Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza, lekka i sztywna posadzka na słabym stropie

kosiorski-eu

Recommended Posts

Jestem przed etapem budowy podłogi na poddaszu. Moją sytuacje komplikuje dosyć słaby monolityczny strop. Jest za zbrojony i zalany żużlem. Przez ten materiał jest bardzo kruchy, w palcach można go rozdrabniać. Grubość od 12 do 14 cm, czyli tyle ile mają dwuteowniki, które są od siebie w odległości o 125 cm.

Jest jakiś sposób aby wzmocnić strop? Myślę o takim rozwiązaniu aby np przelać go od góry bardzo rzadkim np klejem, wylewką cienkowarstwową, tak aby strop się napił i to wsiąkło maksymalnie do wewnątrz utlenionego stropu i go związało lepiej? Czy to w ogóle ma sens i racje bytu?

Z uwagi właśnie na jego słabą nośność zastanawiam się nad tym jakś zrobić posadzkę aby była możliwie lekka i sztywna aby sama też była nośna. Mam taki pomysł zaby zastosować drewniane legary 8x6 cm, z odstępami co 50 cm, pomiędzy legary wełna mineralna a na to wszystko płyta osb 20 mm. Legary przy ścianach bym dodatkowo podparł przykręcił. Długość legarów to 5,20m. A więc sporo i na pewno by się uginały, więc też przyszło mi na myśl aby co powiedzmy 6 legar był zrobiony np z teownika/profila stalowego i był zakotwiony w ścianach przy obydwu końcach.

Załączam zdjęcia stropu

strop.jpg

strop.jpg

oraz wizualizację propozycji posadzki jaką wymyśliłem. Może jest jakiś skuteczniejszy sposób aby zrobić posadzkę

1.jpg

20171229_135731.jpg