Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuwanie części ściany nośnej wewnątrz budynku wg nowego prawa budowlanego

Fawlik

Recommended Posts

• 2 months później...
Trochę minęło ale sprawa załatwiona na zgłoszenie przebudowy z projektem konstrukcyjnym. Koszt 1800 zł. Zgłoszenie zrobione początkiem Lutego, po tyg informacja, że konieczne jest uzupełnienie, projekt konstrukcyjny wymagamy w 4ech egzemplarzach, choć nie wiem po co skoro kierownik budowy ani dziennik budowy nie jest wymagany. Dzisiaj odebrałem wszystko że Starostwa. Można działać :)

• 3 years później...

Witam,

Pozwól mi korzystać z tego tematu - jest dość stary, tymczasem zmieniło się ustawodawstwo, ale wciąż mam kilka pytań.

Począwszy od części prawnej, widzę, że nastąpiły zmiany w 2015 r., na wybicie okna w ścianie wsparcia, od czerwca 2015 r., nie trzeba pozwolenia - tak? Czy scenariusz, który prezentuję na zdjęciu - https://paste.pics/C2MYX ?

https://www.prawo-budowlane.info/wykucie-otworu-na-drzwi-w-scianie-nosnej,520,material_prawo_budowlane.html

Należy uzyskać zgodę od zarządcy / właściciela budynku. Okno zostanie skierowane do zielonego parku / cmentarza - potrzebuję dodatkowego zezwolenia?

Oraz o pracy / konstrukcji - jaki jest koszt związany z taką pracą - otwartą powierzchnię w ścianie, nadproża (w razie potrzeby), instalacja okna itp. Ktoś z takim doświadczeniem?

Pozdrawiam

- przebudowa ściany zewnętrznej wymaga ZGŁOSZENIA.

- zakres ZGŁOSZENIA - określony jest w Art. 30. Ustawy Prawo Budowlane

- " zgoda od zarządcy / właściciela budynku " - to jest chyba oczywiste ?

- koszt związany z częścią konstrukcyjną - to jest pytanie do projektanta konstrukcji, który wykona stosowne obliczenia statyczne i wyda odpowiednie nadproże ... o ile właściciel budynku zgodzi się na takie " otworowanie " w ścianie i będzie ono zgodne z przepisami budowlanymi.

• Like 1

- przebudowa ściany zewnętrznej wymaga ZGŁOSZENIA.

- zakres ZGŁOSZENIA - określony jest w Art. 30. Ustawy Prawo Budowlane

- " zgoda od zarządcy / właściciela budynku " - to jest chyba oczywiste ?

- koszt związany z częścią konstrukcyjną - to jest pytanie do projektanta konstrukcji, który wykona stosowne obliczenia statyczne i wyda odpowiednie nadproże ... o ile właściciel budynku zgodzi się na takie " otworowanie " w ścianie i będzie ono zgodne z przepisami budowlanymi.

Dzięki!

Tak, zgoda od zarządcy / właściciela budynku jest oczywiste (zapytałem o dodatkowego zezwolenia/zgoda). Wiedziałem o ZGŁOSZENIA, ale nie napisałem. :bash:

W Krakowie jest ta procedura?

https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=44499