ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.01.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fawlik 27.03.2018 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Trochę minęło ale sprawa załatwiona na zgłoszenie przebudowy z projektem konstrukcyjnym. Koszt 1800 zł. Zgłoszenie zrobione początkiem Lutego, po tyg informacja, że konieczne jest uzupełnienie, projekt konstrukcyjny wymagamy w 4ech egzemplarzach, choć nie wiem po co skoro kierownik budowy ani dziennik budowy nie jest wymagany. Dzisiaj odebrałem wszystko że Starostwa. Można działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol_86 01.04.2021 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Witam, Pozwól mi korzystać z tego tematu - jest dość stary, tymczasem zmieniło się ustawodawstwo, ale wciąż mam kilka pytań. Począwszy od części prawnej, widzę, że nastąpiły zmiany w 2015 r., na wybicie okna w ścianie wsparcia, od czerwca 2015 r., nie trzeba pozwolenia - tak? Czy scenariusz, który prezentuję na zdjęciu - https://paste.pics/C2MYX ?https://www.prawo-budowlane.info/wykucie-otworu-na-drzwi-w-scianie-nosnej,520,material_prawo_budowlane.html Należy uzyskać zgodę od zarządcy / właściciela budynku. Okno zostanie skierowane do zielonego parku / cmentarza - potrzebuję dodatkowego zezwolenia? Oraz o pracy / konstrukcji - jaki jest koszt związany z taką pracą - otwartą powierzchnię w ścianie, nadproża (w razie potrzeby), instalacja okna itp. Ktoś z takim doświadczeniem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.04.2021 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 - przebudowa ściany zewnętrznej wymaga ZGŁOSZENIA.- zakres ZGŁOSZENIA - określony jest w Art. 30. Ustawy Prawo Budowlane- " zgoda od zarządcy / właściciela budynku " - to jest chyba oczywiste ?- koszt związany z częścią konstrukcyjną - to jest pytanie do projektanta konstrukcji, który wykona stosowne obliczenia statyczne i wyda odpowiednie nadproże ... o ile właściciel budynku zgodzi się na takie " otworowanie " w ścianie i będzie ono zgodne z przepisami budowlanymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol_86 01.04.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 - przebudowa ściany zewnętrznej wymaga ZGŁOSZENIA. - zakres ZGŁOSZENIA - określony jest w Art. 30. Ustawy Prawo Budowlane - " zgoda od zarządcy / właściciela budynku " - to jest chyba oczywiste ? - koszt związany z częścią konstrukcyjną - to jest pytanie do projektanta konstrukcji, który wykona stosowne obliczenia statyczne i wyda odpowiednie nadproże ... o ile właściciel budynku zgodzi się na takie " otworowanie " w ścianie i będzie ono zgodne z przepisami budowlanymi. Dzięki! Tak, zgoda od zarządcy / właściciela budynku jest oczywiste (zapytałem o dodatkowego zezwolenia/zgoda). Wiedziałem o ZGŁOSZENIA, ale nie napisałem. W Krakowie jest ta procedura? https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=44499 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts