kosiorski-eu 29.12.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Jestem przed etapem budowy podłogi na poddaszu. Moją sytuacje komplikuje dosyć słaby monolityczny strop. Jest za zbrojony i zalany żużlem. Przez ten materiał jest bardzo kruchy, w palcach można go rozdrabniać. Grubość od 12 do 14 cm, czyli tyle ile mają dwuteowniki, które są od siebie w odległości o 125 cm. Jest jakiś sposób aby wzmocnić strop? Myślę o takim rozwiązaniu aby np przelać go od góry bardzo rzadkim np klejem, wylewką cienkowarstwową, tak aby strop się napił i to wsiąkło maksymalnie do wewnątrz utlenionego stropu i go związało lepiej? Czy to w ogóle ma sens i racje bytu? Z uwagi właśnie na jego słabą nośność zastanawiam się nad tym jakś zrobić posadzkę aby była możliwie lekka i sztywna aby sama też była nośna. Mam taki pomysł zaby zastosować drewniane legary 8x6 cm, z odstępami co 50 cm, pomiędzy legary wełna mineralna a na to wszystko płyta osb 20 mm. Legary przy ścianach bym dodatkowo podparł przykręcił. Długość legarów to 5,20m. A więc sporo i na pewno by się uginały, więc też przyszło mi na myśl aby co powiedzmy 6 legar był zrobiony np z teownika/profila stalowego i był zakotwiony w ścianach przy obydwu końcach. Załączam zdjęcia stropu oraz wizualizację propozycji posadzki jaką wymyśliłem. Może jest jakiś skuteczniejszy sposób aby zrobić posadzkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts