podłogówka jest rozłożona co 40 cm. No u Ciebie przy zadanej tem 29 stopni na pewno masz cieplejsze podłogi. No chyba ze mój pirometr jest do dupy…Ja w tym momencie przy 31,5 mam w domu 22 C. Nie wiem może 25 cm styro na stropie to za mało. Na wszytko jeszcze jest 5 cm wylewki. Muszę pożyczyć od znajomego kamerę termowizyjną i poszukać czy to wina pompy czy gdzieś po porostu ciepło ucieka. W końcu to nowy 2 letni dom… Co nie zmieni faktu, że u mnie przy 31,5 podłogi są chłodniejsze a obwiniał bym za to mniejsze przepływy niż u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts