cristoteles 19.11.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Moim zdaniem sterownik jest prosty w obsłudze. Być może ustawianie harmonogramu nie nalezy do najszybszych, ale dosc łatwo się do tego przyzwyczaić. Po 2-3 godz zabawy w zasadzie mogę zmieniać podstawowe ustawienia bez żadnej instrukcji. Cały czas twierdzę że pompa jest naprawdę cicha. Osobiście spodziewałem się że naprawdę będzie głośniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.11.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Chyba jako jedyny, przyznam się do błędu na forum. Pod koniec ubiegłego sezonu, okazało się, że mam jednak zbyt dużą PC. Pod koniec, bo to był pierwszy sezon w nowym domu. Spokojnie wystarczyłaby 6kW. Nawet przy krzywej -20/33deg nie było szans na utrzymanie 23deg w salonie i pracę non stop. zawsze było zbyt ciepło. Ten rok jest masakryczny. Przez cały październik, przy tak dużych przeszkleniach i słonecznej aurze, nie mogę zejść w sypialni poniżej 22,5deg, dziękowałem Bogu za temostaty, bo nie można było spać. Przez cały październik zużyłem 100kWh na CO, CWU i reku.... Właściwie na samo CWU i reku, bo ogrzewanie włączyło się może kilka razy pod koniec października.Bywało, że musiałem opuszczać żaluzje fasadowe w sypialniach. Tragedia. No ale w kieszeni zostało parę groszy Listopad, do tej pory zużyłem 150kWh, CO,CWU i reku. Moja pomyłka z doborem mocy PC, wynika albo z niedocenianego bufora w postaci konstrukcji podłogi bez styro (35cm betonu) albo coś nie tak z OZC. Inna sprawa, że moje obawy były takie jak w 90% innych, że lepsza większa PC niż mniejsza. Trzeba było słuchać kolegów zachodniej granicy i kupić PC na styk. Póki co nie mam wyjścia i muszę grzać w 2T, choć mało to komfortowe. Ale nadchodzą mrozy i wszystko wróci do normy... Ale co ma moc pompy do temperatury w domu ?? Jedynie większa moc to taktowanie pompy i nic więcej ... Jak za ciepło to krzywa źle ustawiona i tyle. U mnie na LG od pewnego czasu pompa działa nonstop. Jak jest ciepło to taktuje to znaczy działa częściej sama pompa obiegowa niż sama spręzarka. Spreżarka załącza się na kilka minut raz / dwa razy na godzinę. Jak była temperatura na minusie to działała cały czas już. U mnie tez jest lekkie przegrzewanie i walczę jeszcze z krzywą. Pół listopada było ciepło , ale druga połowa listopada jest wyraźnie zimniejsza. Miałem już w ciągu nocy przymrozki (do -8 stopni). Z tego co zaobserwowałem u mnie jak jest temperatura bliska zeru to problem taktowania znika. Co ciekawe defrosty występują bardzo bardzo rzadko ... Edytowane 19 Listopada 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.11.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Ale co ma moc pompy do temperatury w domu ?? Jedynie większa moc to taktowanie pompy i nic więcej ... Jak za ciepło to krzywa źle ustawiona i tyle. U mnie na LG od pewnego czasu pompa działa nonstop. Jak jest ciepło to taktuje to znaczy działa częściej sama pompa obiegowa niż sama spręzarka. Spreżarka załącza się na kilka minut raz / dwa razy na godzinę. Jak była temperatura na minusie to działała cały czas już. U mnie tez jest lekkie przegrzewanie i walczę jeszcze z krzywą. Pół listopada było ciepło , ale druga połowa listopada jest wyraźnie zimniejsza. Miałem już w ciągu nocy przymrozki (do -8 stopni). Z tego co zaobserwowałem u mnie jak jest temperatura bliska zeru to problem taktowania znika. Co ciekawe defrosty występują bardzo bardzo rzadko ... Nie za wiele zrozumiałeś, ale na koniec swej wypowiedzi sam dotarłeś do sedna. Przy tak przewymiarowanej jednostce, nie da się ustawić krzywej tak aby nie przegrzewała pomieszczeń i nie taktowała. To szybka śmierć dla sprężarki. Policz, ile w takiej pracy ma startów i stopów, tylko sprężarka a nie pompa obiegowa. U mnie sprawę ułatwiają nieco termostaty i ich możliwości ustawień dla każdego pomieszczenia. Na przykład podbicie temp. w tanich godzinach tam gdzie bym tego chciał itd. Ty masz jedynie rotametry i regulację przepływów. A to nie to samo. Rotametry nie służą do regulacji temperatury. Za naszą zachodnią granicą PC dobiera się na styk, układ grzewczy z automaryką i termostatami. Tak jest od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.11.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Witam, 1) Panowie posiadam pompę ciepła Samsung 9kw mono. Tak jak opisujecie, sterownik to ciężko orzech do zgryzienia. W tej chwili jadę na systemie włącz po 15 (powrót z pracy) wyłącz koło 21( pierwsze przymrozki). Pomóżcie ustawić krzywą grzewczą zaczynając od początku. 2) Jedną rzecz mnie niepokoi, wrzuciłem 3 stopień grzania wody (3 kropki) i oczywiście grzałka się załączyła. Po jakimś czasie zauważyłem że wywaliło bezpieczniki na główne j skrzynce elektrycznej. Załączyłem ponownie i ustawiłem na 2 kropki jak wcześniej i działa do teraz. Co może być przyczyną wybicia bezpieczników? Piszę zanim zacznę zawracać głowę panu Tomkowi K. Czytaj instrukcję. Trzy kropki, to włączenie grzałki w: 1. Hydroboxie 2. W zbiorniku CWU (o ile zbiornik taką grzałkę posiada i została podłączona do Hydroboxa). Jeśli wszystko jest poprawnie podłączone, to zabezpieczenie dla grzałki CWU jest mizerne i potrzeba elektryka. Co do krzywej, podeślij mi na priv adres email, to prześlę ci plik w edytowalnym arkuszu, gdzie możesz sprawdzić temp. dla każdego położenia krzywej, zmieniać temp, przesunięcia itd. dostałem go od Tomka i nie chciałbym by się "walał" po tym "zacnym" forum. Pomoże c małymi krokami dotrzeć do tego celu. Zasada ogrzewania z krzywą jest prosta Wybierasz pomieszczenie gdzie ma być najwyższa temperatura i tak długo (ale małymi kroczkami) ustawiasz krzywą grzewczą (KG), aby tę temperaturę osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.11.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Nie za wiele zrozumiałeś, ale na koniec swej wypowiedzi sam dotarłeś do sedna. Przy tak przewymiarowanej jednostce, nie da się ustawić krzywej tak aby nie przegrzewała pomieszczeń i nie taktowała. To szybka śmierć dla sprężarki. Policz, ile w takiej pracy ma startów i stopów, tylko sprężarka a nie pompa obiegowa. U mnie sprawę ułatwiają nieco termostaty i ich możliwości ustawień dla każdego pomieszczenia. Na przykład podbicie temp. w tanich godzinach tam gdzie bym tego chciał itd. Ty masz jedynie rotametry i regulację przepływów. A to nie to samo. Rotametry nie służą do regulacji temperatury. Za naszą zachodnią granicą PC dobiera się na styk, układ grzewczy z automaryką i termostatami. Tak jest od lat. Ale w czym problem ? To są nowoczesne sprężarki , nowoczesne jednostki. To nie stare pompy ON-OFF. Lodówka też cały czas nie działa. Sprezarka włącza się tylko jak jest potrzeba. Sprężarka też ma swoja żywotnośc jeśli chodzi o czas pracy (ilośc godzin) więc przy pracy ciągłej jej zgon może nastąpić szybciej niż przy pracy czasowej. Jaka by musiała być pompa ciepła aby zapewnić stałą pracę sprężarki przy powiedzmy +5 czy +10 stopni czy jeszcze wyższej ? Nierealne jest aby działała cały czas i sądze że nawet pompa 5KW nie zszedła by z moca tak nisko. U mnie przegrzewanie wynikało że był jeden dzień słoneczny , mimo że był zimny . Mam olbrzymie przeszklenia od południa i tego efekt. Jak była praca czasowa to ten sam efekt bo słońce nagrzewało. Na razie koryguję krzywą i widzę że powoli zaczynam stabilzowac temperaturę. Oczywiście idealne nie będzie (bez termostatu) ale zobaczymy. Jak nie będę zadowolony , to włączam termostat i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.11.