Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samsung EHS Split - doświadczenia użytkowników

Tulisko

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 832
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Kotlownia gotowa, mój hydraulik wykonał ostatni etap montażu, podłączenie zbiornika i podlogówki, montaż filtra oraz zaworów....

IMG_20180927_152535_resized_20180928_065317825.jpg

IMG_20180927_152539_resized_20180928_065318990.jpg

IMG_20180927_152544_resized_20180928_065318626.jpg

IMG_20180927_152549_resized_20180928_065319982.jpg

Z uwagi na prostotę instalacji całość zajmuje poniżej 1 m2 i wygląda bardzo schludnie..

Po niedzieli uruchomienie i szkolenie z obsługi.

Przypominam iż zamontaowana jest jednostka Samsung 6kW;-)

Filtr magnetyczny Ferdom FM1, ma wyłapywać wszystkie syfy z instalacji, przedłużając bezawaryjne działanie instalacji oraz pompy ciepła, widziałem taki filtr który nie był czyszczony rok i widać było ile syfu zebrał( choć podejrzewam że był założony w starej instalacji przez co wyłapał ogromną ilość syfu, w nowej tyle roboty by nie miał), koszt ok 500 zł przy całej instalacji to nie jest wiele....

Gość TwojPan
Filtr magnetyczny Ferdom FM1, ma wyłapywać wszystkie syfy z instalacji, przedłużając bezawaryjne działanie instalacji oraz pompy ciepła, widziałem taki filtr który nie był czyszczony rok i widać było ile syfu zebrał( choć podejrzewam że był założony w starej instalacji przez co wyłapał ogromną ilość syfu, w nowej tyle roboty by nie miał), koszt ok 500 zł przy całej instalacji to nie jest wiele....

Koszt 500 zł to sporo. Trzeba było dołożyć 5cm styropianu na ścianę za tę kasę. Miałbyś 30cm i dobrze wydane 500zł :)

Żartuję. Najstarsze instalacje z PC mają już po 10lat. Nigdzie takiego filtra nie widziałem.

Gość TwojPan

Teraz mam dylemat bo pasowało by zmiekczacz wody a on dopiero kosztuje....

Zrób najpierw badanie wody, podstawowe.

Nie obdarowuj się zmiękczaczem na siłę. Miękka woda, ma zalety ale i wady. Po badaniach, będziesz wiedział czego masz nadmiar i przekroczone normy w wodzie. Wtedy, jeśli np. masz zbyt dużo żelaza, zamontujesz sobie odżelaziacz wody. i Tak adekwatnie postępuje się w zależności od potrzeb. Rozmawiam teraz z firmą która jest specem w tej branży. Nikt tam nie montuje stacji uzdatniania, kiedy nie ma takiej potrzeby...

Pompa uruchomiona, działa, ustawione ręcznie wygrzewanie wylewek, w środku słychać nie tyle co pompę tylko pompę obiegową, dość głośno daje o sobie znać, stałem w kotłowni przy otwartych drzwiach i nie słyszałem że pracuje agregat, dopiero jak wyszedłem z domu to usłyszałem że coś ledwo szeleści, no i dmucha zimnym powietrzem.... W dodatku strasznie chlapię wodą, nie myślałem że będzie tego tyle....

Na razie w szoku jestem, jak ochłonę to będę dokładnie oglądał... W Panasonicu na wyświetlaczu był wyświetlany pobór prądu oraz COP z jakim pracuje, tutaj nie ma? Nie zapytałem instalatora bo dużo mi natłukł do głowy i zapomniałem.

Gość Arturo72
Pompa uruchomiona, działa, ustawione ręcznie wygrzewanie wylewek, w środku słychać nie tyle co pompę tylko pompę obiegową, dość głośno daje o sobie znać, stałem w kotłowni przy otwartych drzwiach i nie słyszałem że pracuje agregat, dopiero jak wyszedłem z domu to usłyszałem że coś ledwo szeleści, no i dmucha zimnym powietrzem.... W dodatku strasznie chlapię wodą, nie myślałem że będzie tego tyle....

Na razie w szoku jestem, jak ochłonę to będę dokładnie oglądał... W Panasonicu na wyświetlaczu był wyświetlany pobór prądu oraz COP z jakim pracuje, tutaj nie ma? Nie zapytałem instalatora bo dużo mi natłukł do głowy i zapomniałem.

Straszenie hałasem było uskuteczniane przez gości ,którzy mają jedn.zewnętrzna montowana do sciany lub ch...o zamontowana.

U mnie w środku domu pompa jest kompletnie nie slyszalna i słychac jedynie pompke obiegowa ale to przy każdym urzadzeniu tak będzie.

Chlapania wody nie mam ale nie mam też Samsunga ;)

Na razie jestem w szoku, ale będę słuchał i przyglądał się pracy pompy.... Dziś instalatorzy zwrócili mi uwagę że mam uszkodzony stojak na pompę, prawdopodobnie koparka walneła w stojak wykrzywiajac go.... Cóż nie zauważyłem, muszę to poprawić żeby pompa chodziła cicho....

A co do wody, to zaskoczyło mnie że woda leci ciurkiem a na ziemi po godzinie była kałuża, wiedziałem że ma się lać ale nie tyle... Może się to uspokoi...

Gość Arturo72
No z rurki leciało ciurkiem, tej pod agregatem, nie wiem czy to tak leci cały czas czy na początku.... Sam agregat pracował cicho, a wirnik obracał się w miarę wolno.

Przy defroscie jedynie powinno lecieć.

No z rurki leciało ciurkiem, tej pod agregatem, nie wiem czy to tak leci cały czas czy na początku.... Sam agregat pracował cicho, a wirnik obracał się w miarę wolno.

U mnie w Panasie to normalne, szczególnie kiedy jest ciepło i wilgotno -leci sobie woda ciurkuem (na kilkunastu PC czy to PW czy PP- tak samo).

Raczej to jest takie samo zjawisko jak woda z klimy w aucie...

• 1 month później...

Po 2 miesiącach eksploatacji Samsunga mam pierwsze wnioski....

1.Pompa nie ma żadnych wodotrysków, liczników, przeliczników, analiz czyli nie nadaje się dla onanisty liczącego każdy kilowat.... Choć brakuje mi kilka funkcji co mają inne droższe pompy.... Mam tylko podlicznik zamontowany dla pompy.

2.Pompa ma ustawianą najniższą temperaturę na wyjściu wody 25 stopni, a w domu w którym jeszcze nie mieszkam jest za ciepło, ustawiłem krzywą grzewczą plus - 4 stopnie i dalej cieplutko i dziś dałem - 5 stopni.

3.Nikt się nie wypowiada bo nie ma o czym, działa bezproblemowo i całkowicie bezobslugowo. Nie ma wykresów i innych bajerów to nie ma się czym chwalić.

4.W środku słychać jedynie pracę pompy obiegowej, słyszalne tylko w kotłowni, z tym że inwerter od PV chodzi głośniej.....

Na zewnątrz wiatrak cichutko chodzi i muszę się zastanowić będąc z boku domu, 2 metry od agregatu czy pracuje, z przodu budynku choćbym się wsluchiwal to nie da się nic usłyszeć.

Jedynie co mnie zastanawia to fakt iż wiatrak sporo czasu pracuje, wydawało mi się że przy takiej pogodzie to powinien pracować tylko chwilę na dobę, z tym że pompa jest puszczona bez kaganca.

5.Za 2 miesiące pompa pobrała 449 kWh w tym było kilka dni na temperaturze 50 stopni(ogólnie wygrzewanie wylewki) a 10 dni pompa była wyłączona bo byla robiona elewacja. Dom jeszcze nie całkowicie wykończony....

6.Dzis był gość robić pomiar drzwi i pyta się czy nie wiem że z Samsunga to się telefony kupuje a nie piece gazowe więc w małopolsce zacofanie ogromne.

7.Gość co mi robił kotłownie tak się zajawil pompami że już z Neoklima 2 pompy ustalił montaż a 2 forumowiczów już zamówili i czekają na montaż a on ma robić kotłownie....

Czyli reasumując działa, grzeje, i brak problemów, oby jak najdłużej......

Po 2 miesiącach eksploatacji Samsunga mam pierwsze wnioski....

1.Pompa nie ma żadnych wodotrysków, liczników, przeliczników, analiz czyli nie nadaje się dla onanisty liczącego każdy kilowat.... Choć brakuje mi kilka funkcji co mają inne droższe pompy.... Mam tylko podlicznik zamontowany dla pompy.

2.Pompa ma ustawianą najniższą temperaturę na wyjściu wody 25 stopni, a w domu w którym jeszcze nie mieszkam jest za ciepło, ustawiłem krzywą grzewczą plus - 4 stopnie i dalej cieplutko i dziś dałem - 5 stopni.

3.Nikt się nie wypowiada bo nie ma o czym, działa bezproblemowo i całkowicie bezobslugowo. Nie ma wykresów i innych bajerów to nie ma się czym chwalić.

4.W środku słychać jedynie pracę pompy obiegowej, słyszalne tylko w kotłowni, z tym że inwerter od PV chodzi głośniej.....

Na zewnątrz wiatrak cichutko chodzi i muszę się zastanowić będąc z boku domu, 2 metry od agregatu czy pracuje, z przodu budynku choćbym się wsluchiwal to nie da się nic usłyszeć.

Jedynie co mnie zastanawia to fakt iż wiatrak sporo czasu pracuje, wydawało mi się że przy takiej pogodzie to powinien pracować tylko chwilę na dobę, z tym że pompa jest puszczona bez kaganca.

5.Za 2 miesiące pompa pobrała 449 kWh w tym było kilka dni na temperaturze 50 stopni(ogólnie wygrzewanie wylewki) a 10 dni pompa była wyłączona bo byla robiona elewacja. Dom jeszcze nie całkowicie wykończony....

6.Dzis był gość robić pomiar drzwi i pyta się czy nie wiem że z Samsunga to się telefony kupuje a nie piece gazowe więc w małopolsce zacofanie ogromne.

7.Gość co mi robił kotłownie tak się zajawil pompami że już z Neoklima 2 pompy ustalił montaż a 2 forumowiczów już zamówili i czekają na montaż a on ma robić kotłownie....

Czyli reasumując działa, grzeje, i brak problemów, oby jak najdłużej......

No i pięknie;-) Fajnie że Ci wszystko zagrało jak "ta lala" i jesteś zadowolony. Myślę że będzie tylko lepiej jak się pozbędziesz wilgoci technologicznej z budynku. Nawet jak pompa będzie pracowała długo ale na niskiej modulacji to tragedii nie powinno być. Masz przecież bardzo ciepły domek:p