Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzisiaj złodziej jak się chce wkraść to się wkradnie, każda dodatkowa bariera tylko i może aż spowolni taki włam a niekiedy to wystarczy. Co do ciepła w zimie to nie wiem bo nie wiem jakie rolety masz na myśli. Myśle że to bardziej w lecie może sie przydać do ochrony przed przegrzaniem domu jeżeli masz dużo przeszkleń od strony nasłonecznionej.
Zwłaszcza przed włamaniem i utrata ciepła w zimie.

Jako ochrona przed złodziejem to średnio jednak zawsze to coś. Lepiej dobre okucia i szybę P4. Co do ciepła to marny efekt przy współczesnych oknach ale zawsze coś:). Najlepiej to ochrona przed słońcem latem

Ochrona domu jest tak słaba, jak najsłabszy element. Dasz pancerne drzwi i okna, ale dom masz z ytonga - przyjdą i "wytną" sobie dziurę. Albo wezmą drabinę, rozbiorą kilkanaście dachówek i wejdą dachem. Jeśli komuś będzie zależało na dostaniu się do środka, to wejdzie tak czy inaczej.

Rolety, których głównym celem jest zasłonić to co w środku, być może zniechęcą przypadkowego złodzieja.

Chronią przede wszystkim przed wścibskimi sąsiadami pełniąc rolę zasłon/rolet zwykłych. Oczywiście też przed nasłonecznieniem ale nie przeceniałbym tej zalety.
Chronią przede wszystkim przed wścibskimi sąsiadami pełniąc rolę zasłon/rolet zwykłych. Oczywiście też przed nasłonecznieniem ale nie przeceniałbym tej zalety.

A dlaczego nie przeceniać zalety przed nasłonecznieniem?