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Moim zdaniem sterownik jest prosty w obsłudze. Być może ustawianie harmonogramu nie nalezy do najszybszych, ale dosc łatwo się do tego przyzwyczaić. Po 2-3 godz zabawy w zasadzie mogę zmieniać podstawowe ustawienia bez żadnej instrukcji. Cały czas twierdzę że pompa jest naprawdę cicha. Osobiście spodziewałem się że naprawdę będzie głośniej. Sterownik nie jest prosty w obsłudze, ale po zapoznaniu się z instrukcją okazuje się, że jest do ogarnięcia i szybko zapamiętuje się sekwencje ustawień. Dokładnie jak napisałeś. Nie wiem co można w trybie zaawansowanym ustawić w innych PC, ale tutaj jest tych ustawień i tak zbyt wiele jak dla przeciętnego usera. Tak czy siak, fajnie że każdy użytkownik może do nich dotrzeć bo producent daje taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.11.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Ale w czym problem ? To są nowoczesne sprężarki , nowoczesne jednostki. To nie stare pompy ON-OFF. Lodówka też cały czas nie działa. Sprezarka włącza się tylko jak jest potrzeba. Sprężarka też ma swoja żywotnośc jeśli chodzi o czas pracy (ilośc godzin) więc przy pracy ciągłej jej zgon może nastąpić szybciej niż przy pracy czasowej. Jaka by musiała być pompa ciepła aby zapewnić stałą pracę sprężarki przy powiedzmy +5 czy +10 stopni czy jeszcze wyższej ? Nierealne jest aby działała cały czas i sądze że nawet pompa 5KW nie zszedła by z moca tak nisko. U mnie przegrzewanie wynikało że był jeden dzień słoneczny , mimo że był zimny . Mam olbrzymie przeszklenia od południa i tego efekt. Jak była praca czasowa to ten sam efekt bo słońce nagrzewało. Na razie koryguję krzywą i widzę że powoli zaczynam stabilzowac temperaturę. Oczywiście idealne nie będzie (bez termostatu) ale zobaczymy. Jak nie będę zadowolony , to włączam termostat i tyle Kaszpir, wybacz ale... Zarzucasz mnie, że nie pamiętam co pisałem o grzaniu tylko w T2. Otóż dobrze pamiętam. Natomiast ty, nie pamiętasz co wyprawiałeś w ubiegłym roku A ja pamiętam dobrze.Nie chcę zaśmiecać i tak zaśmieconego wątku o Samsungu (którego nie masz a tu smarujesz), ale pisałeś, że nie widzisz różnicy w komforcie cieplnym pomiędzy grzaniem non stop, a tylko w T2. I ta twoja panika związana z ilością start stopów w grzaniu non stop. Dziś piszesz coś zupełnie innego...Taka czysta hipokryzja. Wybacz, ale nie mam ochoty na dyskusje z Tobą. Znam cię dobrze z węglowych wątków. należysz do tych, którzy zjedliby z pod siebie aby zaoszczędzić na jedzeniu. Takich omijam bokiem. A do tego donosisz adminom, jak dyskusja się nieco podgrzewa.. Nie masz samsunga, nie odzywasz się w jego wątku. Proste. Załóż wątek o LG i smaruj do woli. Bye, bye. P.S. A "olbrzymich przeszkleń", to chyba na oczy nie widziałeś. I nie mów, że pisałeś o tym swoim okienku tarasowym Edytowane 19 Listopada 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 19.11.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 TwojPanie masz zapchaną skrzynkę więc cieżko będzie doprosić się o ten arkusz do kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.11.2018 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 TwojPanie masz zapchaną skrzynkę więc cieżko będzie doprosić się o ten arkusz do kg. Już masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.11.2018 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 TwojPanie masz zapchaną skrzynkę więc cieżko będzie doprosić się o ten arkusz do kg. Jak dostaniesz to odpisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baku123 20.11.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Twojpanie : ogromne dzięki, ale nie za arkusz choć to on otworzył mi oczy na cały proces sterowania Samsunga, lecz za te światełko w tunelu które pozwoliło mi zagłębić sie te bzdety w instrukcji obsługi zrozumienie podstaw. Wcześniej podchodziłem do tego z 3 razy ale po 5 min. Rezygnowałem. Także wielkie dzięki i zapraszam na flache w rejony Przemyśla ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.11.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Twojpanie : ogromne dzięki, ale nie za arkusz choć to on otworzył mi oczy na cały proces sterowania Samsunga, lecz za te światełko w tunelu które pozwoliło mi zagłębić sie te bzdety w instrukcji obsługi zrozumienie podstaw. Wcześniej podchodziłem do tego z 3 razy ale po 5 min. Rezygnowałem. Także wielkie dzięki i zapraszam na flache w rejony Przemyśla ! Nie ma sprawy. Jak będziesz miał pytania, a ja będę znał odpowiedzi chętnie pomogę . Adres już masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 22.11.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Nie ma sprawy. Jak będziesz miał pytania, a ja będę znał odpowiedzi chętnie pomogę . Adres już masz. TwójPanie mógłbyś wyjaśnić na jakich zasadach jest 5 lat gwarancji na pompe samsung ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.11.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 (edytowane) TwójPanie mógłbyś wyjaśnić na jakich zasadach jest 5 lat gwarancji na pompe samsung ? Nie wiem Ja dostałem propozycję rozszerzenia po awarii. Chyba, że pytasz o reku. Dopłaciłem coś ok 350pln za dodatkowe 3lata. Edytowane 23 Listopada 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 23.11.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 5 lat masz na sprężarkę, 3 lata na pozostałe części.Z tego co się dowiedziałem ostatnio to można dokupić gwarancję na całą pompkę na okres 5 lat za opłatą bodajże 3% wartości urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.11.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 5 lat masz na sprężarkę, 3 lata na pozostałe części. Z tego co się dowiedziałem ostatnio to można dokupić gwarancję na całą pompkę na okres 5 lat za opłatą bodajże 3% wartości urządzenia. Po tej małej awarii, a właściwie jak się okazało, nie do końca awarii (nie będę się zagłębiał, bo diagnozy są dwie, z dwóch z różnych firm) poznałem głównego serwisanta z Samsunga (tak, tak fizycznie taki istnieje jest w odróżnieniu od wirtualnego w Panasie). Mam nieco inny układ, co by się nie chwalić Wiesz co, jak dobrze pamiętam, to sprężarka do mego Samsunga kosztuje w granicach tysiąca złotych. Więc to mnie raczej nie przeraża. Przeraża mnie ta elektronika w jednostce na zewnątrz.....Ale jak tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekBeer 28.11.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytałem opinie na temat pomp ciepła. Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem Samsunga 9kw 3f Split. Pompę mam od kwietnia ale teraz zacząłem dopiero z niej korzystać. Pompa założona przez firmę z Rudy Śląskiej, pozdrawiam P. Tomka. Mam pytanko do posiadaczy samsunga,:-ma ktoś sterownik przeniesiony do salonu np. i czy korzysta z czujnika temperatury w nim zamontowanego?-czy korzysta ktoś z multi wi-fi Samsung i aplikacji mobilnej ( czekam właśnie na moduł )-nie mogę ustawić krzywej grzewczej i mam prośbę do forumowicza Twój Pan . Posiadasz podobno fajna tabelkęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 28.11.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) Samsung ma czujnik temperatury na zewnątrz wyprowadzony bezposrednio od tyłu jednostki zewn. na kroociutkim kablu. Jak ktoś ma pompę jak ja od poludnia to często ta temperatura jest zakłamywana np w mrozny ale sloneczny dzien czujnik pokazywał mi+7 a w rzeczywistości było -5. Takze trzeba dokladnie sprawdzic ten czujnik jak ktoś chce grzać według krzywej. Ostatnio miałem jeszcze inny przypadek, było plus 3C na zewnątrz, patrze a na sterowniku pokazuje -7. Ide tam a czujnik prawie dotyka oblodzonych żeberek pompy - ta lokalizacja czujnika w Samsungu jest beznadziejna.Ile placisz ze ten bajer wifi ? Edytowane 28 Listopada 2018 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekBeer 28.11.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Hej. Dzięki za podpowiedź z czujnikiem zewnętrznym. Bardziej chodzi mi o czujnik w sterowniku. Za moduł wifi 800zl. Nie mieszkam jeszcze w domu ,jestem przy końcówce. Ale grzać trzeba. Teraz miałem ustawioną temp na obiegu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekBeer 28.11.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 A ty według czego grzejesz? Masz osobny czujnik temperatury w części mieszkalnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts