cristoteles 24.08.2018 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 No ok, czyli to normalna sytuacja, że czynnik w instalacji tak szybko (dosłownie kilka minut) traci temperaturę, pomimo wysokich temp. zewn.. Było tak i przy 35 i jest przy 45 stopniach. Rozumiem fakt, że jak spadnie temp w instalacji to pompa startuje na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.09.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 No i mam i ja.... Wczoraj Neoklima zamontowała u mnie jednostkę Samsung Split 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.09.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Montaż odbył się bardzo sprawnie, całość prac 2 osób to jakieś 4-5 godzin. Pompa zamontowana sprawdzona próżniowo, a później napełniona freonem. uruchomienie będzie jak hydraulik zamontuje zbiornik CWU oraz podłączy podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.09.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 @maciuspala, Lepiej zmienić na rurach miedzianych te badziewne białe otulinki na czarne kauczukowe.U mnie po kilku latach (12mb) pokurczyły się znacznie i rozpadły na proszek. Teraz mam grube czarne, kupione okazyjnie na znanym portalu aukcyjnym. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 28.09.2018 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Kotlownia gotowa, mój hydraulik wykonał ostatni etap montażu, podłączenie zbiornika i podlogówki, montaż filtra oraz zaworów.... Z uwagi na prostotę instalacji całość zajmuje poniżej 1 m2 i wygląda bardzo schludnie.. Po niedzieli uruchomienie i szkolenie z obsługi. Przypominam iż zamontaowana jest jednostka Samsung 6kW;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.09.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Kotlownia gotowa, mój hydraulik wykonał ostatni etap montażu, podłączenie zbiornika i podlogówki, montaż filtra... Co to za cudowny filtr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 29.09.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Filtr magnetyczny Ferdom FM1, ma wyłapywać wszystkie syfy z instalacji, przedłużając bezawaryjne działanie instalacji oraz pompy ciepła, widziałem taki filtr który nie był czyszczony rok i widać było ile syfu zebrał( choć podejrzewam że był założony w starej instalacji przez co wyłapał ogromną ilość syfu, w nowej tyle roboty by nie miał), koszt ok 500 zł przy całej instalacji to nie jest wiele.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.09.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Filtr magnetyczny Ferdom FM1, ma wyłapywać wszystkie syfy z instalacji, przedłużając bezawaryjne działanie instalacji oraz pompy ciepła, widziałem taki filtr który nie był czyszczony rok i widać było ile syfu zebrał( choć podejrzewam że był założony w starej instalacji przez co wyłapał ogromną ilość syfu, w nowej tyle roboty by nie miał), koszt ok 500 zł przy całej instalacji to nie jest wiele.... Koszt 500 zł to sporo. Trzeba było dołożyć 5cm styropianu na ścianę za tę kasę. Miałbyś 30cm i dobrze wydane 500zł Żartuję. Najstarsze instalacje z PC mają już po 10lat. Nigdzie takiego filtra nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 30.09.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Dobra sprawdziłem.filtr bez zaworów kosztował 350 zł, styropianu jest aż za dość, gość co będzie robił elewacje ma zagwozdke jak przerobić maszynę do cięcia styropianu bo wchodzą max 20 cm płyty.Teraz mam dylemat bo pasowało by zmiekczacz wody a on dopiero kosztuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.09.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Teraz mam dylemat bo pasowało by zmiekczacz wody a on dopiero kosztuje.... Zrób najpierw badanie wody, podstawowe. Nie obdarowuj się zmiękczaczem na siłę. Miękka woda, ma zalety ale i wady. Po badaniach, będziesz wiedział czego masz nadmiar i przekroczone normy w wodzie. Wtedy, jeśli np. masz zbyt dużo żelaza, zamontujesz sobie odżelaziacz wody. i Tak adekwatnie postępuje się w zależności od potrzeb. Rozmawiam teraz z firmą która jest specem w tej branży. Nikt tam nie montuje stacji uzdatniania, kiedy nie ma takiej potrzeby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.10.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Pompa uruchomiona, działa, ustawione ręcznie wygrzewanie wylewek, w środku słychać nie tyle co pompę tylko pompę obiegową, dość głośno daje o sobie znać, stałem w kotłowni przy otwartych drzwiach i nie słyszałem że pracuje agregat, dopiero jak wyszedłem z domu to usłyszałem że coś ledwo szeleści, no i dmucha zimnym powietrzem.... W dodatku strasznie chlapię wodą, nie myślałem że będzie tego tyle....Na razie w szoku jestem, jak ochłonę to będę dokładnie oglądał... W Panasonicu na wyświetlaczu był wyświetlany pobór prądu oraz COP z jakim pracuje, tutaj nie ma? Nie zapytałem instalatora bo dużo mi natłukł do głowy i zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.10.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Pompa uruchomiona, działa, ustawione ręcznie wygrzewanie wylewek, w środku słychać nie tyle co pompę tylko pompę obiegową, dość głośno daje o sobie znać, stałem w kotłowni przy otwartych drzwiach i nie słyszałem że pracuje agregat, dopiero jak wyszedłem z domu to usłyszałem że coś ledwo szeleści, no i dmucha zimnym powietrzem.... W dodatku strasznie chlapię wodą, nie myślałem że będzie tego tyle.... Na razie w szoku jestem, jak ochłonę to będę dokładnie oglądał... W Panasonicu na wyświetlaczu był wyświetlany pobór prądu oraz COP z jakim pracuje, tutaj nie ma? Nie zapytałem instalatora bo dużo mi natłukł do głowy i zapomniałem. Straszenie hałasem było uskuteczniane przez gości ,którzy mają jedn.zewnętrzna montowana do sciany lub ch...o zamontowana. U mnie w środku domu pompa jest kompletnie nie slyszalna i słychac jedynie pompke obiegowa ale to przy każdym urzadzeniu tak będzie. Chlapania wody nie mam ale nie mam też Samsunga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.10.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Na razie jestem w szoku, ale będę słuchał i przyglądał się pracy pompy.... Dziś instalatorzy zwrócili mi uwagę że mam uszkodzony stojak na pompę, prawdopodobnie koparka walneła w stojak wykrzywiajac go.... Cóż nie zauważyłem, muszę to poprawić żeby pompa chodziła cicho....A co do wody, to zaskoczyło mnie że woda leci ciurkiem a na ziemi po godzinie była kałuża, wiedziałem że ma się lać ale nie tyle... Może się to uspokoi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.10.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Woda chlapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.10.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 No z rurki leciało ciurkiem, tej pod agregatem, nie wiem czy to tak leci cały czas czy na początku.... Sam agregat pracował cicho, a wirnik obracał się w miarę wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.10.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 No z rurki leciało ciurkiem, tej pod agregatem, nie wiem czy to tak leci cały czas czy na początku.... Sam agregat pracował cicho, a wirnik obracał się w miarę wolno. Przy defroscie jedynie powinno lecieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.10.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 No z rurki leciało ciurkiem, tej pod agregatem, nie wiem czy to tak leci cały czas czy na początku.... Sam agregat pracował cicho, a wirnik obracał się w miarę wolno. U mnie w Panasie to normalne, szczególnie kiedy jest ciepło i wilgotno -leci sobie woda ciurkuem (na kilkunastu PC czy to PW czy PP- tak samo). Raczej to jest takie samo zjawisko jak woda z klimy w aucie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 03.10.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Wygrzewałem wylewki w sierpniu i też zdrowo lało się tej wody z tacy ociekowej. A co do szumu wentylatorów, to naprawdę nie jest to jakiś przerażający dźwięk. Wydaje mi się, że jak halnym zejdzie z gór to dopiero będzie gwizdało, a nie z jakiejś pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.11.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Po 2 miesiącach eksploatacji Samsunga mam pierwsze wnioski....1.Pompa nie ma żadnych wodotrysków, liczników, przeliczników, analiz czyli nie nadaje się dla onanisty liczącego każdy kilowat.... Choć brakuje mi kilka funkcji co mają inne droższe pompy.... Mam tylko podlicznik zamontowany dla pompy. 2.Pompa ma ustawianą najniższą temperaturę na wyjściu wody 25 stopni, a w domu w którym jeszcze nie mieszkam jest za ciepło, ustawiłem krzywą grzewczą plus - 4 stopnie i dalej cieplutko i dziś dałem - 5 stopni.3.Nikt się nie wypowiada bo nie ma o czym, działa bezproblemowo i całkowicie bezobslugowo. Nie ma wykresów i innych bajerów to nie ma się czym chwalić.4.W środku słychać jedynie pracę pompy obiegowej, słyszalne tylko w kotłowni, z tym że inwerter od PV chodzi głośniej..... Na zewnątrz wiatrak cichutko chodzi i muszę się zastanowić będąc z boku domu, 2 metry od agregatu czy pracuje, z przodu budynku choćbym się wsluchiwal to nie da się nic usłyszeć. Jedynie co mnie zastanawia to fakt iż wiatrak sporo czasu pracuje, wydawało mi się że przy takiej pogodzie to powinien pracować tylko chwilę na dobę, z tym że pompa jest puszczona bez kaganca. 5.Za 2 miesiące pompa pobrała 449 kWh w tym było kilka dni na temperaturze 50 stopni(ogólnie wygrzewanie wylewki) a 10 dni pompa była wyłączona bo byla robiona elewacja. Dom jeszcze nie całkowicie wykończony....6.Dzis był gość robić pomiar drzwi i pyta się czy nie wiem że z Samsunga to się telefony kupuje a nie piece gazowe więc w małopolsce zacofanie ogromne. 7.Gość co mi robił kotłownie tak się zajawil pompami że już z Neoklima 2 pompy ustalił montaż a 2 forumowiczów już zamówili i czekają na montaż a on ma robić kotłownie.... Czyli reasumując działa, grzeje, i brak problemów, oby jak najdłużej...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 15.11.2018 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Po 2 miesiącach eksploatacji Samsunga mam pierwsze wnioski.... 1.Pompa nie ma żadnych wodotrysków, liczników, przeliczników, analiz czyli nie nadaje się dla onanisty liczącego każdy kilowat.... Choć brakuje mi kilka funkcji co mają inne droższe pompy.... Mam tylko podlicznik zamontowany dla pompy. 2.Pompa ma ustawianą najniższą temperaturę na wyjściu wody 25 stopni, a w domu w którym jeszcze nie mieszkam jest za ciepło, ustawiłem krzywą grzewczą plus - 4 stopnie i dalej cieplutko i dziś dałem - 5 stopni. 3.Nikt się nie wypowiada bo nie ma o czym, działa bezproblemowo i całkowicie bezobslugowo. Nie ma wykresów i innych bajerów to nie ma się czym chwalić. 4.W środku słychać jedynie pracę pompy obiegowej, słyszalne tylko w kotłowni, z tym że inwerter od PV chodzi głośniej..... Na zewnątrz wiatrak cichutko chodzi i muszę się zastanowić będąc z boku domu, 2 metry od agregatu czy pracuje, z przodu budynku choćbym się wsluchiwal to nie da się nic usłyszeć. Jedynie co mnie zastanawia to fakt iż wiatrak sporo czasu pracuje, wydawało mi się że przy takiej pogodzie to powinien pracować tylko chwilę na dobę, z tym że pompa jest puszczona bez kaganca. 5.Za 2 miesiące pompa pobrała 449 kWh w tym było kilka dni na temperaturze 50 stopni(ogólnie wygrzewanie wylewki) a 10 dni pompa była wyłączona bo byla robiona elewacja. Dom jeszcze nie całkowicie wykończony.... 6.Dzis był gość robić pomiar drzwi i pyta się czy nie wiem że z Samsunga to się telefony kupuje a nie piece gazowe więc w małopolsce zacofanie ogromne. 7.Gość co mi robił kotłownie tak się zajawil pompami że już z Neoklima 2 pompy ustalił montaż a 2 forumowiczów już zamówili i czekają na montaż a on ma robić kotłownie.... Czyli reasumując działa, grzeje, i brak problemów, oby jak najdłużej...... No i pięknie;-) Fajnie że Ci wszystko zagrało jak "ta lala" i jesteś zadowolony. Myślę że będzie tylko lepiej jak się pozbędziesz wilgoci technologicznej z budynku. Nawet jak pompa będzie pracowała długo ale na niskiej modulacji to tragedii nie powinno być. Masz przecież bardzo ciepły domek:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts